Διεθνή

Πανευρωπαϊκή διαδήλωση στις Βρυξέλλες διοργάνωσε σήμερα, Ημέρα Δράσης των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων

Στους δρόμους οι Ευρωπαίοι, κατά της λιτότητας

Πανευρωπαϊκή διαδήλωση στις Βρυξέλλες διοργάνωσε σήμερα, Ημέρα Δράσης των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, ενάντια στα μέτρα λιτότητας, που υιοθετούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνδικάτων (ΕTUC).

Περίπου 100.000 διαδηλωτές, εκπρόσωποι 50 εργατικών συνδικάτων από όλη την Ευρώπη, κετέκλυσαν -σύμφωνα με τους διοργανωτές- τους δρόμους των Βρυξελλών, ενώ η ETUC κάνει λόγο για τη μεγαλύτερη διαδήλωση που έχει πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

Μετά τη διαδήλωση, αντιπροσωπεία της ΕΤUC συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ιβ Λετέρμ.

Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την επιβολή κυρώσεων για τις χώρες οι οποίες δεν παίρνουν μέτρα για να μειώσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος τους.

Στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής διαμαρτυρίας, σήμερα πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις στην Πορτογαλία, την Ιταλία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Τσεχία, την Κύπρο, τη Σερβία, τη Ρουμανία, την Πολωνία, τη Γαλλία και την Ιρλανδία. Στην Ισπανία τα συνδκάτα έχουν κηρύξει γενική απεργία.

Απεργιακές κινητοποιήσεις και στην Ελλάδα

Με συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε, το απόγευμα, στην πλατεία Κλαυθμώνος, και πορεία προς τη Βουλή, συμμετείχαν στην πανευρωπαϊκή κινητοποίηση ενάντια στη λιτότητα, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Προβλήματα αντιμετώπισε το επιβατικό κοινό της Αθήνας, λόγω των στάσεων εργασίας των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Συγκεκριμένα, τα τρόλεϊ και τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ ακινητοποιήθηκαν από τις 11 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα, ενώ η στάση εργασίας στο Μετρό, τον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο και το τραμ ήταν από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα. Τέλος, πεντάωρη στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ και τον προαστιακό.

Με προσωπικό ασφαλείας λειτούργησαν τα δημόσια νοσοκομεία, λόγω της απεργίας που κήρυξε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας. Τρίωρη στάση εργασίας από τις 7.00 έως τις 10.00 πραγματοποίησαν οι λιμενεργάτες, οι οποίοι σε ανακοίνωσή τους επισημαίνουν ότι “την ίδια μέρα όλοι οι εργαζόμενοι και οι πολίτες σε όλες τις χώρες της Ευρώπης κινητοποιούνται και διαδηλώνουν ενάντια στις αντεργατικές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης”.

Η ΟΜΕ-ΟΤΕ πραγματοποιεί 24ωρη απεργία. Συλλαλητήριο ενάντια στα μέτρα λιτότητας διοργάνωσαν στο άγαλμα του Βενιζέλου, στη Θεσσαλονίκη, το Εργατικό Κέντρο (ΕΚΘ) και η Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων (ΕΔΟΘ), στο πλαίσιο της Ημέρας Δράσης των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων. Ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας, την οποία κάλεσε Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, καταγγέλλοντας την αντίθετη απόφαση του ΕΚΘ.

Η πορεία που είχε το χαρακτήρα διαμαρτυρίας κατά τον απολύσεων στον εκδοτικό οίκο «Ελληνικά Γράμματα», διήλθε από τα γραφεία του ΔΟΛ στην οδό Ίωνος Δραγούμη και κατέληξε στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Related posts

Ρωσία: Κυρώσεις στη σύζυγο και την κόρη του Μπάιντεν

Peristeri News

Σκωτία: Ολοταχώς για δεύτερο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας

Peristeri News

Ν. Αναστασιάδης: Δεν θα ακολουθήσουμε τον κατήφορο όσων έχουν αναθεωρητικές πολιτικές

Peristeri News

Leave a Comment