PeristeriNews.gr
Διεθνή

Πανευρωπαϊκές συγκεντρώσεις συμπαράστασης προς τον ελληνικό λαό (v)


Με πορείες και συγκεντρώσεις όπως και έντονη δραστηριότητα στα κοινωνικά δίκτυα, Ευρωπαίοι διαδήλωσαν το Σάββατο υπέρ της Ελλάδας.

Ήταν πάνω από 2.000 στο Παρίσι, στο πλάτωμα του Τροκαντερό. Ήταν μερικές εκατοντάδες στο βροχερό Λονδίνο και στο παγωμένο Βερολίνο. Πραγματοποίησαν πορεία ακόμη και στην παγωμένη Ισλανδία. Μαζεύτηκαν στο Άμστερνταμ και την Κοπεγχάγη αλλά και την Λευκωσία. Αργότερα συναντήθηκαν στην Νέα Υόρκη.

Η αρχή έγινε. Οι κοινωνίες αργά αλλά σταθερά αρχίζουν να αντιδρούν απέναντι σε μία λαίλαπα η οποία κάποια στιγμή θα φθάσει και στις δικές τους αυλές και τα σπίτια τους. Αντιδρούν γιατί βλέπουν πώς το πείραμα που διεξάγεται στην Ελλάδα θα έχει και συνέχεια. Στην Γαλλία πάνω από το 50% των πολιτών θεωρούν πώς είναι πιθανόν η χώρα τους να φθάσει στο σημείο που βρίσκεται η δική μας χώρα.

Τα άσκημα νέα ταξιδεύουν πολύ γρήγορα. Οι πολίτες του κόσμου ξέρουν πως η συμπεριφορά των κυβερνήσεων τους έναντι της Αθήνας είναι από απαράδεκτη έως και επικίνδυνη.

Οι κινητοποιήσεις

Κίνημα αλληλεγγύης και υποστήριξης της Ελλάδας που εξαπλώνεται ολοένα και περισσότερο μέσω διαδικτύου, συγκρότησαν πολίτες από όλες τις χώρες του κόσμου και μετατρέπονται σε γροθιά οργής, αλλά και ασπίδα προστασίας παράλληλα για τους Έλληνες που δοκιμάζονται από τα σκληρά μέτρα λιτότητας.

Το κάλεσμα έγινε διαδικτυακά, μέσα από τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης επισημαίνοντας ότι «ο ελληνικός λαός χρειάζεται διεθνή αλληλεγγύη και ζητούν την υποστήριξή μας. Ας απαντήσουμε στο κάλεσμά τους. Είμαστε όλοι Έλληνες!».

Οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ξεκίνησαν από τις 14:00 (ώρα Ελλάδας) έξω από τις ελληνικές πρεσβείες και τα προξενεία σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης από το Παρίσι ως τη Ρώμη κι από το Ντίσελντορφ ως τη Μαδρίτη. Αντίστοιχη κινητοποίηση προγραμματίζεται και στη Νέα Υόρκη, το Σάββατο στις 21:00 ώρα Ελλάδας στο πάρκο Ζουκότι, όπου επί μήνες είχαν κατασκηνώσει τα μέλη του κινήματος Occupy New York.

Η πρωτοβουλία αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό ξεκίνησε στη Γαλλία, όταν πολίτες ζήτησαν την ελληνική υπηκοότητα από την ελληνική πρεσβεία με το σύνθημα «Είμαι κι εγώ Έλληνας».

Στον διαδικτυακό τόπο «jesuisgrec.blogspot.com» Ευρωπαίοι υπογράφουν κείμενο αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και ζητούν την ελληνική υπηκοότητα, θέλοντας να δηλώσουν με αυτόν τον τρόπο τη συμπαράστασή τους στον ελληνικό λαό που δοκιμάζεται από την οικονομική κρίση.

Φωτό από την κινητοποίηση στο Λονδίνο

Όπως επισημαίνεται σε διαδικτυακό κάλεσμα προς το διεθνές κοινό, τα μέτρα που ψηφίστηκαν στην ελληνική Βουλή την Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου επιβάλλουν μεγάλες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις ενώ προβλέπουν και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων ευθιγραμμισμένα στις επιταγές της τρόικας που οδηγούν τους Έλληνες στη φτώχια και την εξαθλίωση.

Οι «Αγανακτισμένοι» προσθέτουν ότι η Ελλάδα «χρησιμοποιείται σαν εργαστήριο πριν γενικευτούν αυτά τα μέτρα», τα οποία χαρακτηρίζονται κοινωνικά άδικα και αντιδημοκρατικά.

Παρίσι

Περισσότερα από χίλια άτομα, όλων των ηλικιών, ακόμη και οικογένειες με παιδιά, πλημμύρισαν την πλατεία του Τροκαντερό στο Παρίσι, με συνθήματα συμπαράστασης προς την Ελλάδα, από τις τρεις το απόγευμα (ώρα Ελλάδας).

