PeristeriNews.gr
Διεθνή

Σε συμφωνία κατέληξε το Εurogroup



Η Κύπρος θα κλείσει τη μία από τις δύο μεγαλύτερες τράπεζές της και θα αρχίσει διαδικασία αναδιάρθρωσης της άλλης.

Η Κύπρος θα κλείσει τη μία από τις δύο μεγαλύτερες τράπεζές της και θα αρχίσει διαδικασία αναδιάρθρωσης της άλλης στο πλαίσιο της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και οι διεθνείς πιστωτές και την οποία ενέκρινε το Eurogroup τα ξημερώματα.

Η συμφωνία, σύμφωνα με την οποία οι καταθέσεις ώς 100.000 ευρώ δεν θα υποστούν καμία συνέπεια, επετεύχθη μόλις λίγες ώρες πριν τη λήξη της προθεσμίας που είχε θέσει η ΕΚΤ για τον τερματισμό της παροχής ρευστότητας στις κυπριακές τράπεζες και μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις μεταξύ του κ. Αναστασιάδη και των επικεφαλής της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Έτσι, η Λαϊκή Τράπεζα μπαίνει σε διαδικασία εκκαθάρισης και δημιουγείται μια «καλή» και μια «κακή» τραπεζα. Οι καταθέσεις στη Λαϊκή μέχρι 100.000 ανά δικαιούχο διασώζονται στην «καλή τράπεζα» και μεταφέρονται στην Τράπεζα Κύπρου χωρίς την παρακράτηση φόρου. Μαζί της θα πάρει θα 9 δισ. ευρώ της ρευστότητας που της είχε χορηγήσει η ΕΚΤ.

Και στις δύο τράπεζες, οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, που δεν είναι εγγυημένες, θα δεσμευτούν μέχρι να τακτοποιηθούν τα χρέη της Λαϊκής και να ανακεφαλαιοποιηθεί η Κύπρου. Οι καταθέσεις στις υπόλοιπες τράπεζες της Κύπρου δεν θα επηρεαστούν από τη συμφωνία.

Από την επιβολή φόρου στους ανασφάλιστους καταθέτες της Λαϊκής αναμένεται να προκύψουν 4,2 δισ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα εξασφαλιστεί με την επιβολή φόρου στους ανασφάλιστους καταθέτες της Τράπεζας Κύπρου μέχρι να φθάσει δείκτη κεφαλαίων 9%.

Το ποσό του διεθνούς δανεισμού της Κύπρου θα ανέλθει σε 10 δισ. ευρώ. Το ποσό του δανείου που χορηγούν οι πιστωτές, αναφέρεται ακόμα ρητώς στη συμφωνία, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας ή της Τράπεζας Κύπρου.

Η εκκαθάριση της Λαϊκής θα αρχίσει αμέσως, με απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, βάσει ενός του πλαισίου για τις διαδικασίες αυτού του είδους που εγκρίθηκε πρόσφατα.

H Ε.Ε. και το ΔΝΤ απαιτούσαν να εξασφαλίσει η Κύπρος 5,8 δισ.ευρώ από τον τραπεζικό της τομέα ώστε να της παράσχουν 10 δισ. ευρώ για τη διάσωσή της. Η πρώτη δόση του δανείου αναμένεται να εκταμιευτεί τον Μάιο.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!





Related posts

Σλοβακία: Δεν κινδυνεύει πλέον η ζωή του πρωθυπουργού Φίτσο

Peristeri News

Οι Χούθι επιτέθηκαν σε ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Παναμά

Peristeri News

Σλοβακία: Σε σταθερή αλλά σοβαρή κατάσταση ο Ρόμπερτ Φίτσο

Peristeri News

Leave a Comment