PeristeriNews.gr
Περιφέρεια Αττικής

Πρωταθλήτρια η Αττική στην απορρόφηση πόρων μεταξύ όλων των Περιφερειών της χώραςΤα εμβληματικά έργα που έγιναν την τελευταία τετραετία από την Περιφέρεια και άλλαξαν την Αττική, με πόρους από το Πρόγραμμα «ΑΤΤΙΚΗ»  ΕΣΠΑ 2014-2020, συνολικού προϋπολογισμού άνω του 1 δις ευρώ, παρουσιάστηκαν από τον Περιφερειάρχη Γ. Πατούλησε μία ειδική τελετή απολογισμού, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ωδείο Αθηνών, σε συνεργασία με την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Προγράμματος «ΑΤΤΙΚΗ», παρουσία μελών της κυβέρνησης, Αντιπεριφερειαρχών, Δημάρχων και περιφερειακών συμβούλων. 

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Αν. Υπουργός Οικονομικών Ν. Παπαθανάσης, ο Γ. Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δ. Σκάλκος, ο Γενικός Διευθυντής Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Π. Πανταζάτος, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής Ν. Χαρδαλιάς.

Επίσης ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής Γ. Δημόπουλος, οι Δήμαρχοι Δάφνης- Υμηττού Αναστάσιος Μπινίσκος, Αγίας Παρασκευής, Βασίλειος Ζορμπάς, Χαϊδαρίου Ευάγγελος Ντηνιακός, Παλαιού Φαλήρου Ιωάννης Φωστηρόπουλος, Αχαρνών Σπυρίδων Βρεττός, Αντιπεριφερειάρχες, περιφερειακοί σύμβουλοι,  εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ι. Σελίμης.

Τα συγχαρητήρια του προς τη διοίκηση και τις υπηρεσίες της Περιφέρειας για το γεγονός ότι «πέτυχαν να είναι πρωταθλητές στην απορρόφηση πόρων του ΕΣΠΑ» εξέφρασε ο Αν. Υπουργός Οικονομικών Ν. Παπαθανάσης. «Χαίρομαι που βρίσκομαι ενώπιον του κ. Πατούλη ο οποίος κατάφερε να κάνει τα λόγια πράξη και ενώπιον του κ. Χαρδαλιά που είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσει το έργο του» ανέφερε και επισήμανε πως στόχος είναι να εξυπηρετούνται οι πολίτες από τα έργα που χρηματοδοτούνται από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ.

«Αν και το πρόγραμμα υλοποιήθηκε εν μέσω διαδοχικών κρίσεων, η Περιφέρεια Αττικής προσαρμόστηκε στα νέα δεδομένα και κατάφερε, όπως είδαμε σήμερα, να φέρει πολύ θετικά αποτελέσματα υλοποιώντας πολύ σημαντικά έργα και καινοτόμες δράσεις», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Γενικός Διευθυντής Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Π. Πανταζάτος και συνεχάρη τον Περιφερειάρχη για το έργο του.

Στην ομιλία του ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Δ. Δρόσης και αφού τόνισε πως το δημιουργικό ταξίδι που ξεκίνησε το 2014 και ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο του 2023 με υψηλές επιδόσεις, για να ξεκινήσει αυτό της επόμενης προγραμματικής περιόδου «2021-2027», αφήνει πίσω του ένα πολύ θετικό αποτύπωμα με ορατά και μετρήσιμα έργα, αναφέρθηκε σε 3 βασικούς άξονες πάνω στους οποίους εστίασε στο πρόγραμμα. Στην ενίσχυση των πάνω από 10 χιλιάδων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία, στην ενίσχυση και διεύρυνση των κοινωνικών δομών της Αττικής και στην υλοποίηση του αποχετευτικού δικτύου και των ΚΕΛ στην Αν. Αττική. Κλείνοντας ο κ. Δρόσης ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη για την εμπιστοσύνη του και το πολύ εποικοδομητικό κλίμα συνεργασίας, τα στελέχη του Υπ. Ανάπτυξης και της Ευρωπαϊκής επιτροπής, καθώς και τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής για τη γόνιμη συνεργασία.

