• Παρασκευή, 23 Απρ, 2021

Παρουσιάστηκαν τα ευρήματα από την έρευνα στην Ουχάν

Peristeri News
Peristeri News
Φεβ09/ 2021

Οι έρευνες της αποστολής του ΠΟΥ στην Ουχάν αποκάλυψαν νέες πληροφορίες, αλλά δεν άλλαξαν δραματικά την εικόνα της πανδημίας. Αυτή ήταν η ουσία της ενημέρωσης από τα μέλη της ομάδας των ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που αναζητούν εδώ και έναν μήνα στοιχεία για την προέλευση της Covid-19 στην Κινεζική πόλη όπου πρωτοεμφανίστηκε ο ιός στα τέλη του 2019.

Ο κορωνοϊός μπορεί να κυκλοφορούσε αλλού πριν από την ανακάλυψη του στην Ουχάν

«Δεν υπάρχουν αρκετές αποδείξεις για να διαπιστωθεί αν ο Sars-Cov-2 είχε διαδοθεί στην Ουχάν πριν από τον Δεκέμβριο 2019», δήλωσε ο Λιανγκ Γουανιάν, επικεφαλής της κινεζικής ομάδας των επιστημόνων, κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου.

Η αγορά Huanan στην Ουχάν ήταν μια από τις τοποθεσίες όπου ξέσπασε η Covid-19, αλλά η μετάδοση συνέβαινε επίσης και αλλού ταυτόχρονα. Δεν είναι ακόμη δυνατό με τα τρέχοντα στοιχεία να προσδιοριστεί πώς εισήχθη το Sars-Cov-2 στην αγορά, πρόσθεσε.

Ο καθηγητής Λιανγκ είπε ότι η δειγματοληψία των νυχτερίδων σπηλαίων στην Ουχάν και άλλων ζώων έχει μέχρι στιγμής αποτύχει να προσδιορίσει την παρουσία του ιού που προκαλεί την Covid-19. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τον προσδιορισμό του ρόλου που διαδραματίζουν τα προϊόντα ψυχρής αλυσίδας στη μετάδοση Covid, πρόσθεσε.

Η ζωϊκή προέλευση της Covid-19 δεν έχει ακόμη εντοπιστεί

Ο Πίτερ Μπεν Εμπαρέκ, ειδικός του ΠΟΥ για τη διατροφική ασφάλεια και τις ζωονόσους και πρόεδρος της ερευνητικής ομάδας, ανέφερε ότι η ομάδα δεν βρήκε στοιχεία για εξάρσεις κρουσμάτων που θα μπορούσαν να σχετίζονται με την Covid-19 πριν από τον Δεκέμβριο του 2019 στην Ουχάν ή αλλού.

Πάντως η ομάδα βρήκε στοιχεία ευρύτερης κυκλοφορίας έξω από το σύμπλεγμα της αγοράς της Χουάν τον Δεκέμβριο του 2019.

Η έρευνα του ΠΟΥ στην Ουχάν αποκάλυψε νέες πληροφορίες, αλλά δεν άλλαξε δραματικά την εικόνα της επιδημίας Covid-19, παραδέχτηκε ο Εμπαρέκ.

Ο Εμπαρέκ λέει ότι όλες οι έρευνες για τον εντοπισμό της προέλευσης του Covid-19 συνεχίζουν να δείχνουν προς μια φυσική δεξαμενή από νυχτερίδες, η οποία μάλλον όμως δεν βρίσκεται στην Ουχάν και δεν κατέστη δυνατόν να εντοπιστεί ακόμα.

Η αναζήτηση για τον τρόπο εισαγωγής του ιού εξακολουθεί να είναι εν εξελίξει, κατέληξε ο Εμπαρέκ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αποστολής, το πιο πιθανό μονοπάτι για την Covid-19 ήταν το πέρασμα σε ανθρώπους από ένα ενδιάμεσο είδος.

Η πορεία του ιού από το ζώο στην αγορά του Χουάν θα μπορούσε να ήταν πολύ περίπλοκη και θα μπορούσε να είχε διασχίσει τα σύνορα, ανέφερε.

Η υπόθεση ότι ο κορωνοϊός μεταδίδεται μέσω του εμπορίου κατεψυγμένων προϊόντων ψυχρής αλυσίδας είναι επίσης δυνατή, πρόσθεσε.

«Εξαιρετικά απίθανη» η υπόθεση διαρροής του ιού από εργαστήριο

Η υπόθεση διαρροής του ιού από εργαστήριο είναι εξαιρετικά απίθανη και δεν θα απαιτήσει περαιτέρω μελέτη ως μέρος της εργασίας τους στη μελέτη της προέλευσης του ιού, ξεκαθάρισε ο Εμπαρέκ.

Αυτό που ο ίδιος προτείνει στην κατεύθυνση της συνέχισης των ερευνών, είναι η ανάλυση νέων υλικών, συμπεριλαμβανομένων δειγμάτων από τράπεζες αίματος που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον εντοπισμό παλαιότερων περιπτώσεων στην Κίνα.