PeristeriNews.gr
Περιβάλλον

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος


Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ από το 1972 για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Το θέμα της φετινής Ημέρας (2017) είναι η επανασύνδεση των ανθρώπων με τη φύση.

Πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα κάλεσμα να βγούμε έξω, να δούμε πόσο κοντά είμαστε στη φύση και να την αισθανθούμε, ώστε να εμπεδώσουμε και την ανάγκη προστασίας της.

«Να αφιερώσουμε όλες τις ημέρες του χρόνου στο περιβάλλον» καλεί ο Αναπληρωτής Υπουργός Ενέργειας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Σωκράτης Φάμελλος με αφορμή την 5η Ιουνίου, Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος.

Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι αφιερωμένη στην «επανασύνδεση των ανθρώπων με τη φύση» και έχει εμφανώς επισκιαστεί από την απόφαση των ΗΠΑ να μην συνυπογράψει την Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η άνοδος της θερμοκρασίας, η λειψυδρία, η ερημοποίηση ολόκληρων περιοχών, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι επιδημίες και η εξαφάνιση πολλών ειδών από τον πλανήτη είναι φαινόμενα που καταδεικνύουν ότι βρισκόμαστε σε μια μόνιμη πλέον, παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Άρρηκτα συνδεδεμένα με την προστασία του περιβάλλοντος, το μέλλον του πλανήτη και της ζωής μας. Μήνυμα του Υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, που αναφέρει μεταξύ άλλων: «Όλοι μας αναγνωρίζουμε την αλληλεξάρτηση των ανθρώπινων κοινωνιών με το φυσικό τους περιβάλλον.

Στο πλαίσιο αυτό, η βιώσιμη και αειφόρος κοινωνική-οικονομική ανάπτυξη θα πρέπει να εξασφαλίζεται με γνώμονα το σεβασμό στη φύση μέσω της ορθολογικότερης διαχείρισης του περιβάλλοντος. Ειδικότερα για την πατρίδα μας, ο άφθονος φυσικός της πλούτος, η μεγάλη έκταση της ακτογραμμής της και η πληθώρα των νησιών της αποτελούν σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα στην προσπάθεια της Ελλάδας να χαράξει μια νέα αναπτυξιακή πορεία».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την προστασία του περιβάλλοντος είναι μια μεγάλη ευκαιρία να αναλογιστούμε όλοι τις ευθύνες μας.  Κυρίως απέναντι στις επόμενες γενιές.
Κανένα Κράτος, όσο ανεπτυγμένο και εάν είναι, δεν μπορεί να αποφύγει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Και για αυτό το λόγο, είναι αναγκαίο τα πιο πλούσια και ισχυρά Κράτη να πρωτοπορούν στην προστασία του περιβάλλοντος.

Να δείχνουν το δρόμο, να αποτελούν παράδειγμα με τις δράσεις και τις πολιτικές τους. Και όχι να γυρίζουν την πλάτη αδιαφορώντας για ένα παγκόσμιο πρόβλημα που γιγαντώνεται και απειλεί την ανθρωπότητα.
Η περιβαλλοντική υποβάθμιση γεννά δυστυχία, φτώχεια και λειτουργεί αποτρεπτικά για την ανάπτυξη. Η βιώσιμη ανάπτυξη με αυστηρούς κανόνες και καθορισμένο πλαίσιο ώστε να εξυπηρετείται η πρόοδος αλλά ταυτόχρονα να μην επιβαρύνεται αλόγιστα το περιβάλλον είναι ύψιστη προτεραιότητα. Και ως τέτοια πρέπει να την αντιμετωπίζουμε όλοι».

H Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου δήλωσε: «Η 5η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, δεν είναι ημέρα γιορτής ούτε αφορμή για αόριστα λόγια στη λογική του ‘πρέπει’ και του ‘θα’, που θα ξεθωριάσουν τις υπόλοιπες 364 ημέρες του χρόνου. Η σημερινή ημέρα, ας γίνει μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με το περιβάλλον, να μειώσουμε το αποτύπωμά μας στον πλανήτη, με άλλα λόγια, να προστατέψουμε το σπίτι μας.

Ο Μαχάτμα Γκάντι τόνιζε ότι «Η γη παράγει αρκετά για να ικανοποιήσει τις ανάγκες κάθε ανθρώπου, όχι όμως την απληστία του». Η υπόθεση του περιβάλλοντος είναι ευθύνη διαρκείας όλων μας, πολιτών και θεσμικών φορέων. Η προστασία του περιβάλλοντος είναι ευθύνη διαρκείας της Περιφέρειας Αττικής, ουσιαστική παράμετρος όλων των πολιτικών της».

Από την πλευρά της η ΛΑΕ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: «Οι μνημονιακές πολιτικές και οι συνταγές της λιτότητας έχουν ως φυσική συνέπεια και τη στυγνή περιβαλλοντική εκμετάλλευση. Συνεπώς η προστασία του περιβάλλοντoς είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αντιμνημονιακή ανατροπή και την ανάπτυξη των αγώνων για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Η Λαϊκή Ενότητα εργάζεται και θα συνεχίσει με μεγαλύτερη ένταση να εργάζεται για τη συγκρότηση του πιο πλατιού προοδευτικού αντιμνημονιακού –αντινεοφιλελεύθερου μετώπου και να στηρίζει τα κινήματα προστασίας του περιβάλλοντος».

H ΓΣΕΕ αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η μάχη αυτή θα έχει αποτελέσματα μόνο αν οι λαοί δουλεύουμε μαζί γι’ αυτό το σκοπό. Λόγω λοιπόν των τελευταίων άσχημων εξελίξεων, η ΓΣΕΕ σε συνεργασία με τα ευρωπαϊκά και διεθνή συνδικάτα, ασκεί πίεση στους ευρωπαίους ηγέτες να καταδικάσουν την απόφαση της προεδρίας Trump. Οι επόμενες βδομάδες θα είναι κρίσιμες και χρειάζεται μαζική και συλλογική προσπάθεια για αναστροφή της συγκεκριμένης απόφασης, της ηγεσίας των ΗΠΑ.

Η πρόκληση που έχουν οι παγκόσμιοι ηγέτες είναι να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή με τρόπο που δημιουργεί ποιοτικές θέσεις εργασίας , μέσω επενδύσεων, καινοτομιών και ισχυρών δημοσίων υπηρεσιών, επιτρέποντας στους εργαζόμενους και στις βιομηχανικές περιοχές να κάνουν τη μετάβαση με δίκαιο και βιώσιμο τρόπο.

Η ΓΣΕΕ είναι πιστή στη δέσμευσή της για τη διασφάλιση των κοινωνικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων των εργαζομένων λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς περιβαλλοντικές συμφωνίες. Για τα συνδικάτα και τους εκπροσώπους των εργαζομένων οι συνέπειες είναι προφανείς. Δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας σε ένα νεκρό πλανήτη και είμαστε ήδη μάρτυρες των αρνητικών συνεπειών, λόγω των κλιματικών επιπτώσεων. Ως εκ τούτου, η επένδυση σε δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι επιτακτική για τη διασφάλιση των ήδη υπαρχόντων καθώς και τη δημιουργία νέων αξιοπρεπών θέσεων εργασίας».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Οι εταιρείες πλαστικών εξαπάτησαν το κοινό σχετικά με την ανακύκλωση

Peristeri News

Οι πολικές αρκούδες σε κίνδυνο λιμοκτονίας

Peristeri News

Ο φετινός Ιανουάριος ήταν ο θερμότερος στα χρονικά

Peristeri News

Leave a Comment