PeristeriNews.gr
Οικονομία

Πρεμιέρα από Πρωτοχρονιά ο φόρος διαμονής


Πρεμιέρα κάνει την Πρωτοχρονιά ο φόρος διαμονής στα ενοικιαζόμενα δωμάτια και τα ξενοδοχεία με επιβαρύνσεις έως και 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, την 1.1.2018 τίθεται σε ισχύ ο φόρος διαμονής που θεσπίστηκε με τις διατάξεις του άρθρου 53 του ν. 4389/2016.

Για την ομαλή εφαρμογή του μέτρου το άρθρο αυτό πρόκειται να τροποποιηθεί άμεσα, ώστε να προβλέπεται πλέον ρητά, ότι ο φόρος θα βαρύνει σε κάθε περίπτωση τον ταξιδιώτη-διαμένοντα-χρήστη του δωματίου ή διαμερίσματος, ότι επιβάλλεται από τις ξενοδοχειακές και λοιπές επιχειρήσεις προς τους διαμένοντες με την έκδοση «ειδικού στοιχείου-απόδειξης είσπραξης φόρου διαμονής» και ότι το ειδικό αυτό στοιχείο δεν επιβαρύνεται με ΦΠΑ.

Έτσι, με ξεχωριστή απόδειξη και χωρίς την επιβάρυνση ΦΠΑ θα εισπράττεται από τους πελάτες των ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων ο φόρος διαμονής που επιβάλλεται από 1η Ιανουαρίου 2018.

Υπενθυμίζεται πως με βάση τις νομοθετικές ρυθμίσεις που έχουν γίνει από την 1η Ιανουαρίου επιβάλλεται φόρος διαμονής, ανά δωμάτιο και ανά διανυκτέρευση ύψους 0,5 ευρώ στα ξενοδοχεία 1-2 αστέρων, 1,5 ευρώ στα ξενοδοχεία 3 αστέρων, 3 ευρώ στις μονάδες 4 αστέρων και 4 ευρώ στα ξενοδοχεία 5 αστέρων.

Με σχετική τροποποίηση φέτος, ορίστηκε πως ο φόρος διαμονής στα ενοικιαζόμενα δωμάτια ορίζεται στα 0,5 ευρώ.

Εκατοντάδες επιχειρήσεις θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στις απαραίτητες προσαρμογές του εξοπλισμού τους (ταμειακές μηχανές, POS) για την είσπραξη του φόρου από χιλιάδες ταξιδιώτες που θα βρεθούν στα καταλύματα από την Πρωτοχρονιά.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Γ. Στουρνάρας: Αν δεν ήταν το 2015 η Τράπεζα της Ελλάδος, η χώρα ίσως να είχε βγει από την ευρωζώνη

Peristeri News

Στο 10,4% η ανεργία τον Ιανουάριο

Peristeri News

Στο 3,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 2,6% στην Ευρωζώνη το Φεβρουάριο

Peristeri News

Leave a Comment