PeristeriNews.gr
Τεχνολογία

Οργιάζουν οι φήμες ότι αλλάζει όνομα το Facebook



Το Facebook σχεδιάζει να “εφεύρει” ξανά τον εαυτό του αλλάζοντας όνομα, ίσως και την επόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο του νέου μεγάλου στόχου του, της δημιουργίας του “metaverse”, ενός νέου διαδικτυακού κόσμου επικοινωνίας των χρηστών μέσω εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας.

Ο επικεφαλής του μεγαλύτερου μέσου κοινωνικής δικτύωσης Μαρκ Ζάκερμπεργκ προγραμματίζει να μιλήσει για την αλλαγή ονόματος στην ετήσια εκδήλωση “Connect” της εταιρείας στις 28 Οκτωβρίου, όμως μπορεί η σχετική αποκάλυψη να γίνει και νωρίτερα.

Η σχετική φημολογία προέκυψε μετά από διαρροές μέσα από την εταιρεία. Προς το παρόν, το Facebook ανέφερε ότι δεν σχολιάζει φήμες, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Ζάκερμπεργκ φιλοδοξεί το Facebook να μείνει στην ιστορία ως κάτι περισσότερο από μέσο κοινωνικής δικτύωσης (με όλες τις επικρίσεις που έχει δεχτεί), ως βασικός δημιουργός του “metaverse”.

Ο ίδιος είχε δηλώσει στο Verge τον Ιούλιο ότι “θα αλλάξουμε έτσι ώστε οι άνθρωποι να μην μας βλέπουν πρωτίστως ως μια εταιρεία social media αλλά ως μια εταιρεία metaverse”.

Είχε προηγηθεί η ριζική αναδιάρθρωση της Google το 2015, η οποία μπήκε κάτω από την “ομπρέλα” μιας μητρικής εταιρείας, της Alphabet, εν μέρει για να σηματοδοτήσει ότι είναι πια κάτι πολύ περισσότερο από μια μηχανή αναζήτησης. Σύμφωνα με το Verge, το νέο εταιρικό όνομα του Facebook παραμένει ένα καλά φυλαγμένο μυστικό που το ξέρουν ελάχιστοι άνθρωποι. Μένει να αποδειχθεί η αλήθεια της φημολογίας.

Τι είναι το metaverse

Την έχουμε διαβάσει σε βιβλία, την έχουμε ακούσει σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας, αλλά μέχρι στιγμής λίγα πράγματα γνωρίζουμε για τη λέξη που μοιάζει να είναι βγαλμένη από το Matrix ή από το σύμπαν της Marvel. O όρος metaverse θυμίζει πολύ σωστά εκείνον του universe. Προέρχεται από το πρόθεμα meta (πέρα) και universe (σύμπαν). Θα μπορούσαμε έτσι πολύ ελεύθερα να το μεταφράσουμε ως πέρα από το σύμπαν ή πέρα από το ίντερνετ όπως το ξέρουμε.

Ο πρώτος που χρησιμοποίησε τον συγκεκριμένο όρο ήταν ο συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Neal Stephenson στο μυθιστόρημα του 1992, Snow Crash. Πρόσφατα, τον συναντήσαμε ξανά στις σελίδες του βιβλίου Ready Player One του Ernest Cline (2011) και στην κινηματογραφική μεταφορά του, το 2018 από τον Steven Spielberg, καθιστώντας σαφές ότι το metaverse συνεπάγεται μία νέα πραγματικότητα μέσα στη δική μας, που θολώνει τα νερά που χωρίζουν την επιστημονική φαντασία από την αληθινή ζωή. Βασικά, για να είμαστε πιο σωστοί συνεπάγεται τη νέα, βελτιωμένη έκδοση του κόσμου μας. Να βρίσκεσαι ξαφνικά από τον καναπέ σου στο Μουσείο του Λούβρου ή από το νησί που κάνεις διακοπές σε ένα επαγγελματικό meeting.

Σύμφωνα με τον Ζάκερμπεργκ και δεδομένου ότι επενδύει συνεχώς στις τεχνολογίες AR (augmented reality) και VR (virtual reality), υπογραμμίζει επίσης ότι το metaverse της εταιρείας θα μπορούσε να είναι συμβατό με τις μάσκες εικονικής πραγματικότητας, καθώς και με τις φορητές συσκευές -smartphones, tablets- και τις κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών.

«Μπορείτε να σκεφτείτε το metaverse ως ένα διαδίκτυο, όπου αντί μόνο να βλέπετε περιεχόμενο, θα μπορείτε να βρίσκεστε μέσα σε αυτό. Ένας κοινόχρηστος ψηφιακός κόσμος, ένα virtual σκηνικό, μέσα στο οποίο θα μπορείτε να ζήσετε εμπειρίες που δεν είναι αληθινές, αλλά μοιάζουν πάρα πολύ σαν να είναι», αναφέρει, αποκαλύπτοντας ότι πρόκειται για το πιο τρελό του όνειρο, κάτι που ονειρευόταν από όταν ήταν μαθητής Γυμνασίου.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!





Related posts

Ο Κωνσταντίνος Φουντάς πρόεδρος του Συμβουλίου του CERN

Peristeri News

Η Google ξεκινά διαγραφές λογαριασμών Gmail

Peristeri News

Τα κινητά συλλέγουν δεδομένα μέσω μικροφώνου για διαφημίσεις

Peristeri News

Leave a Comment