PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες σε Αρχαία Ολυμπία, Βόρεια Εύβοια και Μεσσηνία


Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν και εξακολουθούν να δίνουν σήμερα το πρωί οι ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην Αρχαία Ολυμπία.

Με το πρώτο φως της ημέρας πέντε εναέρια μέσα ξεκίνησαν να επιχειρούν στην περιοχή δίνοντας, μαζί με τις ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, τη μάχη για να μην φτάσει η φωτιά στον αρχαιολογικό χώρο, το μουσείο και τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στην περιοχή πραγματοποιούν ρίψεις νερού δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα, ενώ οι επίγειες δυνάμεις αποτελούνται από 174 πυροσβέστες με 52 οχήματα και εννέα ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, καθώς και η ομάδα συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Ακόμη, στην περιοχή βρίσκεται και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος».

Επίσης, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.

Παράλληλα, έχουν ήδη ενημερωθεί οι κάτοικοι των κοινοτήτων Λαντζόι και Λιναριά, προκειμένου να είναι έτοιμοι, αν χρειαστεί να γίνει εσπευσμένα απομάκρυνση των πολιτών στις περιοχές αυτές.

Λίγο μετά τις 02:30 τα ξημερώματα ο άνεμος άλλαξε κατεύθυνση και η φωτιά απομακρύνθηκε από την Ολυμπιακή Ακαδημία και το Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας και κατευθύνθηκε προς το Ξενοδοχείο Αμαλία και την περιοχή Μιράκα για την οποία είχε δοθεί εντολή εκκένωσης από το απόγευμα της Τετάρτης.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, στην περιοχή υπάρχει άπνοια και επιχειρούν πυροσβέστες από άλλες περιοχές της χώρας, καθώς και κλιμάκια του στρατού από την Τρίπολη και από τον Πύργο. Ακόμη, ο κ. Φαρμάκης ανέφερε ότι μέτωπο της φωτιάς κατευθύνεται προς την περιοχή Λάλα, καίγοντας δασική έκταση, χωρίς όμως να απειλεί κατοικημένες περιοχές.

«Θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν για την προστασία του μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας», ανέφερε χθες από την περιοχή η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, προσθέτοντας ότι «το σύστημα πυροπροστασίας δουλεύει κανονικά, ενώ ανοίγονται αντιπυρικές ζώνες».

Τεράστιες καταστροφές στη Βόρεια Εύβοια – Εκκενώθηκαν τρία χωριά

Όσον αφορά τα πύρινα μέτωπα στη βόρεια Εύβοια, τιτάνια είναι η προσπάθεια των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων για δεύτερη νύχτα καθώς έχει επεκταθεί η φωτιά και στην περιοχή Δάφνη κοντά στις Ροβιές. Η φωτιά στην Εύβοια έκαψε σπίτια στις Ροβιές και δόθηκε εντολή εκκένωσης, ενώ κάτοικοι και τουρίστες οδηγήθηκαν στην παραλία όπου από εκεί απεγκλωβίστηκαν με βάρκες και φέρι μποτ.

Προς το χωριό Κεχριές του δήμου Ελυμνίων Μαντουδίου-Αγίας Άννας κινείται απειλητικά η φωτιά, που καίει από την Τρίτη 3 Αυγούστου στην Εύβοια, με αποτέλεσμα να δοθεί εντολή εκκένωσης στις 7:30 και να απομακρυνθούν οι κάτοικοι.

Τα ξημερώματα ακόμη δύο χωριά εκκενώθηκαν στη βόρεια Εύβοια, σύμφωνα με τον δήμαρχο Γιώργο Τσαπουρνιώτη. Πρόκειται για τους οικισμούς Αμέλαντες και Κεραμειά, που βρίσκονται βορειότερα από το μέτωπο του Δρυμώνα, του Οσίου Όσιο Δαυίδ και της ζώνης άμυνας στο χωριό Κουρκουλοί, όπου χθες δινόταν μάχη για να μην προχωρήσει η φωτιά προς το χωριό Σκεπαστή.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας η φωτιά βρισκόταν σε ύφεση, όμως από τις 3:00 εντάθηκαν οι άνεμοι και άρχισε πλέον να πλησιάζει τα σπίτια του χωριού Αμέλαντες. Από τα μεσάνυχτα, δε, οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν από άλλες που ήρθαν από το μέτωπο της Βαρυμπόμπης.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, και σήμερα το πρωί τα εναέρια μέσα δυσκολεύονται να επιχειρήσουν πάνω από τις εστίες, καθώς η ορατότητα είναι περιορισμένη λόγων των πυκνών καπνών.

Επίσης, τα μεσάνυχτα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου, κατά τη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε η ανακατανομή των δυνάμεων σε έμψυχο δυναμικό και σε μηχανήματα, όμως οι αναζωπυρώσεις ήταν συνεχείς τόσο στα χωριά όσο και στην παραλιακή ζώνη, κυρίως στα Χρόνια μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όσον αφορά τις Ροβιές μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη αποτίμηση των ζημιών, ενώ στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης κάνουν λόγο για περισσότερο από 150 καμένα σπίτια στην ευρύτερη περιοχή.

Δύσκολο και το πύρινο μέτωπο σε Μεσσηνία

Δύσκολο είναι και το πύρινο μέτωπο στο Διαβολίτσι Μεσσηνίας, ενώ έχουν εκκενωθεί από χθες το απόγευμα, 7 τοπικές κοινότητες.

Σε εξέλιξη εξακολουθεί να βρίσκεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα στην περιοχή Μέλπεια του Δήμου Οιχαλίας, στη Μεσσηνία. Στην περιοχή επιχειρούν 28 πυροσβέστες με 11 οχήματα και με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, ενώ από αέρος πραγματοποιεί ρίψεις νερού ένα ελικόπτερο.

Παράλληλα, στο μέτωπο της φωτιάς βρίσκονται υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης, συνδράμοντας το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Συνελήφθη 31χρονος για πορνογραφία ανήλικων μέσω διαδικτύου

Peristeri News

Θρίλερ με πτώμα που βρέθηκε σε ρέμα στο Ίλιον

Peristeri News

Εξαρθρώθηκε μεγάλη συμμορία που νόθευε τόνους καυσίμων και ποτών

Peristeri News

Leave a Comment