PeristeriNews.gr
Οικονομία

Σε εφαρμογή τίθεται το νέο αυστηρότερο Σύμφωνο Σταθερότητας


Σε εφαρμογή τίθεται από σήμερα, Τρίτη, το νέο, αυστηρότερο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των κανόνων οικονομικής διακυβέρνησης στην ΕΕ.

Σε εφαρμογή τίθεται από σήμερα, Τρίτη, το νέο, αυστηρότερο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των κανόνων οικονομικής διακυβέρνησης στην ΕΕ.

Το πακέτο των έξι νομοθετικών ρυθμίσεων για την οικονομική διακυβέρνηση, σε συνδυασμό με το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, που υιοθετήθηκε από τις 26 χώρες της ΕΕ, έχει στόχο να αποτραπούν μελλοντικές οικονομικές κρίσεις στην Ευρώπη, όπως επισημαίνει η Κομισιόν.

Ο αρμόδιος επίτροπος, Όλι Ρεν, που παρουσίασε την Δευτέρα το «πακέτο των έξι», εξέφρασε την απογοήτευσή του που δεν κατέστη, τελικώς, δυνατό να συμφωνήσουν οι «27» σε αλλαγή της Συνθήκης και διευκρίνισε ότι η πλειονότηταα των μέτρων για τη δημοσιονομική πειθαρχία που αποφασίστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής μπορούν να εισαχθούν στα εθνικά δίκαια, μέσω παράγωγου δικαίου.

Το «πακέτο των έξι» έχει ένα διορθωτικό σκέλος, το οποίο θα τίθεται σε εφαρμογή με το που μία χώρα εμφανίσει έλλειμμα άνω του 3% του ΑΕΠ της και ένα «προληπτικό» σκέλος με πιθανές κυρώσεις για τις χώρες που ξεπερνούν το όριο του 3%.

«Είναι σημαντικό οι κυρώσεις να ισχύουν ήδη από το προληπτικό σκέλος και να κλιμακώνονται σταδιακά, εφόσον οι χώρες δεν αναλάβουν δράση για τη διόρθωση των ελλειμμάτων τους», είπε ο κ. Ρεν.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος ανέφερε ότι το Μάρτιο θα επανεξεταστεί το όριο των 500 δισ. ευρώ για τους μηχανισμούς στήριξης EFSF και ESM.

Οι νέοι κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης περιλαμβάνουν πέντε κανονισμούς και μία οδηγία, που εγκρίθηκαν το φθινόπωρο από το Συμβούλιο Υπουργών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τα νέα νομοθετικά μέτρα θα συμπληρωθούν μέχρι την άνοιξη με τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου και με τις δύο νέες προτάσεις της Κομισιόν για την εκχώρηση εθνικών αρμοδιοτήτων στις Βρυξέλλες σε θέματα κατάρτισης και υλοποίησης των εθνικών προϋπολογισμών.

Από τα έξι νέα νομοθετικά μέτρα, τα τέσσερα αφορούν τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ και στοχεύουν στην ενίσχυση της εποπτείας των δημοσιονομικών πολιτικών, θεσπίζοντας διατάξεις για εθνικά δημοσιονομικά πλαίσια και εφαρμόζοντας κατασταλτικά μέτρα για τα κράτη που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις.

Οι άλλες δύο προτάσεις στοχεύουν στις μακροοικονομικές ανισορροπίες εντός της ΕΕ.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η μεταρρύθμιση αναμένεται ότι θα καταστήσει το Σύμφωνο αυστηρότερο, επεκτείνοντας τη χρήση των κυρώσεων.

Για παράδειγμα, θα επιβάλλονται ενδεχομένως κυρώσεις στα κράτη σε περίπτωση σημαντικής απόκλισής τους από την καθορισμένη πορεία προσαρμογής τους για την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών στόχων τους.

Προκειμένου οι κυρώσεις να επέρχονται με πιο αυτόματο τρόπο από ό,τι σήμερα, θεσπίζεται ο κανόνας της επονομαζόμενης «αντεστραμμένης πλειοψηφίας», σύμφωνα με τον οποίο η πρόταση της Επιτροπής για την επιβολή ποινής θα θεωρείται εγκριθείσα εκτός εάν το Συμβούλιο την απορρίψει με ειδική πλειοψηφία.

Δύο κανονισμοί στοχεύουν στην επέκταση της ασκούμενης εποπτείας επί των οικονομικών πολιτικών των κρατών μελών, μέσω της θέσπισης ενός μηχανισμού πρόληψης και διόρθωσης των υπερβολικών μακροοικονομικών ανισορροπιών. Με αυτά, θεσπίζεται «διαδικασία υπερβολικών ανισορροπιών» και καθιερώνεται η δυνατότητα επιβολής προστίμων.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Μειώθηκε η ανεργία τον Μάρτιο στο 10,2%

Peristeri News

Πότε θα κλείσουν οι τράπεζες για το Πάσχα

Peristeri News

Φορολοταρία Μαρτίου 2024 – Δείτε εάν κερδίσατε

Peristeri News

Leave a Comment