PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Σ. Τσιόδρας: Γιατί λέμε «ναι» στην υποχρεωτική χρήση μάσκας


Εξηγήσεις σχετικά με το γιατί αποφασίστηκε η υποχρέωση της χρήσης μάσκας από τους πολίτες έδωσε ο λοιμωξιολογός και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως μπορεί να φαντάζει παράλογο πως «πριν από εβδομάδες είχαμε τοποθετηθεί αλλιώς», αλλά εξήγησε, πως πλέον αλλάζουν τα δεδομένα.

«Τότε ήμασταν σε ένα καθοριστικό lockdown. Η τότε πορεία είχε συζητηθεί από την Επιτροπή που δεν συνέστησε τη χρήση μάσκας, το απαγορευτικό (σ.σ. μετακίνησης) ήταν αρκετό για εκείνη τη φάση».

Οι συνθήκες, πλέον, είναι άλλες, είπε και τόνισε πως «η κοινωνία θα ανοίξει, τα μέτρα θα διατηρηθούν αλλά δεν θα τηρούνται πάντα».

Έκανε λόγο για ένα «συμπληρωματικό μέτρο», το οποίο θα βοηθήσει, «όχι για να μην κολλήσουμε αλλά να μην τον μεταδώσουμε».

Εξέφρασε την κατανόησή του για το ότι δεν υπάρχει ομοφωνία επί του θέματος.

Ακόμη, ξεκαθάρισε πως δεν συστήνεται η χρήση των μασκών που φορούν οι ειδικοί, αλλά για πάνινες, υφασμάτινες ή ακόμη και χάρτινες μάσκες, που μπορεί κάποιος να φτιάξει εύκολα στο σπίτι του.

Τέλος, προειδοποίησε για τον κίνδυνο από τη λανθασμένη χρήση μάσκας, κάνοντας λόγο για μια «ψευδή αίσθηση ασφάλειας, που μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο».

Η μάσκα δεν υποκαθιστά τους κανόνες προστασίας, τόνισε.

Οι κρίσεις υγείας αφορούν όλους μας

Ο εκπρόσωπος του ΕΟΔΥ σημείωσε πως «οι κρίσεις δημόσιας υγείας αφορούν όλους μας. Δυστυχώς σε πολύ συγκεκριμένα παραδείγματα στο εξωτερικό έγιναν λάθος εκτιμήσεις» και πρόσθεσε πως «πάρθηκαν λάθος αποφάσεις».

«Κανένα σύστημα, το τονίζω, δεν μπορεί να αντεπεξέλθει σε μαζική εισροή κρουσμάτων», υπογράμμισε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Ασυνήθιστη η μετάδοση του ιού από παιδιά σε ενήλικες

Παράλληλα, αναφερόμενος στο εάν και κατά πόσον μπορούν τα παιδιά να κολλήσουν τους ενήλικες τον κορωνοϊό, ο ειδικός λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ, είπε:

«Λοιμώξεις από τον ιό παρατηρούνται πολύ πιο σπάνια στα παιδιά, τα οποία παρουσιάζουν πολύ ελαφρά συμπτώματα. Μετάδοση από παιδί σε ενήλικα φαίνεται να είναι ασυνήθιστη».

Έδωσε έμφαση, επιπλέον στο γεγονός ότι «σ’ αυτή τη φάση, για πολλούς λόγους, είναι πολύ σημαντική η επιστροφή των παιδιών στην κανονικότητα, μαζί με την τήρηση των άλλων μέτρων».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Τέμπη: Φοιτητές ξανάγραψαν τα ονόματα των 57 θυμάτων μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη

Peristeri News

Έγιναν δύο συλλήψεις μετά τον εμπρησμό στα Εξάρχεια

Peristeri News

Κακοκαιρία: Οι περιοχές που κινδυνεύουν με πλημμύρες σήμερα κι αύριο

Peristeri News

Leave a Comment