PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Ριζικές αλλαγές στη φαρμακευτική περίθαλψη


Ριζικές αλλαγές στον χάρτη της φαρμακευτικής περίθαλψης, με έμφαση στη χρήση των γενοσήμων, φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη νέα πολιτική στον τομέα των φαρμάκων.

Ριζικές αλλαγές στον χάρτη της φαρμακευτικής περίθαλψης, με έμφαση στη χρήση των γενοσήμων, φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη νέα πολιτική στον τομέα των φαρμάκων.

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο προβλέπει πως από την 1η Ιουλίου 2012 οι γιατροί των ταμείων θα περιλαμβάνουν υποχρεωτικά στις συνταγές και τη δραστική ουσία των φαρμάκων, ενώ για ορισμένες θεραπευτικές κατηγορίες οι γιατροί θα συνταγογραφούν αποκλειστικά με τη δραστική ουσία, ώστε να αυξηθεί η χρήση των γενοσήμων.

Με στόχο τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης οι τιμές των γενοσήμων καθορίζονται έως το 40% της τιμής των πρωτοτύπων τους.

Για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, η συνταγογράφηση με τη δραστική ουσία θα ισχύσει υποχρεωτικά από την 1η Μαρτίου 2012. Επίσης, η εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου Υγείας μπορεί να ορίζει μειωμένο ποσοστό συμμετοχής του ασφαλισμένου στο κόστος του φαρμάκου όταν χορηγείται το φθηνότερο γενόσημο.

Στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου αντιδρούν οι ιατρικοί σύλλογοι, καταγγέλλοντας την «με άτακτο τρόπο και χωρίς προηγούμενη κλινική μελέτη και εφαρμογή, αθρόα εισαγωγή νενοσήμων αμφιβόλου ποιότητας και αποτελεσματικότητας».

Από την πλευρά του ο ΕΟΦ υποστηρίζει πως σύμφωνα με ελέγχους που έχουν διενεργηθεί την τελευταία πενταετία, το 4% των γενοσήμων έχει κριθεί ελαττωματικό.

Με το ίδιο νομοσχέδιο ανοίγει και ο δρόμος για την πώληση του Ερρίκος Ντυνάν, αφού περιλαμβάνονται διατάξεις για τη δυνατότητα πώλησης του νοσοκομείου, ενώ τέλος προβλέπεται η αγορά υλικών για τα νοσοκομεία από την Κύπρο.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Κορυφώνεται η κίνηση στην πασχαλινή αγορά

Peristeri News

Μεγαλοπρεπείς οι Επιτάφιοι στις εκκλησίες του Περιστερίου (photos)

Peristeri News

Κορυφώνεται η έξοδος των εκδρομέων με αυτοκίνητα, πλοία και αεροπλάνα

Peristeri News

Leave a Comment