PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Πυρκαγιά στην περιοχή Καλυβίων


Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Καλυβίων Θορικού Αττικής.

Από τη μάχη με τις φλόγες αποχώρησαν τα εναέρια μέσα. Ενισχυμένες είναι οι επίγειες δυνάμεις προκειμένου να συγκρατήσουν την πυρκαγιά και να μην απειληθούν κατοικίες. Η πυρκαγιά άρχισε το απόγευμα της Δευτέρας από την περιοχή Τενέδου και Ιόλης στα Καλύβια και επεκτάθηκε προς τη Σαρωνίδα.

Όπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής Πέτρος Φιλίππου μιλώντας στην ΕΡΤ επικίνδυνο είναι το ανατολικό μέτωπο προς τη Σαρωνίδα και με τον αέρα που έχει δεν ξέρουμε τι θα γίνει, μπορεί να πάει και προς Ανάβυσσο. Όλα τα άλλα μέτωπα έχουν ελεγχθεί.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σαρωνικού Γιώργο Σωφρόνη που μίλησε στην ΕΡΤ υπάρχουν δύο μέτωπα ενεργά. Ως προς το μέτωπο προς την παραλία ανέφερε ότι είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμο, ενώ το πίσω μέτωπο είναι πιο δύσκολο καθώς είναι δύσβατη η περιοχή. Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συνεχίσουν να μην απειλούνται κατοικίες.

Οι επίγειες δυνάμεις είναι ενισχυμένες και συγκεκριμένα τη μάχη με τις φλόγες δίνουν 75 πυροσβέστες με 30 οχήματα. Στο έργο τους συνδράμουν 25 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 11 εθελοντές, 14 υδροφόρες και 8 υδροφόρες της Περιφέρειας καθώς και δύο ειδικά μηχανήματα.

Οι δυνατοί άνεμοι κόπασαν ωστόσο το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν τώρα αρκετές διάσπαρτες εστίες. Η κατεύθυνση της πυρκαγιάς, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, είναι αυτή την ώρα προς τη νοτιοανατολική πλευρά της λεωφόρου Αναβύσσου.

Σημειώνεται ακόμη, ότι με το πρώτο φως της ημέρας και εφόσον δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο έως τότε η πυρκαγιά, οι πυροσβεστικές δυνάμεις πρόκειται να ενισχυθούν με εναέρια μέσα.

Η Περιφέρεια ενίσχυσε τις δυνάμεις της με δύο μηχανήματα βαρέoς τύπου κατάλληλα για χωματουργικές εργασίες και διανοίξεις δρόμων.

«Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ιωάννα Τσούπρα, «ολόκληρος ο μηχανισμός της Περιφέρειας βρίσκεται στην περιοχή, συμβάλλοντας με όλες τις δυνάμεις του στο έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας».

Ο δήμαρχος Σαρωνικού Γιώργος Σωφρόνης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκφράζει την ανησυχία του για την εξέλιξη της πυρκαγιάς, η οποία έχει περιοριστεί στον λόφο Σκόρδι, επάνω από την κατοικημένη περιοχή της Σαρωνίδας, όπου όμως δεν υπήρχε πρόσβαση επίγειων δυνάμεων πυρόσβεσης.

Διαβεβαίωσε ότι όλες οι δυνάμεις του δήμου: πυροσβεστικά, υδροφόρες, πέντε σκαπτικά μηχανήματα και όλο το έμψυχο δυναμικό «βρέθηκε στην πρώτη γραμμή» για την αντιμετώπιση της κατάστασης. «Κατάσταση ιδιαίτερα δύσκολη λόγω των αυξομειώσεων του δυνατού ανέμου που έπνεε στην περιοχή, αλλά και από την αδυναμία πρόσβασης στις εστίες που εκδηλώνονταν συνεχώς.

Η εκδήλωση της πυρκαγιάς στη Θέση Μελισσουργός, αρκετά μακριά από τον οικισμό των Καλυβίων, σε απόσταση 4-5 χλμ από το Λαγονήσι (επί της Λεωφόρου Αναβύσσου), σύντομα επεκτάθηκε προς τη δεξιά πλευρά του δρόμου, σε αγροτοδασική βλάστηση.

Γύρω στις 8 μ.μ. και μία ώρα πριν σταματήσουν οι ρίψεις νερού από τα αεροσκάφη, η κατάσταση ήταν κάπως ανησυχητική καθώς οι φλόγες του βασικού μετώπου είχαν «σκαρφαλώσει» στον λόφο πάνω από τα σπίτια της Σαρωνίδας, που αναζωπυρωμένες από την καύση ελαιοδέντρων, απείλησαν κατοικημένη περιοχή.

Ωστόσο μισή ώρα αργότερα «ο κίνδυνος αποσοβήθηκε, χάρη στη συντονισμένη δράση των αεροσκαφών».

Σύντομα η ανακούφιση διαδέχθηκε την αγωνία και την ένταση που προηγήθηκαν, λόγω κυρίως των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή. «Εξέλιξη απολύτως θετική» όπως τη χαρακτήρισε η κ. Τσούπρα, καθώς τη νύχτα οι άνεμοι – οι οποίοι αναμένεται να ενταθούν αύριο- σημειώνουν ύφεση και ο έλεγχος των μικροεστιών έγκειται πλέον στην προσοχή και την εγρήγορση των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Για απόπειρα ανθρωποκτονίας με δόλο κατηγορείται ο άνδρας της επίθεσης με μαχαίρι στην Ερμού

Peristeri News

Συνελήφθη γιατρός που χορηγούσε ψευδείς ιατρικές βεβαιώσεις σε αλλοδαπούς

Peristeri News

Φωτιά σε δύο σταθμευμένα αυτοκίνητα στην πλατεία Βικτωρίας

Peristeri News

Leave a Comment