PeristeriNews.gr
Οικονομία

Ορθή υπό προϋποθέσεις η απενεργοποίηση ΑΦΜ


Ως θετικό μέτρο χαρακτηρίζει τη διάταξη του υπουργείου Οικονομικών για αναστολή ή απενεργοποίηση του ΑΦΜ επιχειρήσεων εξαιτίας φοροδιαφυγής το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Ως θετικό μέτρο χαρακτηρίζει τη διάταξη του υπουργείου Οικονομικών για αναστολή ή απενεργοποίηση του ΑΦΜ επιχειρήσεων εξαιτίας φοροδιαφυγής το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΒΕΑ), προσθέτοντας, όμως, ότι θα πρέπει να γίνεται πολύ προσεκτικά και να εξετάζονται όλες οι παράμετροι.

Όπως σημειώνει το ΒΕΑ οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να μπορούν να προσδιορίσουν τη διαφορά μεταξύ βαριάς και συστηματικής φοροδιαφυγής από τις περιπτώσεις αδυναμίας των επιχειρήσεων να καταβάλλουν τους φόρους τους λόγω της κρίσης.

Εάν δεν συμβεί αυτό, τότε σύμφωνα πάντα με το ΒΕΑ «στην σημερινή δύσκολη οικονομική πραγματικότητα η απενεργοποίηση του ΑΦΜ θα ισοδυναμεί με αιφνίδιο φορολογικό θάνατο μιας επιχείρησης αφού, χωρίς αυτόν, παύει να λειτουργεί και να πληρώνει τις υποχρεώσεις της».

Παράλληλα το Επιμελητήριο καλεί τόσο την κυβέρνηση όσο και τους βουλευτές να επανεξετάσουν το πλαίσιο εφαρμογής της διάταξης – η οποία συμπεριλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο – και τονίζει ότι θα πρέπει προκειμένου να εφαρμοστεί να υπάρξει «διαχωρισμό της πρόθεσης, από την αδυναμία πληρωμής και τη δικαιολογημένη καθυστέρηση καταβολής των φόρων από την πλευρά των επιχειρήσεων».

Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή του το ΒΕΑ υπογραμμίζει ότι « δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς ότι μετά από μια παρατεταμένη περίοδο κρίσης η δυνατότητα ακόμα και υγειών επιχειρήσεων να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους είναι οριακή και κάνει έκκληση να επικρατήσει η λογική και όχι επιλογές που οδηγούν στον αφανισμό της ελληνικής επιχειρηματικότητας και ταυτόχρονα να προβληματιστούμε όλοι για την επιτυχία των μέχρι σήμερα ακολουθούμενων πολιτικών, τα αποτελέσματα των οποίων μας οδηγούν στην άμεση αναθεώρηση τους».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Λήγει αύριο η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας

Peristeri News

Μειώθηκαν δάνεια και καταθέσεις τον Ιανουάριο

Peristeri News

Φορολοταρία Ιανουαρίου 2024 – Δείτε εάν κερδίσατε

Peristeri News

Leave a Comment