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Ωδείου Αθηνών Ν. Τσούχλος, ο οποίος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη και τις αρμόδιες υπηρεσίες της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας για την ολοκλήρωση του έργου της αποπεράτωσης και εκσυγχρονισμού του κτιρίου του Ωδείου Αθηνών. «Πρόκειται για ένα έργο με τεράστια πολιτιστική και αναπτυξιακή σημασία για την Αττική. Λύθηκε μία εκκρεμότητα ετών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Road trip σε εμβληματικά έργα του ΠΕΠ Αττικής

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε και το project «road trip» μέσω του οποίου τρείς φίλοι  ο konilo, o Λώλος και ο Θωμάς, ξεκίνησαν με όχημα ένα van και περιηγήθηκαν σε 8 εμβληματικά έργα της Αττικής. Οι τρείς φίλοι

συμβάλουν με ένα σύγχρονο και πρωτότυπο τρόπο, στην ανάδειξη των δράσεων και των έργων του ΠΕΠ Αττικής στο ευρύ κοινό, σύμφωνα και με  τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μοιράστηκαν την εμπειρία τους με τους παρευρισκόμενους και συζήτησαν για τα όσα τους έκαναν εντύπωση σε αυτό το ταξίδι. Μεταξύ άλλων επισκέφθηκαν το Μουσείο της Ακρόπολης, το Κέντρο Υγείας Κερατσινίου, το Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων και Υπνωτήριο στο Δήμο Πειραιά, το Αντιπλημμυρικό έργο Μάνδρας, περιηγήθηκαν στον Αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, το Ωδείο Αθηνών, την Εθνική Πινακοθήκη αλλά και το Ξενοδοχείο Πλάκα στο κέντρο της Αθήνας.

Γ. Πατούλης: «Τα έργα που έγιναν κάνουν καλύτερη τη ζωή εκατομμυρίων συμπολιτών μας»

«Αξιοποιήσαμε ένα σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο όπως είναι το ΕΣΠΑ

με σχέδιο, επιμονή και διαφάνεια κι είμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να υποστηρίζουμε πως Η Αττική Αλλάζει, Αλλάζει για όλους, χωρίς εξαιρέσεις κι αποκλεισμούς» ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Πατούλης, επισημαίνοντας πως για τη διοίκηση του το ΕΣΠΑ και το ΠΕΠ Αττικής αποτέλεσε ένα μεγάλο στοίχημα και μια πελώρια ευθύνη.

«Πετύχαμε έναν μικρό άθλο. Να μετατρέψουμε το Περιφερειακό Πρόγραμμα, σε μοχλό ανάπτυξης και μετασχηματισμού της Αττικής. Να μην υπάρξει ούτε μια μέρα όπου δεν λειτουργούσε εργοτάξιο έργων στην Αττική, να στηρίξουμε στα δύσκολα, δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που ανήκαν στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Πετύχαμε όχι μόνον να μην μείνει πίσω η Αττική αλλά να πρωταγωνιστεί, πρώτη μεταξύ όλων των Περιφερειών της χώρας, στην αναπτυξιακή επανεκκίνηση της Πατρίδας μας που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2019», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με πάνω από 1.8 δις ευρώ χρηματοδοτήσαμε 12.149 ενταγμένα έργα

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Περιφερειάρχης ανέφερε πως το ΠΕΠ Αττικής με ενταγμένα έργα άνω των 1,8 δις ευρώ, χρηματοδότησε την υλοποίηση 12.149 έργων και δράσεων, αυξάνοντας κατακόρυφα την απορρόφηση των πόρων του προγράμματος σε ποσοστό άνω του 96%, «όταν το αντίστοιχο ποσοστό που παραλάβαμε το 2019 ήταν μόλις 27,29%», όπως σημείωσε.

Ειδικότερα εστίασε στα εξής σημαντικά έργα και δράσεις:

