PeristeriNews.gr
Δημοτικά

Πάνος Παπανικολάου: 30 χρόνια αγωνιστικής παρουσίας στην πόλη από την Αριστερή Κίνηση Περιστερίου


Σε δήλωση ενόψει των εκλογών της 8ης Οκτωβρίου προχώρησε ο πρώην επικεφαλής και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, Πάνος Παπανικολάου.

Ο κ. Παπανικολάου είναι Νευροχειρουργός στο ΓΝ Νίκαιας, δημοτικός σύμβουλος Περιστερίου 2014 – 2021 και ΓΓ της ΟΕΝΓΕ.

Μεταξύ άλλων εκφράζει τη στήριξή του «στην Αριστερή Κίνηση Περιστερίου – εκλογική συνεργασία με Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Περιστερίου και ανένταχτους/ες αγωνιστές/ριες για να πάρουμε τις ζωές μας και τις γειτονιές μας στα χέρια μας».

Αναλυτικά η δήλωση του Πάνου Παπανικολάου:

Η Αριστερή Κίνηση Περιστερίου συμπληρώνει φέτος 30 χρόνια αγωνιστικής παρουσίας στην πόλη.

Είναι η ζωντανή συλλογικότητα που με τόλμη πρωτοστάτησε και πρωτοστατεί στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Περιστεριωτών ως κατοίκων αλλά και ως εργαζόμενων – συνταξιούχων – μικροεπαγγελματιών – νεολαίων χωρίς να υποταχθεί σε δημοτική αρχή, αστική κυβέρνηση, πολιτικάντικη κοινοβουλευτική σκοπιμότητα ή προσπάθεια τρομοκράτησης από το αστικό κράτος και από το αδελφάκι του το φασιστικό παρακράτος.

Γιατί ποτέ δεν είχαμε πρόβλημα να «είμαστε μόνοι μας» στο πλευρό των κατοίκων όταν οι κοινοβουλευτικές δημοτικές παρατάξεις αγκαλιασμένες προσκυνούσαν τις επιλογές της δημοτικής αρχής Παχατουρίδη, όπως π.χ. με την λειτουργία και επαναλειτουργία του ΣΜΑ – σκουπιδοχαβούζας στο κέντρο της πόλης δίπλα στην είσοδο του Άλσους. Γιατί πάντα ήμασταν και είμαστε αταλάντευτα απέναντι από κάθε αντιδραστική πολιτική τόσο σε επίπεδο τοπικού κράτους – δήμου όσο και σε επίπεδο κεντρικού κράτους ακόμα και όταν κάποιες από αυτές τις αντιδραστικές επιλογές απολαμβάνουν ευρεία συναίνεση από τις κοινοβολευτικές πολιτικές ηγεσίες.

Μια τέτοια περίοδο ευρείας συναίνεσης σε αντιδραστικές επιλογές την ζήσαμε την περίοδο 2014 – 2019 με τον πλήρη εναγκαλισμό της δημοτικής αρχής Περιστερίου (Παχατουρίδης, ΝΔ) με την τότε περιφερειακή αρχή Αττικής (Δούρου, ΣΥΡΙΖΑ) υπό την συμφωνία και της τότε περιφερειακής παράταξης ΠΑΣΟΚ (Σγουρός) σε μια σειρά σοβαρά θέματα μεταξύ των οποίων η επαναλειτουργία του ΣΜΑ στο Άλσος και το πρωτοφανές σκάνδαλο της πρώην 1ης Παιδικής Χαράς. Άλλωστε ήταν ταυτόχρονα η περίοδος που αυτές οι τρεις κοινοβουλευτικές ηγεσίες (ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ) συναινούσαν και σε επίπεδο κεντρικού κράτους στην έγκριση και εφαρμογή του αντιδραστικού αντιλαϊκού 3ου μνημονίου. Όπως και τώρα συναινούν στην υποταγή σε ΝΑΤΟ – ΕΕ που οδηγεί την χώρα μας και τον λαό μας σε νέες επικίνδυνες περιπέτειες λόγω ενεργού εμπλοκής στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Ως Αριστερή Κίνηση Περιστερίου πάντα δηλώναμε και κάναμε πράξη την πεποίθησή μας πως το κύριο και ουσιαστικό είναι η αυτενέργεια και η κινηματική – αγωνιστική – διεκδικητική αυτοοργάνωση στις γειτονιές, στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και παντού μέσα από συνελεύσεις και επιτροπές αγώνα. Αυτό έχει χίλιες φορές μεγαλύτερη αξία από κάποια μεγάλα λόγια μέσα στο δημοτικό συμβούλιο.

