PeristeriNews.gr
Διεθνή

Ρέντσι: Θα ξαναχτίσουμε ό,τι καταστράφηκε


H Iταλία θα ξαναχτίσει όλα όσα καταστράφηκαν από τους αλλεπάλληλους σεισμούς των τελευταίων δύο μηνών, δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ματέο Ρέντσι, μετά και τη σημερινή σεισμική δόνηση των 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στην κεντρική Ιταλία.

«Θα ξαναχτίσουμε τα πάντα – τα σπίτια, τις εκκλησίες και τις επιχειρήσεις» δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός και διαβεβαίωσε ότι θα κάνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου να στηριχθούν οι πληγείσες περιοχές.

Ο κ. Ρέντσι χαιρέτισε το γεγονός ότι δεν υπήρξαν θύματα, παρά τη σοβαρότητα της κατάστασης, ενώ κάλεσε τους κατοίκους να επιδείξουν δύναμη και κουράγιο.

Από την πλευρά του, ο Φαμπρίτσιο Κούρτσιο, επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας, γνωστοποίησε ότι εξαιτίας του σεισμού, 15.000 κατοικίες έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ενώ υπογράμμισε ότι οι άστεγοι, ο συνολικός αριθμός των οποίων ανέρχεται σε χιλιάδες, θα μεταφερθούν σε ασφαλείς περιοχές.

H σημερινή δόνηση σημειώθηκε στις 7.41 το πρωί (τοπική ώρα) και είχε ως επίκεντρο την πόλη Νόρτσα, 68 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Περούτζια. Το εστιακό βάθος εκτιμάται στο 1,5 χιλιόμετρο.

Η δόνηση έγινε αισθητή σε αρκετές πόλεις της Ιταλίας, μεταξύ άλλων και την πρωτεύουσα Ρώμη, όπου οι αρχές διέκοψαν την κυκλοφορία των υπόγειων συρμών του μετρό.

Ευτυχώς, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν αναφορές για νεκρούς, ενώ ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται σε 10, εκ των οποίων μόνο ο ένας βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση.

Καταρρεύσεις κτηρίων

Η υπηρεσία πολιτικής υπηρεσίας της γειτονικής χώρας έκανε λόγο για «κατάρρευση κτηρίων σε αρκετές περιοχές της κεντρικής Ιταλίας». Οι κυριότερες υλικές ζημιές παρατηρούνται στις περιφέρειες Ούμπρια και Μάρκε, ενώ στην πόλη Νόρτσια, κατέρρευσε η εκκλησία του Αγίου Βενέδικτου.

Η κυκλοφορία στην εθνική οδό Σαλάρια, η οποία συνδέει τη Ρώμη με τις πληγείσες περιοχές, έχει διακοπεί προσωρινά, ενώ τα σωστικά συνεργία επιχειρούν προκειμένου να εντοπίσουν τυχόν τραυματίες στα χαλάσματα. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν επιστρατευτεί ελικόπτερα και αεροσκάφη.

«Θα πρέπει να αρχίσουμε από την αρχή»

Ο δήμαρχος του χωριού Ούσιτα δήλωσε ότι όλα τα οικήματα του ιστορικού κέντρου, τα οποία είχαν ήδη εκκενωθεί λόγω των σεισμικών δονήσεων της περασμένης Τετάρτης, έχουν πλέον καταρρεύσει.

«Ο σεισμός σήμερα το πρωί έπληξε τα λίγα πράγματα που στέκονταν ακόμη όρθια, θα πρέπει να αρχίσουμε από την αρχή», ανέφερε από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος της Αρκουάτα ντελ Τρόντο.

Συνεχείς σεισμοί από τις 24/8

Ο σημερινός σεισμός αποτελεί τον μεγαλύτερο από τις 24 Αυγούστου, όταν είχαν σκοτωθεί σχεδόν 300 άτομα.

Η σεισμική δραστηριότητα στην κεντρική Ιταλία, είναι συνεχής τους τελευταίους μήνες, ενώ την προηγούμενη Τετάρτη, η περιοχή επλήγη διπλά από τον Εγκέλαδο, με ισχυρότερη δόνηση αυτή των 6,1 Ρίχτερ, στο χωριό Βίσο, της περιφέρειας Μάρκε.

«Πρωτοφανής η σεισμική δραστηριότητα»

Ιδιαίτερα ανήσυχος για την εξέλιξη της «πρωτοφανούς» σεισμικής δραστηριότητας στην κεντρική Ιταλία δήλωσε ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας.

Ο σημερινός σεισμός, εξήγησε μιλώντας στο ΑΜΠΕ, είναι ο τρίτος κατά σειρά «εξάρης» στην ίδια περιοχή από τις 24 Αυγούστου. Όπως εκτίμησε, έσπασαν διαδοχικά τρία τμήματα του ρήγματος της ευρύτερης τεκτονικής περιοχής των Απεννίνων.

Μάλιστα, δεν απέκλεισε τον ενδεχόμενο να ακολουθήσει και άλλος «εξάρης». «Έχουμε μια πρωτοφανή διέγερση, είναι ένα σπάνιο φαινόμενο, αλλά στη φύση τίποτα δεν αποκλείεται» έσπευσε να προσθέσει.

Κανένας κίνδυνος για την Ελλάδα

Ο κ. Χουλιάρας εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την Ελλάδα, αποκλείοντας το ενδεχόμενο ενεργοποίησης ρηγμάτων στον ελλαδικό χώρο.

Σε ετοιμότητα αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας

Σε ετοιμότητα βρίσκεται αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας, προκειμένου – εφόσον καταστεί αναγκαίο – να μεταβεί άμεσα στην πληγείσα περιοχή της Ιταλίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Καμμένος επικοινώνησε με την Ιταλίδα ομόλογό του, Ρομπέρτα Πινότι, στη οποία επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνδράμει τη γειτονική χώρα στην περίπτωση που της ζητηθεί.

 

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ένοχη για ανθρωποκτονία από αμέλεια η οπλουργός της ταινίας «Rust»

Peristeri News

Έκρηξη κοντά στην αυτοκινητοπομπή Ζελένσκι στην Οδησσό

Peristeri News

Αλβανία: Ένοχος κρίθηκε ο Φρέντι Μπελέρης

Peristeri News

Leave a Comment