Η ατμόσφαιρα ήταν μαχητική και ενθουσιώδης χωρίς βιαιότητες.

Και όταν αντήχησε η ελληνική μουσική, αυθόρμητα το πλήθος πιάστηκε στο χορό κάτω από το βλέμμα των χρυσοποίκιλτων αγαλμάτων που στολίζουν την πλατεία.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν τελικά πάνω από 20 γαλλικές οργανώσεις του αριστερού πολιτικού χώρου, καθώς και Ελληνες φοιτητές και εργαζόμενοι στο Παρίσι, στη δε πρώτη γραμμή της πορείας που ακολούθησε, και άτομα με τη μάσκα των «Αnonymous».

Με ένα μπλε μπερέ και κρεμασμένο στο στήθος ένα πλακάτ, ένας 60χρονος Γάλλος δηλώνει: «Είμαστε όλοι Ελληνες ξεμαδημένοι!» ενώ από τα μεγάφωνα αντηχούν τα συνθήματα: «Προσοχή, αύριο θα γίνει και εδώ Αθήνα», «Σήμερα η Ελλάδα, αύριο εσύ», «Κάτω το ΔΝΤ», «Αλληλεγγύη για την Ελλάδα και ενάντια στις Τράπεζες», «Οχι σε Μέρκελ και Σαρκοζί που στραγγαλίζουν τους λαούς», «Αυτοί που σπέρνουν τη μιζέρια θα εισπράξουν τον θυμό».

Υστερα από ένα δίωρο στην πλατεία του Τροκαντερό, ξεκίνησε πορεία με προορισμό, την ελληνική πρεσβεία, το κτήριο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που γειτνιάζουν στη λεωφόρο Ιενά, που μαζί με τη λεωφόρο Κλεμπέρ είχαν αποκλεισθεί από την κυκλοφορία.

Η παρουσία της γαλλικής αστυνομίας ήταν ιδιαίτερα αισθητή, αλλά η πορεία εξελίχθηκε χωρίς επεισόδια και κατέληξε στο γαλλικό Κοινοβούλιο, όπου διαλύθηκε.

Κύπρος

Το συμβολικό «παρών» της στις διεθνείς συγκεντρώσεις αλληλεγγύης προς την Ελλάδα έδωσε σήμερα η Κύπρος, με εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε νωρίς το μεσημέρι στη συμβολή των οδών Λήδρας και Ονασαγόρου στη Λευκωσία. Κρατώντας την ελληνική σημαία, πολλοί πολίτες εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους προς τον ελληνικό λαό, που δοκιμάζεται από την οικονομική κρίση, και διαμαρτυρήθηκαν για τη σκληρή στάση Ευρωπαίων ηγετών και της τρόϊκας κατά της Ελλάδας.

«Είμαστε όλοι Έλληνες», «Συμπαράσταση στην Ελλάδα», «Αλληλεγγύη στον ελληνικό λαό», έγραφαν στα πλακάτ τους οι διαδηλωτές. Χαρακτήρισαν «επαίσχυντα τα μέτρα» κατά της Ελλάδας και δήλωσαν εξοργισμένοι. Επίσης, τόνισαν ότι η στάση των Ευρωπαίων ηγετών «στρέφεται όχι μόνο κατά της κυριαρχίας της Ελλάδας, αλλά και της κυριαρχίας άλλων λαών».

Πορεία στην παγωμένη Ισλανδία

Και στην μακρινή Ισλανδία μέλη και φίλοι του κινήματος «Είμαστε όλοι Έλληνες» συγκεντρώθηκαν σε κεντρικά σημεία του Ρέικιαβικ και στις 18:00 ώρα Ελλάδας ξεκίνησαν πορεία διαμαρτυρίας. Όπως μας ενημέρωσε αναγνώστης της σελίδας που διαμένει στην Ισλανδία, στη συγκέντρωση συμμετείχαν λίγα άτομα, Έλληνες και Ισλανδοί, τα οποία ωστόσο έδωσαν παλμό στην πανευρωπαϊκή κινητοποίηση υπέρ των Ελλήνων.

Γερμανία

Συγκέντρωση στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής κίνησης «Είμαστε όλοι Έλληνες» πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Βερολίνο.

Δεκάδες Ελλήνων, αλλά και Γερμανών, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Wittenberg, έξω από το ελληνικό Προξενείο, προκειμένου να διακηρύξουν τη συμπαράστασή τους στον ελληνικό λαό, που πλήττεται από τα μέτρα λιτότητας.

Στη διάρκεια της συγκέντρωσης ακούστηκαν τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και συνθήματα όπως «Διεθνής Αλληλεγγύη», ενώ διαβάστηκαν μηνύματα συμπαράστασης. Ανάλογες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Λειψία και την Κολονία.

Χθες, Γερμανοί και Έλληνες χόρεψαν συρτάκι μπροστά από το ελληνικό προξενείο θέλοντας έτσι να εκφράσουν τη συμπαράσταση τους στους Έλληνες και τα σκληρά μέτρα που επιβάλλονται στη χώρα.

