PeristeriNews.gr
Οικονομία

Ράιχενμπαχ: Ο Γερμανός που λέει ότι θα σώσει την Ελλάδα


Στα 66 του χρόνια ο Γερμανός βετεράνος τεχνοκράτης της Κομισιόν Χορστ Ράιχενμπαχ θα μπορούσε να απολαμβάνει τον ήλιο σε κάποια ελληνική παραλία.

Στα 66 του χρόνια ο Γερμανός βετεράνος τεχνοκράτης της Κομισιόν Χορστ Ράιχενμπαχ θα μπορούσε να απολαμβάνει τον ήλιο σε κάποια ελληνική παραλία. Αντί γι’ αυτό, βρίσκεται στο καμίνι της Αθήνας με την εντολή του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο να πετύχει ένα (μεγάλο;) θαύμα: να κάνει το ελληνικό κράτος να λειτουργήσει, εισπράττοντας αποτελεσματικά τους φόρους και αξιοποιώντας τα κοινοτικά κονδύλια για την ανάπτυξη.

Στην πρώτη του εμφάνιση ενώπιον των Ελλήνων δημοσιογράφων ο Γερμανός βετεράνος των Βρυξελλών φάνηκε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα μπορεί να σωθεί με την καθοριστική συμβολή της ειδικής ομάδας κρούσης των τριάντα τεχνοκρατών από τις Βρυξέλλες, της οποίας έχει αναλάβει την ηγεσία.

– «Λεφτά για ανάπτυξη υπάρχουν» ήταν το μήνυμα του Ράιχενμπαχ, ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στην προσπάθεια να αναμορφωθεί ο σχεδιασμός του ΕΣΠΑ ώστε να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και να μεταφερθούν κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης από βαλτωμένα έργα σε προγράμματα που θα έχουν αναπτυξιακό αποτέλεσμα. Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει αποφασίσει να μειώσει στο 5% τη συμβολή της Ελλάδας στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, αναγνωρίζοντας τις οικονομικές δυσκολίες της χώρας, αλλά απαιτεί και να αξιοποιηθούν ταχύτερα, ορθολογικά και αποτελεσματικά τα 23 δισ. ευρώ του τέταρτου κατά σειρά ευρωπαϊκού πακέτου.

– Αλλά και για τις τρύπες του κρατικού προϋπολογισμού ο Ράιχενμπαχ άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι «λεφτά υπάρχουν», αρκεί με τη βοήθεια και της ειδικής ομάδας κρούσης να λειτουργήσει επιτέλους ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός και να κινητοποιηθούν αποτελεσματικά οι εφοριακοί και οι τελωνειακοί. Υπάρχει τρόπος να γίνει αυτό, διαμήνυσε στους δύσπιστους Ελληνες δημοσιογράφους ο Γερμανός, που έχει σπουδάσει φυσική, μαθηματικά και οικονομικά, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η πλούσια επιστημονική του κατάρτιση αρκεί για να βρει τον δρόμο στον λαβύρινθο της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.

Οι δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει φάνηκαν αμέσως, λένε πηγές της Κομισιόν: Στην προσπάθεια αναμόρφωσης του ΕΣΠΑ οι κοινοτικοί δυσκολεύονται να βγάλουν άκρη με τους ουκ ολίγους συναρμόδιους υπουργούς και στελέχη της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Οσο για την κινητοποίηση των εφοριακών και των τελωνειακών, αρκεί να αναφερθεί ότι αυτή την εβδομάδα οι εφορίες έμειναν κλειστές δύο μέρες λόγω απεργίας, ενώ τα τελευταία 24ωρα έχουν παραιτηθεί κατά εκατοντάδες οι κατά τεκμήριο πιο έμπειροι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, επειδή φοβούνται ότι το νέο μισθολόγιο θα μειώσει τις συντάξεις τους.

Ο Ράιχενμπαχ, πάντως, δεν φαίνεται ότι θα το βάλει κάτω εύκολα. Εχοντας περάσει τρεις δεκαετίες στο… γραφειοκρατικό βασίλειο των Βρυξελλών, έχοντας διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο την περίοδο 1999-2004 στη μεγάλη οργανωτική μεταρρύθμιση της Κομισιόν, ο Γερμανός θεωρείται… μαέστρος της γραφειοκρατίας.

Ελληνες που συνεργάστηκαν μαζί του στην Κομισιόν ακόμη και σήμερα έχουν να λένε για τη «βροχή» εγκυκλίων που έφευγαν από το γραφείο του για να ρυθμίζονται όλα τα θέματα της καθημερινότητας, αλλά και για την προσοχή που δίνει και στην τελευταία λεπτομέρεια. Αν καταφέρει να «αναστήσει» τους ελληνικούς διοικητικούς μηχανισμούς, ο Γερμανός θα έχει κάνει τον τελευταίο μεγάλο άθλο της καριέρας του…

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Μειώθηκε η ανεργία τον Μάρτιο στο 10,2%

Peristeri News

Πότε θα κλείσουν οι τράπεζες για το Πάσχα

Peristeri News

Φορολοταρία Μαρτίου 2024 – Δείτε εάν κερδίσατε

Peristeri News

Leave a Comment