Αυτό υπολογίζει και φοβάται κάθε αντιδραστική δημοτική αρχή και κάθε αντιδραστική αστική κυβέρνηση. Γι’ αυτό πάρα πολλές φορές φέραμε τον αγώνα των κατοίκων μέσα στο δημοτικό συμβούλιο αντίθετα με αυτό που κάνουν οι ηγεσίες των κοινοβουλευτικών δημοτικών παρατάξεων οι οποίες προσπαθούν να κατευνάζουν σε ανώδυνη κατεύθυνση τα αιτήματα των κατοίκων χρησιμοποιώντας την ιδιότητα του δημοτικού συμβούλου.

Και αυτές τις αρχές τις ακολουθούμε πρώτα και κύρια στην ίδια την Αριστερή Κίνηση Περιστερίου. Κάθε απόφαση για τις θέσεις και την δράση μας λαμβάνεται από την ανοιχτή Γενική Συνέλευση και το ανοιχτό Συντονιστικό της Κίνησης. Έχουμε δηλώσει εξ αρχής πως απορρίπτουμε το αντιδραστικό αστικό μοντέλο του «επικεφαλής πατριάρχη – αφέντη της παράταξης» το οποίο ακολουθούν όλες οι κοινοβουλευτικές δημοτικές παρατάξεις.

Δεν θα δηλώναμε καν επικεφαλής αν δεν το απαιτούσε η αστική νομοθεσία. Στην προηγούμενη θητεία του δημοτικού συμβουλίου εφαρμόσαμε την εναλλαγή όπως είχαμε εξαγγείλει.

Ενόψει των επερχόμενων εκλογών του Οκτωβρίου επιλέξαμε αυτήν την φορά ως επικεφαλής την Ελένη Βαφειάδου, Αρχιτεκτόνισσα με μεγάλη κινηματική εμπειρία και άριστη γνώση των θεμάτων χώρου – περιβάλλοντος, εργαζόμενη και μητέρα μικρών παιδιών. Όπως πάντα με πλαισίωση από συλλογική εκπροσώπηση με ομάδα εκπροσώπησης ορισμένη από την Γενική Συνέλευση της Κίνησης.

Δεν μας αρκούν αυτά που καταφέραμε όλα τα προηγούμενα χρόνια με σημαντικότερο όλων το ότι συμβάλλαμε ώστε πολλοί κάτοικοι – εργαζόμενοι – συνταξιούχοι – μικροεπαγγελματίες – νεολαίοι να αντιλαμβάνονται μέσα από την ίδια την εμπειρία κινητοποίησης για τα προβλήματά τους πως ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ο ανυποχώρητος ανατρεπτικός αγώνας ενάντια συνολικά στο μαύρο μέτωπο μεγάλου κεφαλαίου – τοπικών καπιταλιστικών συμφερόντων – αστικών κυβερνήσεων – Ευρωπαϊκής Ένωσης – αντιδραστικών δημάρχων – αντιδραστικών περιφερειαρχών.

Ένα μαύρο μέτωπο συνυφασμένο με το ίδιο το αστικό κράτος αλλά και το αδελφάκι του, το νεοναζιστικό παρακράτος. Από τον αγώνα των κατοίκων ενάντια στον ΣΜΑ μέχρι τις αντιφασιστικές κινητοποιήσεις υπέρ της φοίτησης προσφυγόπουλων στα σχολεία της πόλης, από την αγωνιστική παρουσία στο Ειρηνοδικείο Περιστερίου και έξω από σπίτια φτωχών ανθρώπων για να σωθούν από τα κοράκια των funds μέχρι τις αγωνιστικές παρεμβάσεις στην ΔΕΗ και στον ΔΕΔΔΗΕ για την αποτροπή αποκοπών ρεύματος, από την αταλάντευτη αποκάλυψη της διαπλοκής κεφαλαίου – μηχανισμών ΕΕ – τοπικού κράτους – κεντρικού κράτους ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ «με ονόματα και διευθύνσεις» όπως στην περίπτωση του σκανδάλου Παχατουρίδη – Δούρου με την πρώην 1η Παιδική Χαρά μέχρι την αυτοτελή εργατική δράση για θέματα Πολιτισμού και Ιστορίας της Πόλης, η Αριστερή Κίνηση Κίνηση Περιστερίου έχει γράψει και γράφει Ιστορία στην Πόλη όλα αυτά τα χρόνια. Όμως στις σημερινές συνθήκες αυτό ΔΕΝ αρκεί.