Συγκέντρωση και στην πλατεία Συντάγματος

Διαδηλωτές όλων των ηλικιών συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος από νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου απαντώντας στο παγκόσμιο ραντεβού που έχουν δώσει πολίτες μέσω Facebook θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να διαδηλώσουν και να εκφράσουν την αγανάκτησή τους κατά της αντιμετώπισης των Ευρωπαίων δανειστών προς την Ελλάδα.

Στο σημείο βρέθηκαν και οι «Αγανακτισμένοι Μοτοσικλετιστές Ελλάδας». Κρατώντας τύμπανα και σφυρίχτρες φώναξαν κατά των μέτρων και ζητούν από τους δανειστές να φύγουν από την χώρα. Πολλοί ήταν εκείνοι που τόνισαν πως δεν θα σταματήσουν τον αγώνα τους.

Περισσότεροι από 300 διαδηλωτές που κρατούσαν πλακάτ με τα ονόματα των πόλεων όπου διοργανώνονται σήμερα εκδηλώσεις αλληλεγγύης στην Ελλάδα. Η παρουσία των αστυνομικών ήταν έντονη.

Μία γυναίκα με δάκρυα στα μάτια, ανέφερε ότι εδώ και μήνες κατεβαίνει σε διαδηλώσεις και διαμαρτύρεται για την Ελλάδα και το μέλλον των παιδιών της. Κρατούσε μάλιστα ένα πανό που ανέφερε: «Όχι στην γενοκτονία των Ελλήνων. Αντισταθείτε».

Μικρή ένταση δημιουργήθηκε στις 19.10 στο Σύνταγμα όταν περίπου 30 νεαροί άρχισαν να πετούν νεράντζια προς τις διμοιρίες των ΜΑΤ. Γρήγορα όμως η κατάσταση εξομαλύνθηκε.

Ο σταθμός του Μετρό στο Σύνταγμα παρέμεινε κλειστός από τις 16.00 το απόγευμα. Λίγο μετά τις 18.00 το απόγευμα έκλεισε η Λεωφόρος Αμαλίας, ενώ λίγο αργότερα διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων και στην οδό Φιλελλήνων.

Στις 19.45 το απόγευμα η Λεωφόρος Αμαλίας δόθηκε και πάλι στην κυκλοφορία. Οι διαδηλωτές ζήτησαν μάλιστα από τους αστυνομικούς, οι οποίοι προσπάθησαν να απωθήσουν τους διαδηλωτές προς τα σκαλιά του Μετρό στο Σύνταγμα, να μην κάνουν χρήση βίας, διότι έχουν απέναντί τους μαθητές.

Ευρωπαίοι, Αμερικανοί και Έλληνες ύψωσαν το ανάστημά τους, βροντοφώναξαν και διαδήλωσαν την ντροπή τους για τη συμπεριφορά των κυβερνήσεών τους και την πολιτική του άξωνα των πλουσίων ευρωπαϊκών χωρών.

«Είμαστε όλοι Έλληνες» είναι το σύνθημα που όλοι μαζί θα φωνάξουν και θα εκφράσουν την οργή τους. Μία οργή που μέρα με την ημέρα μεγαλώνει… Όπως επισημαίνεται σε διαδικτυακό κάλεσμα προς το διεθνές κοινό, τα μέτρα που ψηφίστηκαν στην ελληνική βουλή την Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου επιβάλλουν μεγάλες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις ενώ προβλέπουν και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων ευθυγραμμισμένα στις επιταγές της τρόικας που οδηγούν τους Έλληνες στη φτώχια και την εξαθλίωση.

Οι «Αγανακτισμένοι» προσθέτουν ότι η Ελλάδα «χρησιμοποιείται σαν εργαστήριο πριν γενικευτούν αυτά τα μέτρα», τα οποία χαρακτηρίζονται κοινωνικά άδικα και αντιδημοκρατικά.

Όπως επισήμαινε το διαδικτυακό κάλεσμα προς το διεθνές κοινό, τα μέτρα που ψηφίστηκαν την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου επιβάλλουν μεγάλες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις ενώ προβλέπονται και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Η Ελλάδα «χρησιμοποιείται σαν εργαστήριο πριν γενικευτούν αυτά τα μέτρα» τα οποία χαρακτηρίζονται κοινωνικά άδικα και αντιδημοκρατικά. «Ο ελληνικός λαός χρειάζεται διεθνή αλληλεγγύη και ζητούν την υποστήριξή μας. Ας απαντήσουμε στο κάλεσμά τους. Είμαστε όλοι Έλληνες!», τονίζεται.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Κένυα: Τουλάχιστον 188 πέθαναν σε πλημμύρες από τον Μάρτιο

Peristeri News

Επίθεση με σπαθί στο μετρό του Λονδίνου

Peristeri News

Σκωτία: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Χάμζα Γιούσαφ

Peristeri News

Leave a Comment