PeristeriNews.gr
Διεθνή

Πούτιν: Από αύριο το φυσικό αέριο πληρώνεται σε ρούβλια


Λίγες μόλις ώρες αφότου είχε παράσχει διαβεβαιώσεις στον Ιταλό πρωθυπουργό, Μάριο Ντράγκι, ότι τα συμβόλαια του φυσικού αερίου των ευρωπαϊκών εταιρειών παραμένουν σε ισχύ κα η πληρωμή θα είναι δυνατή σε ευρώ και δολάρια, ο Βλαντίμιρ Πούτιν άλλαξε και πάλι στάση. Υπέγραψε διάταγμα με το οποίο ζητεί από ξένους αγοραστές να πληρώνουν από αύριο, 1η Απριλίου, το ρωσικό αέριο σε ρούβλια. Όσα συμβόλαια δεν θα πληρώνονται σε ρωσικό νόμισμα, θα «παγώνουν».

«Για να αγοράσουν ρωσικό φυσικό αέριο οι ξένοι αγοραστές θα πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια σε ρωσικές τράπεζες. Από αυτούς τους λογαριασμούς οι πληρωμές θα γίνονται για το φυσικό αέριο, που έχουν παραγγείλει, με άμεση ισχύ από αύριο» είπε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του.

«Εάν δεν γίνουν με αυτόν τον τρόπο οι πληρωμές, θα το θεωρήσουμε στάση πληρωμής εκ μέρους των αγοραστών και αυτό θα έχει τις ανάλογες συνέπειες» τόνισε, προσθέτοντας: «Κανείς δεν πουλάει τίποτα δωρεάν και ούτε είμαστε φιλανθρωπικό ίδρυμα. Τα συμβόλαια θα παγώσουν».

Ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε ακόμη ότι η απόφαση αυτή έχει ως στόχο να ενισχύσει την «εθνική κυριαρχία» της Ρωσίας, η οποία και σκοπεύει να τηρήσει τις υποχρεώσεις για προμήθειες φυσικού αερίου, που προκύπτουν από τα συμβόλαιά της. Κυβερνήσεις και επιχειρήσεις της Δύσης ωστόσο έχουν απορρίψει την πληρωμή σε ρωσικό νόμισμα ως παραβίαση των υφιστάμενων συμβολαίων τους, που προβλέπουν την πληρωμή σε ευρώ ή δολάρια.

Σύγχυση με τις δηλώσεις Πεσκόφ, Ντράγκι

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο πριν από το τηλεοπτικό διάγγελμα Πούτιν ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, διαβεβαίωνε πως «για όποιον λαμβάνει το ρωσικό αέριο, που πληρώνει για τις παραδόσεις, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμία αλλαγή». Όπως ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο, το Κρεμλίνο ελαχιστοποίησε την Πέμπτη την έκταση του μέτρου που υποχρεώνει τους Ευρωπαίους να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους σε ρούβλια και όχι πλέον σε ευρώ, κρίνοντας ότι επρόκειτο για μια απλή πράξη ανταλλαγής νομισμάτων. Στο ίδιο μήκος κύματος είχαν κινηθεί και οι δηλώσεις Ντράγκι. Όπως είπε ο Ρώσος πρόεδρος του εξήγησε πως θα μπορούν οι αγοραστές να πληρώνουν σε ευρώ, τα οποία στη συνέχεια θα μετατρέπονται σε ρούβλια.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Αλβανία: Ένοχος κρίθηκε ο Φρέντι Μπελέρης

Peristeri News

Το Ισραήλ εισέβαλε στη Ραμάλα

Peristeri News

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Leave a Comment