PeristeriNews.gr
Πολιτική

ΠΑΣΟΚ: Ακατανόητη η στάση της ΝΔ


Ακατανόητη και αντιφατική θεωρεί το ΠΑΣΟΚ τη στάση της ΝΔ σε σχέση με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.

Ακατανόητη και αντιφατική θεωρεί το ΠΑΣΟΚ τη στάση της ΝΔ σε σχέση με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Η ΝΔ εγκλωβίστηκε στην άρνησή της να συμφωνήσει σε μια ολοκληρωμένη νομοθετική πρωτοβουλία με το πολιτικό επιχείρημα ότι δεν εναρμονίζεται με τους εκλογικούς στόχους της η μετωπική σύγκρουση με την ΧΑ και το νομικό ισχυρισμό ότι η ισχύουσα νομοθεσία του 1979, όπως συμπληρώθηκε, είναι επαρκής. Προκάλεσε έτσι μια εσωτερική σύγκρουση στην κυβερνητική πλειοψηφία που προσέλαβε αξιακά χαρακτηριστικά και οδήγησε το ΠΑΣΟΚ στην από κοινού με τη ΔΗΜΑΡ κατάθεση σχετικής πρόταση νόμου.

Σε μια όμως ημέρα μέσα η ΝΔ, κυρίως υπό τη πίεση των διεθνών αντιδράσεων, αναγκάστηκε να καταθέσει μόνη της μια εξαιρετικά προβληματική πρόταση νόμου που αντιβαίνει το σύνολο της πολιτικής και νομικής επιχειρηματολογίας της, για την διατύπωση της οποίας είχε επιστρατεύσει και την ΚΕΝΕ! Περιέλαβε μάλιστα στην πρόταση νόμου μέχρι και διάταξη που αποδέχεται και αφήνει ατιμώρητο τον ρατσιστικό, ξενοφοβικό, ακόμη και απροκάλυπτα φιλοναζιστικό λόγο στην Αστυνομία και τις Ένοπλες Δυνάμεις, στα σχολεία κ.ο.κ.!

Αν δεν πρόκειται για απίστευτες προχειρότητες, τίθενται πολύ σοβαρά ζητήματα σεβασμού του Συντάγματος και του κράτους δικαίου.

Πολλά θα κριθούν στην κοινοβουλευτική διαδικασία συζήτησης και ψήφισης των προτάσεων νόμου. Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί υποκριτική τη στάση της αντιπολίτευσης με κάθε κόμμα να οχυρώνεται πίσω από το πρόσχημα της δικής του πρότασης! Σε καμία περίπτωση πάντως δεν πρόκειται να γίνει δεκτό από το ΠΑΣΟΚ να προταχθεί η συζήτηση της πρότασης νόμου της ΝΔ που κατατέθηκε δεύτερη. Η ΝΔ πρέπει να αντιληφθεί ότι η ομαλή εξέλιξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας στο αντιρατσιστικό είναι προϋπόθεση για την ομαλή προώθηση του συνολικού νομοθετικού έργου της Κυβέρνησης και την αποτελεσματική συνεργασία των ΚΟ των τριών κομμάτων.

Από την άλλη πλευρά, η διαφωνία για το αντιρατσιστικό ανέδειξε -εκτιμούν στο ΠΑΣΟΚ- τις πολιτικές, ιδεολογικές και αξιακές διαφορές μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και επέβαλε την κοινή δράση ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Το αντιρατσιστικό αποκάλυψε όμως και τον εγκλωβισμό της αντιπολίτευσης σε μικροκομματικές σκοπιμότητες που εμποδίζουν τη συγκρότηση του συνταγματικού τόξου κατά της ΧΑ.
Το ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι οι τελευταίες εξελίξεις δικαιώνουν την καμπάνια που προωθεί εδώ και μήνες κατά της ρατσιστικής και γενικότερα της κοινωνικής βίας και υπέρ της ανάγκης να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα στο επίπεδο της νομοθεσίας και του Κανονισμού της Βουλής (π.χ. απαγόρευση οπλοφορίας).

Η κρίση γύρω από το αντιρατσιστικό αναδεικνύει ως επιτακτική προτεραιότητα την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων που δεν μπορεί να περιορίζεται στην εφαρμογή του μνημονίου και τις σχέσεις με την τρόικα, αλλά πρέπει να συνιστά το ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης με σαφές χρονοδιάγραμμα και εξειδίκευση ανά υπουργείο.

Η επικαιροποιημένη συμφωνία πρέπει να συνοδεύεται και από τον ειλικρινή σεβασμό των κανόνων λειτουργίας της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και, δια του τρόπου αυτού, της Βουλής και της Κυβέρνησης. Βασικό τμήμα της συμφωνίας αυτής είναι η αξιολόγηση του κυβερνητικού σχήματος και οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν σε αυτό.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε με απόλυτη σαφήνεια τα ζητήματα αυτά τόσο στη τελευταία συνάντηση των τριών αρχηγών, όσο και δημόσια με την ομιλία του στην ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ, τις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση των αρχηγών και τη συνέντευξή του στην ΝΕΤ (Ε. Στάη). Το ΠΑΣΟΚ θα κινηθεί σταθερά στους άξονες που ανέδειξε ο Πρόεδρός του ως προς τις κυβερνητικές προτεραιότητες, τη σχέση του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ αλλά και τη ΔΗΜΑΡ, την αποτίμηση της διαχείρισης της κρίσης κλπ.

Το ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει συνεπώς στο ρόλο του ως εγγυητή της κυβερνητικής σταθερότητας, στη δίκαιη αποτίμηση της στάσης των κομμάτων πριν και μετά τις εκλογές του 2012, στις ιδεολογικοπολιτικές διαφορές του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ ως εκφραστή της συντηρητικής παράταξης.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Νέα δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα 20 μονάδων στη Νέα Δημοκρατία

Peristeri News

Δηλώσεις των πολιτικών για την τραγωδία των Τεμπών

Peristeri News

Στο Ελσίνκι ο Ν. Δένδιας για το φιλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας

Peristeri News

Leave a Comment