 • Περίπου 10.0000 επιχειρήσεις, μικρές και πολύ μικρές, ενισχύθηκαν την περίοδο του covid με περισσότερα από 250 εκ. Ευρώ για να μην κλείσουν και 000 θέσεις εργαζομένων που διασώθηκαν
 • Χιλιάδες ασθενείς θεραπεύθηκαν στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής, χάρη στο σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό που αγόρασε και διέθεσε στις δημόσιες δομές υγείας η Περιφέρεια.
 • εκατοντάδες πολίτες εξυπηρετούνται καθημερινά από το νέο Αστικό Κέντρο Υγείας Κερατσινίου.
 • 1481 ιατροί και νοσηλευτές προσλήφθηκαν την περίοδο της πανδημίας με χρήματα του ΕΣΠΑ, για να ενισχύσουν τη λειτουργία του ΕΣΥ στην Αττική.
 • 000 περίπου μαθητές της Αττικής, σήμερα μαθαίνουν γράμματα στα 29 νέα σχολικά συγκροτήματα που κατασκευάστηκαν με τους πόρους του ΠΕΠ Αττικής.
 • Χρηματοδοτήθηκε η λειτουργία των περίπου 300 κοινωνικών δομών από τις οποίες ωφελούνται 255.000 ευάλωτοι συμπολίτες μας, που έχουν ανάγκη από ουσιαστική στήριξη.
 • Κάθε χρόνο είναι εκατομμύρια οι επισκέπτες και οι χρήστες των χώρων πολιτισμού και αθλητισμού της Αττικής, την αναβάθμιση των οποίων χρηματοδότησε το ΕΣΠΑ. Ενδεικτικά αναφέρονται το Ωδείο Αθηνών, η Εθνική Πινακοθήκη, το Ψηφιακό Μουσείο της Ακρόπολης, σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι όπως ο ναός του Ολυμπίου Διός, ο αρχαιολογικός χώρος της Ελευσίνας, κι άλλοι πολλοί.
 • Υλοποιήθηκαν δεκάδες γήπεδα κι άλλοι αθλητικοί χώροι, σε όλο το Λεκανοπέδιο.
 • Χιλιάδες επίσης είναι οι συμπολίτες μας που πλέον αισθάνονται πιο ασφαλείς για τις ζωές και τις περιουσίες τους, μετά την ολοκλήρωση δεκάδων αντιπλημμυρικών έργων που χρηματοδοτήθηκαν απο το ΕΣΠΑ.
 • περισσότεροι από 330 χιλιάδες είναι οι κάτοικοι της Ανατολικής Αττικής που θα δουν να αναβαθμίζεται ουσιαστικά η ποιότητα ζωής και η καθημερινότητά τους, όταν θα ολοκληρωθούν τα 7 μεγάλα έργα που αφορούν την κατασκευή 4 νέων μονάδων επεξεργασίας λυμάτων και δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων.

Στο νέο ΕΣΠΑ πετύχαμε αύξηση πόρων κατά 54%

Αναφερόμενος στο νέο ΕΣΠΑ, ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως η διοίκηση της Περιφέρειας  πέτυχε να αποσπάσει, μέσα και από τη συνεργασία της με την κυβέρνηση ακόμη περισσότερους πόρους, πάνω από 1,6 δις ευρώ με αύξηση 54% σε σχέση με το προηγούμενο στη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027, αναδεικνύουμε τέσσερις  προτεραιότητες.

 1. Τη δημιουργία υποδομών και την υλοποίηση έργων και δράσεων για μια φιλική προς το περιβάλλον διαχείριση των απορριμμάτων, με προώθηση της ανακύκλωσης και υιοθέτηση των αρχών της κυκλικής οικονομίας.
 2. Την ενίσχυση της αντιπλημμυρικής θωράκισης της Αττικής, ώστε οι πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς για τις ζωές και τις περιουσίες τους.
 3. Την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής
 4. Την υιοθέτηση των αρχών της αειφόρου ανάπτυξης.

«Αυτή θα είναι  η δική μας συμβολή, σε μια ευρωπαϊκή, εθνική και τοπική προσπάθεια,

που θέτει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο και τα προβλήματα της Αττικής και υπηρετεί τις ευρωπαϊκές αρχές κι αξίες, το ευρωπαϊκό μοντέλο ζωής» τόνισε ο Περιφερειάρχης και κλείνοντας σημείωσε χαρακτηριστικά: «Θεωρώ ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι μια πολύ σημαντική περίοδος για την Ελλάδα και την Αττική. Οφείλει η επόμενη διοίκηση της Περιφέρειας να αξιοποιήσει την θετική κληρονομιά που της αφήνουμε.

Να αξιοποιήσει το θετικό περιβάλλον που έχει δημιουργήσει, όσον αφορά την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, η Κυβέρνηση, ώστε χωρίς χρονοτριβές, με όραμα και ολοκληρωμένο σχέδιο, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, να συνεχίσει την προσπάθεια και να εργαστεί για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της Αττικής σε όλα τα επίπεδα. Αυτός είναι ο μόνος ασφαλής δρόμος για να παραμείνει η Αττική Πρώτη Περιφέρεια της χώρας».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!

Related posts

Νίκος Χαρδαλιάς: Το απόστημα θα σπάσει

Peristeri News

Μετά το σάλο με το κύκλωμα εκβιαστών ανακατατάξεις στην Περιφέρεια Αττικής

Peristeri News

Περιφέρεια Αττικής: Οι αποφάσεις για το κλείσιμο ή μη των σχολείων λαμβάνονται από τους Δημάρχους

Peristeri News

Leave a Comment