PeristeriNews.gr
Πολιτική

Σκληρή επίθεση των κομμάτων για το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ



Σκληρή κριτική στις σημερινές εξαγγελίες του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρα άσκησαν τα περισσότερα από τα υπόλοιπα κόμματα.

Σκληρή κριτική στις σημερινές εξαγγελίες του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρα άσκησαν τα περισσότερα από τα υπόλοιπα κόμματα.

Ως «πολιτική απάτη που ξεπερνά, πολλές φορές, το “λεφτά υπάρχουν” του κ. Παπανδρέου και της κ. Κατσέλη» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης τις ανακοινώσεις του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, για το οικονομικό του πρόγραμμα.

«Ακούσαμε, σήμερα, από το ΣΥΡΙΖΑ πώς θα οδηγήσει τη χώρα έξω από την Ευρώπη και το ευρώ, πώς θα μας οδηγήσει σε εθνικές περιπέτειες, πώς θα καταρρεύσουν ή θα φύγουν από τη χώρα και οι τελευταίες επιχειρήσεις, πώς θα χαθεί κάθε ελπίδα των ανέργων για δουλειά, πώς θα φορολογηθούν ακόμη πιο βαριά η μεσαία τάξη, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, πώς θα αποδυναμωθεί ακόμη πιο πολύ η Ελληνική Ναυτιλίας, πώς θα πάρει ακόμη πιο εφιαλτικές διαστάσεις η εγκληματικότητα και η λαθρομετανάστευση, πώς θα γιγαντωθεί το σπάταλο κράτος» υποστήριξε ο κ. Μιχελάκης.

Σήμερα, φαίνεται ακόμα πιο καθαρά, ότι μόνη ελπίδα εξόδου της χώρας από την κρίση είναι το σχέδιο των 10+8 μέτρων, που κατέθεσε, χθες, ο Αντώνης Σαμαράς, για την ανάταξη της οικονομίας και την ανακούφιση της κοινωνίας, μέσα στο ευρώ» κατέληξε.

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος στον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την παρουσίαση του προγράμματος του κόμματος, που έγινε από τον Αλέξη Τσίπρα.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε σήμερα την επιλογή που τα στελέχη του, με αντιφατικές δηλώσεις, προσπαθούσαν να συγκαλύψουν. Έθεσε στον λαό, το αλαζονικό και τυφλό δίλημμα “μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ” και οδηγεί την κοινωνία σε διχασμό και την Ελλάδα εκτός Ευρώπης» τόνισε.

Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «τάχθηκε, ανοικτά και καθαρά, υπέρ της μονομερούς καταγγελίας και ακύρωσης του μνημονίου, που δεν είναι τίποτε άλλο από τους όρους της δανειακής σύμβασης» και επισήμανε ότι, έτσι, «δημιουργεί τετελεσμένο γεγονός, που φέρνει σε απομόνωση τη χώρα από τα άλλα κράτη της Ευρώπης, χωρίς καμία αίσθηση των συσχετισμών στην Ευρώπη». Υποστήριξε, επιπλέον, ότι «μέσα από μια αλυσίδα ανεξέλεγκτων αντιφάσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ οικοδομεί τις επιμέρους προτάσεις του στην παραδοχή ότι οι Ευρωπαίοι θα συνεχίσουν να μας καταβάλουν κανονικά τις δόσεις του δανείου».

Είπε, ακόμη, πως βάση της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ είναι η θέση ότι η δανειακή σύμβαση μας οδηγεί εκτός ευρώ άρα τίποτα δεν μας εμποδίζει να βρεθούμε εκτός ευρώ, καταγγέλλοντας εμείς, μονομερώς, τη δανειακή σύμβαση, κάτι που χαρακτήρισε ως «σόφισμα της καταστροφής και δηλητήριο του διχασμού της κοινωνίας». Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, στο όνομα της Αριστεράς, «διακήρυξε την πιο συντηρητική και κρατικιστική πολιτική, που πληρώνει πολύ ακριβά ο πιο φτωχός και αδύναμος Έλληνας, που εξέθρεψε τον παρασιτισμό και τη διαπλοκή». Συμπλήρωσε, δε, ότι η χειρότερη μορφή διαπλοκής είναι αυτή που ποντάρει στο πολιτικό αδιέξοδο για να αγοράσει φτηνά τη δημόσια περιουσία.

«Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ καθιστά οξύ το ερώτημα αν η χώρα μπορεί να κυβερνηθεί μετά τις 17 Ιουνίου» τόνισε και μίλησε για σκηνικό τεχνητής πόλωσης, που επιχειρείται να στηθεί ανάμεσα στο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα και τη ΝΔ, κάτι που, όπως είπε, «αποτελεί καρικατούρα δικομματισμού». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι, μετά τη σημερινή θέση του ΣΥΡΙΖΑ και τις χτεσινές προτάσεις της ΝΔ, η πρόταση του Κινήματος για αναθεώρηση των δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης αναδεικνύεται ως «η μόνη εφικτή προοδευτική και ασφαλής εθνική στρατηγική».

Στο ίδιο πλαίσιο, τόνισε ότι μπροστά σε αυτή την «αδιέξοδη κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει πάλι σε ακυβερνησία», υπάρχει μια λύση, η εκλογική ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ, «που, με την πρότασή του, λειτουργεί ως εγγυητής και καταλύτης για την εφαρμογή της μόνης εθνικής στρατηγικής». Θέτοντας το «πραγματικό» δίλλημα, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι αυτό έγκειται στο «να παίζουμε με την τύχη της χώρας ή να κάνουμε το καλύτερο για την Ελλάδα, μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο». Καταλήγοντας, κάλεσε τους πολίτες να σκεφτούν ξανά το συμφέρον της οικογένειάς τους και της πατρίδας και να πράξουν αναλόγως. Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε διαδοχικές συναντήσεις, στα γραφεία του Κινήματος, με τους πρέσβεις της Ισπανίας και της Ρωσίας στην Ελλάδα.

«Ανθρακες ο θησαυρός» δήλωσε η γ.γ. του ΚΚΕ Α.Παπαρήγα, για το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κ. Παπαρήγα ανέφερε ότι υπάρχουν «πολλά κοινά στοιχεία με τις κυβερνητικές εξαγγελίες του Κώστα Σημίτη και του Γιώργου Παπανδρέου πριν από την κρίση και μάλιστα της περιόδου που η Ελλάδα προετοιμαζόταν να μπει στο ευρώ».

Η γ.γ. του ΚΚΕ πρόσθεσε: «Φραστικά πιστεύαμε ότι θα ήταν πολύ ριζοσπαστικό, μας προκάλεσε μεγάλη έκπληξη», ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ όπως και τη ΝΔ ότι «τάζει ψίχουλα στην ακραία φτώχεια» αλλά «ίσως του ΣΥΡΙΖΑ ζυγίζουν λίγο παραπάνω», ενώ χαρακτήρισε «μόνο για γέλια» τις εξαγγελίες για επανακρατικοποιήσεις. Υποστήριξε ακόμη ότι επιβεβαιώνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει συνεργασία, και ότι πρόκειται για μια «απατηλή πρόταση που αποβλέπει μόνο στο να χρησιμοποιήσει τη σημαία της συνεργασίας».

Παρατίθεται η ανακοίνωση των Οικολόγων- Πράσινων για το οικονομικό πρόγραμμα που εξηγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας το μεσημέρι της Παρασκευής:

