PeristeriNews.gr
Διεθνή

Σλοβακία: Νικητής των εκλογών ο Ρόμπερτ Φίκο


Ο πρώην πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίκο, το λαϊκιστικό κόμμα Smer-SD του οποίου κέρδισε στις εκλογές του Σαββάτου, κινδυνεύει να αλλάξει τις διπλωματικές ισορροπίες για τη χώρα του υπέρ της Μόσχας.

Η Σλοβακία, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, έχει προσφέρει σημαντική στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή, τον Φεβρουάριο του 2022.

Όμως, αν το κόμμα του έρθει στην εξουσία, η Σλοβακία δεν θα στείλει πλέον «ούτε μία σφαίρα» στην Ουκρανία, είχε δηλώσει πρόσφατα ο 59χρονος, ο οποίος απορρίπτει τους χαρακτηρισμούς «λαϊκιστής» και «δημαγωγός».

Γεννημένος στις 15 Νοεμβρίου 1964 ο Φίτσο ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα στο κομμουνιστικό κόμμα, λίγο προτού η Βελούδινη Επανάσταση σαρώσει το 1989 την Τσεχοσλοβακία.

Το 1999 αποχώρησε από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς (SDL), πολιτικό κληρονόμο του κομμουνιστικού κόμματος, για να ιδρύσει το Κατεύθυνση- Σοσιαλδημοκρατία (Smer- SD).

Σύμφωνα με τον Σλοβάκο κοινωνιολόγο Μίχαλ Βασέτσα, ο Φίκο θαυμάζει αυταρχισμό του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο πρώην πρωθυπουργός είχε δηλώσει πρόσφατα ότι «ο πόλεμος στην Ουκρανία ξεκίνησε το 2014 όταν Ουκρανοί φασίστες σκότωσαν αμάχους ρωσικής καταγωγής», επαναλαμβάνοντας το αφήγημα της Μόσχας.

«Η σχέση του με τη Ρωσία καθορίζεται ιστορικά από το σοσιαλιστικό ρητό ‘Με τη Σοβιετική Ένωση για πάντα’», προσθέτει ο Βασέτσα στο βιβλίο του για τον Φίτσο.

Εξάλλου ο Σλοβάκος πρώην πρωθυπουργός έχει επισημάνει ότι δεν θα επιτρέψει τη σύλληψη του Πούτιν, εναντίον του οποίου έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, αν κάποια στιγμή επισκεφθεί τη χώρα.

Δικηγόρος που μιλά καλά αγγλικά, ο Φίκο εκπροσώπησε τη χώρα του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο από το 1994 ως το 2000.

Όμως αν και χαιρέτισε την ένταξη της Σλοβακίας στην ευρωζώνη ως «μια ιστορική απόφαση», πλέον επιτίθεται ανοικτά στην ΕΕ.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Επίθεση με σπαθί στο μετρό του Λονδίνου

Peristeri News

Σκωτία: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Χάμζα Γιούσαφ

Peristeri News

Παραμένει πρωθυπουργός της Ισπανίας ο Πέδρο Σάντσεθ

Peristeri News

Leave a Comment