PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Πληρώνουμε φάρμακα και γιατρούς από σήμερα


Σε καθεστώς ομηρίας τέθηκαν από το Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου χιλιάδες ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι, μετά την απόφαση των φαρμακοποιών να δώσουν τέλος στην επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων, καλούνται πλέον να πληρώνουν το σύνολο της αξίας των παρασκευασμάτων από την τσέπη τους.

Σε καθεστώς ομηρίας τέθηκαν από το Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου χιλιάδες ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι, μετά την απόφαση των φαρμακοποιών να δώσουν τέλος στην επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων, καλούνται πλέον να πληρώνουν το σύνολο της αξίας των παρασκευασμάτων από την τσέπη τους.

Οι ασφαλισμενοι του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας καλούνται και πάλι να πληρώσουν από την τσέπη τους τα φάρμακά τους και τις ιατρικές επισκέψεις. Από την 1η Σεμπεμβρίου αναστολεται η επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους. Ενώ από την Δευτέρα 3 Σεμπεμβριου. οι συμβεβλημένοι γιατροί αποφάσισαν την αναστολή της συνεργασίας με τον Οργανισμό.

Σε κυνήγι «ευρέσεως λύσεως» έχει επιδοθεί το Υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με τον Ανδρέα Λυκουρέντζο, γίνονται συντονισμένες προσπάθειες από την ηγεσία του ΕΟΠΥΥ με τη συμπαράσταση του υπουργείου, για να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση και να αποφευχθούν οι κινητοποιήσεις.

Ο υπουργός Υγείας ζήτησε από τους φαρμακοποιούς την κατανόησή τους, «με το ηθικό δικαίωμα», όπως είπε, που έχει ως υπουργός, «υπό την έννοια ότι από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων του ασχολήθηκε κατά προτεραιότητα με την υποχρέωση της Πολιτείας να εξοφλεί τα χρέη μας προς τους φαρμακοποιούς».

Οι φαρμακοποιοί διεκδικούν την τακτοποίηση των οφειλών των ταμείων που εντάχθηκαν στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας. Σε ανακοίνωσή του, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής αναφέρει ότι αντιλαμβάνεται τις δύσκολες στιγμές της ελληνικής κοινωνίας, προσθέτοντας όμως ότι σε αυτή συμμετέχουν και τα μέλη του συλλόγου, τα οποία πληρώνουν όλους τους προμηθευτές τους στο ακέραιο, χωρίς να εισπράττουν τα οφειλόμενα.

Μετά και την κόντρα που ξέσπασε από την απόφαση της διοίκησης του Οργανισμού να πληρώνει κατά προτεραιότητα τους φαρμακοποιούς που δεν αναστέλλουν τη χορηγία των φαρμάκων με πίστωση, όλοι οι φαρμακευτικοί σύλλογοι της χώρας συντάσσονται πλέον με τους 19 που, από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας, εκτελούν συνταγές μόνο αν πληρωθούν απευθείας από τους ασφαλισμένους.

Πρέπει να σημειωθεί ότι, μετά τη συγκεκριμένη απόφαση, κανένας φαρμακοποιός από την Αρκαδία, την Αργολίδα και την Κορινθία, οι οποίοι έχουν αναστείλει την πίστωση εδώ και πολλές ημέρες, δεν «έσπασε» την κινητοποίηση. Από τη μεριά τους, οι φαρμακοποιοί στα Γιάννινα, κάνουν λόγο για τεράστια χρέη του Οργανισμού, τα οποία θέτουν εν αμφιβόλω την επιβίωση του κλάδου.

Επιπλέον, η αναταραχή στον χώρο της Υγείας αναμένεται να ενταθεί ακόμη περισσότερο, καθώς, μετά τους φαρμακοποιούς, κινητοποιήσεις θα ξεκινήσουν από τη Δευτέρα και οι γιατροί που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, εξαιτίας υπέρογκων οφειλών του Οργανισμού και προς αυτούς.

Όπως υποστηρίζουν, ο ΕΟΠΥΥ οφείλει στους κλινικούς ιατρούς πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ και στους εργαστηριακούς ιατρούς 200 εκατ. ευρώ για το 2012, καθώς και 570 εκατομμύρια ευρώ και 540 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα για τα έτη 2010 και 2011.

Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ αναφέρει ότι, με βάση τα παραπάνω δεδομένα, οι ιατροί έχουν δανείσει ατόκως τον ΕΟΠΠΥ με πάνω από 1,3 δις ευρώ τα τελευταία δύο έτη, ενώ κατηγορεί τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Μάριο Σαλμά, για έλλειψη διαλόγου και για «τακτική απειλών και εκβιασμών».

Τη Δευτέρα, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών αναμένεται να συναντηθεί με τη Διοίκηση του Οργανισμού, προκειμένου να συζητηθούν οι λόγοι και το πλαίσιο της επίσχεσης, καθώς και τα κρίσιμα ζητήματα της Υγείας.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Τέμπη: Φοιτητές ξανάγραψαν τα ονόματα των 57 θυμάτων μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη

Peristeri News

Έγιναν δύο συλλήψεις μετά τον εμπρησμό στα Εξάρχεια

Peristeri News

Κακοκαιρία: Οι περιοχές που κινδυνεύουν με πλημμύρες σήμερα κι αύριο

Peristeri News

Leave a Comment