PeristeriNews.gr
Περιβάλλον

Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός: Καμπανάκι κινδύνου λόγω κλιματικής αλλαγής


Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός προειδοποιεί ότι μεταξύ 2021-2025 θα καταρριφθεί το ρεκόρ του πιο θερμού έτους. Στην διάσκεψη του Παρισιού για το κλίμα το 2015 οι επιστήμονες ξεκαθάρισαν ότι για να μπορέσει ο πλανήτης να αντέξει και να υπάρξει ελπίδα αντιστροφής της κατάστασης θα πρέπει η αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας μέχρι το 2025 να μην ξεπεράσει τους 1,5 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την θερμοκρασία της προβιομηχανικής εποχής.

Όμως ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός, που αποτελεί υπηρεσία του ΟΗΕ, στην νέα του έκθεση κρούει κάτι περισσότερο από καμπανάκι κινδύνου. Όπως αναφέρει η έκθεση υπάρχει 40% πιθανότητες το 2025 η μέση παγκόσμια θερμοκρασία να αυξηθεί περισσότερο από 1,5% με ότι αρνητικό αυτό συνεπάγεται.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού υπάρχει πιθανότητα 90% ένα από τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2025 να είναι το πιο θερμό στην σύγχρονη ιστορία ή καλύτερα από τότε που γίνονται οι σχετικές καταγραφές στα τέλη του 19ου αιώνα.

Αν η θερμοκρασία ξεπεράσει αυτό το όριο των 1,5 βαθμών Κελσίου το αποτέλεσμα θα είναι η εμφάνιση περισσότερων σε αριθμό αλλά και ένταση ακραίων καιρικών φαινομένων όπως ξηρασίες, βροχοπτώσεις, καταιγίδες, καύσωνες, καταστροφή κοραλλιογενών υφάλων, αύξηση της στάθμης της θάλασσας κ.α. Το 2020 η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ήταν 1,2 βαθμούς Κελσίου πάνω από εκείνη των προβιομηχανικών χρόνων.

Ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού καθηγητής Πέτερι Τάαλας με αφορμή την νέα έκθεση δήλωσε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας θα οδηγήσει σε περαιτέρω λιώσιμο των πάγων κάτι που με την σειρά του οδηγεί στην αύξηση της στάθμης της θάλασσας.

Η αύξηση της στάθμης της θάλασσας προκαλεί περισσότερους καύσωνες και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα. Επίσης η αύξηση της στάθμης της θάλασσας συνδέεται με καταστροφή οικοσυστημάτων και πάνω από όλα με πλημμύρες ή ακόμη και βύθιση νησιωτικών και παράκτιων περιοχών. Η εξαφάνιση αυτών των περιοχών από τον χάρτη σημαίνει ότι θα υπάρξουν μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών με ότι αυτό αρνητικό συνεπάγεται σε κοινωνικό, οικονομικό και ανθρωπιστικό επίπεδο.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Οι εταιρείες πλαστικών εξαπάτησαν το κοινό σχετικά με την ανακύκλωση

Peristeri News

Οι πολικές αρκούδες σε κίνδυνο λιμοκτονίας

Peristeri News

Ο φετινός Ιανουάριος ήταν ο θερμότερος στα χρονικά

Peristeri News

Leave a Comment