Μια κυβερνητική πρόταση χρειάζεται σαφήνεια, τεκμηρίωση και συνέπεια. Μετά τη σημερινή δημοσιοποίηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ , φοβόμαστε πως η λογική συνέχειά του και η υλοποίησή του οδηγεί σε έξοδο από το ευρώ και ανεξάρτητη νομισματική πολιτική. Πέρα από το μνημόνιο, αρκετές από τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά προϋποθέτουν ένα διαφορετικό ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Όσα ακούσαμε σήμερα λίγο διαφέρουν από τους αφορισμούς που μας είχε συνηθίσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως μικρό κόμμα της αντιπολίτευσης ή τις γενικόλογες επικλήσεις ενός κόμματος που όμως δεν ετοιμάζεται να κυβερνήσει. Σε ποιους άραγε σκέφτεται να αφήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη δύσκολη δουλειά των τεκμηριωμένων προτάσεων; Από τη μεριά μας πάντως, καταθέτουμε διαρκώς τις προτάσεις μας στο δημόσιο διάλογο και είμαστε ανοικτοί σε συνεργασίες που δίνουν διέξοδο. Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ κατά κανόνα δεν ανταποκρίνεται σε τέτοιες πρωτοβουλίες διαλόγου, όπως ακριβώς και στο διακομματικό στρογγυλό τραπέζι για την αναδιαπραγμάτευση του μνημόνιο που οργανώσαμε χθες.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό πως σε μια ομιλία 4500 λέξεων, πλούσια σε συνθήματα και γενικότητες, δεν υπάρχει καμία αναφορά στο περιβάλλον, τη βιωσιμότητα ή την ποιότητα ζωής. Μήπως θεωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ πως αυτά αφορούν μια συζήτηση άλλη από αυτή για τη διέξοδο από την κρίση και τις προοπτικές της χώρας; Αντίθετα, ανησυχούμε έντονα με τη ρητή αλλά αδιευκρίνιστη αναφορά σε εξορύξεις ορυκτού πλούτου και υδρογονανθράκων για τα δημόσια έσοδα. Ένα τέτοιο μέλλον βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ για τα βουνά και τις θάλασσες της χώρας;

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε πως δεν υπάρχουν εύκολοι δρόμοι διεξόδου και πως η ελπίδα χρειάζεται να συνοδεύεται από λύσεις. Πιστεύουμε πως υπάρχει ένας άλλος δρόμος, πέρα από τις συμπληγάδες ή τις σειρήνες των λαϊκισμών. Για αυτόν όμως χρειάζονται τεκμηριωμένες προτάσεις και συμμαχίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι στη νέα Βουλή είναι απαραίτητοι για μια εναλλακτική κυβερνητική πλειοψηφία που θα δίνει λύσεις πέρα από τα αδιέξοδα του Μνημονίου, σε ευρωπαϊκό πλαίσιο και με σεβασμό στην κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Απαραίτητοι για να αναδεικνύονται τα κρίσιμα θέματα που μένουν σήμερα στη σκιά, για να λειτουργούμε ως ένα αντίβαρο στις θολές εξαγγελίες και στο έλλειμμα διαλόγου και προτάσεων της αριστεράς.

Το δικό του σχόλιο έκανε για τα οικονομικά προγράμματα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος της Δράσης, Στέφανος Μάνος, μέσω της προσωπικής του σελίδας στο Facebook .

Συγκεκριμένα αναφέρει στην ανάρτηση του ο κ.Μάνος: «Κίνηση ματ του κ. Τσίπρα: τα δικά του μέτρα είναι σοβαρότερα από αυτά που παρουσίασε η ΝΔ» .

Τις ανακοινώσεις Τσίπρα σχολίασε και η ΔΗΜΑΡ σε ανακοίνωσή της, στην οποία αναφέρεται:

«Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ουσιαστικά άνοιγμα της πόρτας για επιστροφή στη δραχμή» σχολιάζει η Δημοκρατική Αριστερά σχετικά με το οικονομικό πρόγραμμα που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας.

Όπως αναφέρει, «ο ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε ότι πρώτα θα καταγγείλει μονομερώς το μνημόνιο και μετά θα προτείνει διάλογο με την ΕΕ. Δηλαδή προτείνει πρώτα ρήξη και μετά διαπραγμάτευση».

«Και η μεγάλη αντίφαση: Ενώ οδηγεί με την πρότασή του στο κενό, παράλληλα θέλει τα κονδύλια της σύμβασης για να υποσχεθεί παροχές», συμπληρώνει η ΔΗΜΑΡ.

«Ο λαός μας δεν αντέχει νέες αυταπάτες που οδηγούν σε ήττες. Πρέπει με την ψήφο του να πει ένα δυνατό όχι στο απομονωτισμό και το λαϊκισμό. Ένα δυνατό ναι και εντολή για λύση στην υπεύθυνη Αριστερά», καταλήγει.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!





Related posts

Ρένα Δούρου: Η κυβέρνηση διαλύει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στο Περιστέρι

Peristeri News

Έρχεται το Ψηφιακό Φροντιστήριο από τον Σεπτέμβριο

Peristeri News

Γ. Γεραπετρίτης: Εκτιμώ θα υπάρξει επαναξιολόγηση της Τουρκίας για τη Μονή της Χώρας

Peristeri News

Leave a Comment