PeristeriNews.gr
Οικονομία

Περικοπές και στους βουλευτές


Νέες απώλειες στα εισοδήματά τους θα υποστούν οι βουλευτές μετά την απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου να υπάρξει έκτακτη εισφορά της τάξης του 5% στα πολύ υψηλά εισοδήματα και τα εισοδήματα των αιρετών στελεχών της αυτοδιοίκησης και των υψηλόβαθμων στελεχών της δημόσιας διοίκησης.

Νέες απώλειες στα εισοδήματά τους θα υποστούν οι βουλευτές μετά την απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου να υπάρξει έκτακτη εισφορά της τάξης του 5% στα πολύ υψηλά εισοδήματα και τα εισοδήματα των αιρετών στελεχών της αυτοδιοίκησης και των υψηλόβαθμων στελεχών της δημόσιας διοίκησης.

Στην κατηγορία αυτή θα ενταχθούν, όπως προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που οδεύει προς ψήφιση, και οι βουλευτές, που θα πρέπει να καταβάλλουν τουλάχιστον 350 ευρώ ο καθένας σε μηνιαία βάση, ενώ θα επέλθει περαιτέρω μείωση και στο επίδομα που λαμβάνουν για τη συμμετοχή τους στις κοινοβουλευτικές επιτροπές. Για όσους τυχόν δεν γνωρίζουν, κάθε βουλευτής, εκτός από το μηνιάτικο (που αποκαλείται «βουλευτική αποζημίωση» και κυμαίνεται γύρω στα 7.000 ευρώ), παίρνει επιπλέον άλλα 240 ευρώ για κάθε συμμετοχή του σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής στην οποία υπάγεται. Αυτό το 240άρι αναμένεται να μειωθεί τουλάχιστον κατά 20%. Τουτέστιν, κάθε εκπρόσωπος του έθνους θα λαμβάνει οσονούπω για κάθε συμμετοχή του στην εκάστοτε επιτροπή 192 ευρώ.

Η εν λόγω αμοιβή έχει βρεθεί κατά καιρούς στο επίκεντρο της κριτικής αφού αρκετοί (όπως πρόσφατα ο τέως υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας) εκτιμούν πως στη δουλειά του βουλευτή περιλαμβάνεται και η συμμετοχή του σε επιτροπές και άρα δεν θα πρέπει να καρπώνεται εξτρά αμοιβή.

Το στίγμα των αλλαγών στα εισοδήματα των βουλευτών είχε δώσει από την περασμένη κιόλας εβδομάδα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής. Οπως είπε χαρακτηριστικά: «Και οι βουλευτές είμαι σίγουρος ότι είναι έτοιμοι να κάνουν και περισσότερες θυσίες και να είναι το παράδειγμα μπροστά στις θυσίες που κάνει ο ελληνικός λαός» προσθέτοντας ότι «ήδη έχουν κάνει θυσσίες και είμαι σίγουρος ότι ο πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος μπορεί να εισηγηθεί και άλλες».

Ο πρόεδρος του Σώματος άλλωστε είχε κάνει κατά το παρελθόν δηλώσεις περί «ανάγκης ισχυρού συμβολισμού των βουλευτών», κρίνοντας ότι θα πρέπει να δώσουν το καλό παράδειγμα με τη μείωση των αποδοχών τους καθώς δεν μπορεί να μένουν αλώβητες οι βουλευτικές αποζημιώσεις ή να έχουν ελάχιστες μειώσεις, τη στιγμή που οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες στα εισοδήματά τους και τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος όταν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την ανακοίνωση των νέων μέτρων, την προηγούμενη Πέμπτη το απόγευμα, επεσήμανε με νόημα πως «πρέπει εμείς πρώτοι να υποστούμε τις περικοπές. Αυτό είναι ηθική υποχρέωσή μας και ας μην έχει κάποιο εντυπωσιακό δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Είναι θέμα ήθους». Μειώσεις τέλος θα υποστούν και τα εισοδήματα των υπαλλήλων της Βουλής αφού και γι’ αυτούς θα ισχύσει η έκτακτη εισφορά που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Παρεμπιπτόντως, οι εν λόγω υπάλληλοι, εξαιτίας του ξεχωριστού προϋπολογισμού που έχει το Κοινοβούλιο, θα μπορούσαν να εξαιρεθούν από το μέτρο, αλλά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Άμεση η συμβολή του τουρισμού στην Ελλάδα

Peristeri News

Οι ημερομηνίες καταβολής στις συντάξεις Ιουνίου 2024

Peristeri News

Μειώθηκε η ανεργία τον Μάρτιο στο 10,2%

Peristeri News

Leave a Comment