Η αντιδραστική καπιταλιστική πολιτική απειλεί (κυριολεκτικά) όχι μόνο το ψωμί που τρώμε με την ακρίβεια και την ραγδαία φτωχοποίηση αλλά και τον αέρα που αναπνέουμε με την συνειδητή καταστροφή του περιβάλλοντος ώστε να αυγατίζει η κερδοσκοπία κάποιων. Είναι προ των πυλών νέα καταιγίδα αντιλαϊκών μέτρων (π.χ. αντεργατικό νομοσχέδιο Γεωργιάδη), νέες σοβαρές αυξήσεις τιμών σε τρόφιμα – ρεύμα και όλα τα βασικά αγαθά ενώ φαντάζει όλο και πιο πιθανή μια νέα κλιμάκωση της διεθνούς καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης που θα φέρει ένα νέο κανονικότατο μνημόνιο.

Ταυτόχρονα επιδεινώνονται οι όροι διαβίωσης της λαϊκής πλειοψηφίας και λόγω πυρκαγιών, πλημμύρων και γενικότερα της καταστροφής του περιβάλλοντος.

Και αυτά σε συνθήκες όχι απλά αστικής συναίνεσης αλλά αηδιαστικής πλήρους αστικής συναίνεσης και ταύτισης : χαρακτηριστικό παράδειγμα το Περιστέρι όπου οι κοινοβουλευτικές ηγεσίες ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μπήκαν και επισήμως στο τσεπάκι του κ. Παχατουρίδη και τον στηρίζουν στις επερχόμενες εκλογές αγκαλίτσα με την ΝΔ και με την ακροδεξιά. Και μάλιστα σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο κρατικού αυταρχισμού και σε επίπεδο τοπικού κράτους που επιφέρει η πρόσφατη νομοθεσία Βορίδη. Όσο ποτέ στο παρελθόν τώρα είναι ολοφάνερο πως η μόνη πραγματική αντιπολίτευση είναι η ίδια η λαϊκή πλειοψηφία όταν αγωνίζεται αποφασιστικά και ανατρεπτικά για να κερδίζει την ζωή που της κλέβουν το μεγάλο κεφάλαιο και ο πιστός υπηρέτης του κεφαλαίου δηλαδή το αστικό πολιτικό σύστημα.

Σε  αυτές τις νέες προκλήσεις, ενισχυμένοι και με άλλους/ες ανένταχτους/ες αγωνιστές/τριες, με εκλογική συνεργασία με την Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Περιστερίου, με 102 υποψήφιους/ες, με πολλές δεκάδες άλλους/ες που δηλώνουν ήδη μαζικά την υποστήριξή τους, και με επικεφαλής την Ελένη Βαφειάδου θα κάνουμε τα πάντα (όπως πάντα) για να ανταποκριθούμε όχι ως «κάτι έξω από εσάς» τους Περιστεριώτες και τις Περιστεριώτισσες που βλέπετε κάθε μέρα τις ζωές σας να δυσκολεύουν όλο και περισσότερο στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στα σχολεία των παιδιών σας, στους μισθούς και στις συντάξεις που δεν φτάνουν πλέον ούτε για τα πιο στοιχειώδη, αλλά ως κάποιοι/ες από εσάς που θέλουν να αγωνιστούν μαζί σας χωρίς σκοπιμότητες. Δεν θέλουμε να σας «εκπροσωπήσουμε», θέλουμε να αυτοοργανωθείτε και να εκπροσωπείστε μόνοι/ες σας με εργατικά σωματεία στους χώρους δουλειάς, με συνελεύσεις και επιτροπές αγώνα στις γειτονιές. Αυτήν ακριβώς την λογική εκφράζουμε και σε επίπεδο περιφέρειας ως Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική.

Πιστεύουμε πως αυτή είναι η μόνη πραγματική απάντηση στην αμηχανία που προκαλεί η νέου τύπου συναίνεση των αστικών πολιτικών ηγεσιών (αυτή την φορά και σε επίπεδο δημοτικών εκλογών), η μόνη πραγματική αντιπολίτευση.

Καλούμε όλες και όλους σε αγωνιστικό ξεσηκωμό και αγωνιστική συστράτευση με την Αριστερή Κίνηση Περιστερίου – εκλογική συνεργασία με Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Περιστερίου και ανένταχτους/ες αγωνιστές/ριες

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!Related posts

Δήμος Περιστερίου: Αξιολόγηση καρδιαγγειακού κινδύνου με συσκευή υπερήχων

Peristeri News

Ο Δήμος Περιστερίου αποκτά έναν από τους μεγαλύτερους ελεύθερους χώρους – Τι θα γίνει

Peristeri News

Περιστέρι: Πότε ολοκληρώνονται οι εργασίες στο γήπεδο Χρυσούπολης

Peristeri News

Leave a Comment