PeristeriNews.gr
Διεθνή

Προκλητική επίσκεψη του Ερντογάν στην Αμμόχωστο


Στις επετειακές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 37 ετών από την ίδρυση του Ψευδοκράτους, στα κατεχόμενα της βόρειας Κύπρου, δίνει το “παρών” ο Ερντογάν.

Μάλιστα, αφού παρακολουθήσει τη στρατιωτική παρέλαση στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας, ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να μεταβεί στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, παραβιάζοντας τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Με την κίνηση αυτή, ο ηγέτης της γειτονικής χώρας θέλει να στείλει ένα μήνυμα στήριξης του εποικισμού της πόλης, μετά και τα έργα ανακαίνισης, τα οποία έλαβαν χώρα το προηγούμενο διάστημα σε κεντρικά σημεία της ερημικής πόλης.

Υπενθυμίζεται ότι η Αμμόχωστος, με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ, θεωρείται πόλη – φάντασμα και παραμένει αποκλεισμένη, καθώς θα πρέπει να επιστραφεί στους νόμιμους κατοίκους της, δηλαδή στους Ελληνοκύπριους, οι οποίοι αναγκάστηκαν να την εγκαταλείψουν μετά την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων.

Ροτόντες κατά μήκος της Κέννεντυ

Ο Ερντογάν αναμένεται να αφιχθεί στην περίκλειστη πόλη, συνοδεία του νέου ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ, καθώς και πλήθος Τούρκων και Τουρκοκύπριων αξιωματούχων.

Κατά μήκος της παραλίας των Βαρωσίων, στη λεωφόρο Κέννεντυ, έχουν στηθεί τραπέζια ροτόντες, καθώς και ξύλινα τραπεζάκια, όπου θα παρατεθεί γεύμα προς τιμή του Ερντογάν.

Έντονη είναι και η παρουσία του στρατού, καθώς και της αστυνομίας του κατοχικού καθεστώτος, ενώ τεράστιες τουρκικές και τουρκοκυπριακές σημαίες έχουν αναρτηθεί σε παρακείμενες πολυκατοικίες.

Διάγγελμα του Τατάρ

Παρά την καταρρακτώδη βροχή, η οποία έπεφτε από το πρωί στη Λευκωσία αλλά και τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, εκατοντάδες πολίτες έδωσαν το “παρών” στους εορτασμούς των 37 ετών από την ανακήρυξη του Ψευδοκράτους.

Στο διάγγελμά του, ο Ερσίν Τατάρ επέμεινε στη λύση των δύο κρατών, ενώ εστίασε στη σχέση με την Τουρκία. «Βιώσιμη είναι η λύση δύο κρατών και μια συμφωνία είναι δυνατή μόνο στη βάση της κυρίαρχης ισότητας. Το καλύτερο πράγμα είναι να αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε σαν δύο λαοί, που ζουν κάτω από μία στέγη δύο ξεχωριστών κρατών»

Και πρόσθεσε: «Εάν εγκαταλείψουμε το κράτος μας και δεν συνεχίσουμε τη αδελφική σχέση και τη σχέση εγγύησης με την μητέρα Τουρκία, μπορεί να έχουμε δυσκολίες για να προστατέψουμε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες μας».

Λίγο νωρίτερα δε, Ερντογάν και Τατάρ είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση. Άλλωστε, ο δεύτερος αποτέλεσε τον εκλεκτό της Άγκυρας για τις πρόσφατες εκλογές στο Ψευδοκράτος.

Οργή στην Κύπρο

Η επίσκεψη του Ερντογάν στα Βαρώσια, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Η παρουσία του Προέδρου της Τουρκίας στους εορτασμούς για την 37η επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, αλλά και η επίσκεψη του στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, αποτελούν μια χωρίς προηγούμενο πρόκληση και είναι σε πλήρη αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, 550 και 789.

»Ταυτόχρονα, υπονομεύουν τις προσπάθειες του ΓΓ των ΗΕ να συγκαλέσει άτυπη πενταμερή και δεν συμβάλλουν στη δημιουργία ενός ευνοϊκού, θετικού κλίματος για επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού. Την ίδια ώρα, οι ενέργειες αυτές προκαλούν το αίσθημα του συνόλου του κυπριακού λαού, και ειδικότερα των Αμμοχωστιανών.

»Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει καταγγείλει με επιστολές του τις ενέργειες της Τουρκίας και του παράνομου κατοχικού καθεστώτος, τόσο προς τον ΓΓ των ΗΕ όσο και προς τους επικεφαλής των θεσμών της ΕΕ και σε αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων χωρών μελών της ΕΕ, ενώ οι προκλήσεις αυτές θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, όπου η ΕΕ αναμένεται να λάβει αποφάσεις για το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων».

Ανακοίνωση εξέδωσε και το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Έκρηξη κοντά στην αυτοκινητοπομπή Ζελένσκι στην Οδησσό

Peristeri News

Αλβανία: Ένοχος κρίθηκε ο Φρέντι Μπελέρης

Peristeri News

Το Ισραήλ εισέβαλε στη Ραμάλα

Peristeri News

Leave a Comment