PeristeriNews.gr
Διεθνή

Παραιτήθηκε ο Λετονός πρωθυπουργός


Την παραίτησή του προανήγγειλε την Δευτέρα ο πρωθυπουργός της Λετονίας, Κρισιάνις Καρίνς, κατηγορώντας για την απόφασή του αυτή τα κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό.

«Αυτή την Πέμπτη θα υποβάλω την παραίτησή μου και του υπουργικού συμβουλίου στον Πρόεδρο», δήλωσε ο Καρίνς σε συνέντευξη Τύπου.

Από κοινού με άλλες χώρες στη Βαλτική, τη Λιθουανία και την Εσθονία, η Λετονία είναι ανάμεσα στις χώρες που πρωτοστατούν στις πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ να αυξήσουν την πίεση στην Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Το κεντροδεξιό κόμμα Νέα Ενότητα του πρωθυπουργού κέρδισε την πρώτη θέση στις εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2022, εξασφαλίζοντας 26 από τις 100 έδρες ενός κατακερματισμένου επτακομματικού κοινοβουλίου που προέκυψε.

Με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο Καρίνς επέρριψε την ευθύνη για την απόφασή του να παραιτηθεί σε εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού, λέγοντας ότι «θέτουν εμπόδια στο έργο για την ευημερία και την οικονομική ανάπτυξη».

Δεν εξασφάλισε τη συμμετοχή περισσότερων κομμάτων στην κυβέρνηση

Το κόμμα του Καρίνς ηγείται της κυβέρνησης – με οριακή πλειοψηφία στην Βουλή – με τη στήριξη της συντηρητικής Εθνικής Συμμαχίας και της Ενωμένης Λίστας μικρότερων κομμάτων.

Ωστόσο, οι σχέσεις με κόμματα του συνασπισμού επιδεινώθηκαν μετά την αποτυχημένη απόπειρα να συμφωνήσουν σε κοινό υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές του Μαΐου.

Την Παρασκευή, ο Καρίνς προσπάθησε χωρίς επιτυχία να εξασφαλίσει τη συμμετοχή στην κυβέρνηση περισσότερων κομμάτων της Βουλής. Προσέγγισε το αριστερό κόμμα των Προοδευτικών, τους Πράσινους και την Ένωση Αγροτών, έναν συνασπισμό συντηρητικών ομάδων με επικεφαλής τον Άιβαρς Λέμπεργκς, τον δήμαρχο της πόλης-λιμανιού Βέντσπιλς, ο οποίος βρίσκεται από το 2019 στη λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ για φερόμενη διαφθορά.

Το κόμμα Νέα Ενότητα του Καρίνς σχεδιάζει να επιλέξει τον υποψήφιό του για πρωθυπουργό την Τετάρτη, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος.

Ο Πρόεδρος της Λετονίας, Έντγκαρς Ρινκέβιτς, έχει την αρμοδιότητα να δώσει εντολή σε νέο πρωθυπουργό για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ο τελευταίος θα πρέπει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές στη χώρα είναι προγραμματισμένες για το 2026.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η κηδεία του Αλεξέι Ναβάλνι θα πραγματοποιηθεί την 1η Μαρτίου στη Μόσχα

Peristeri News

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Leave a Comment