PeristeriNews.gr
Πολιτική

Ολοκληρώθηκε η ιδιωτική επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Κομοτηνή


Ολοκληρώθηκε η ιδιωτική επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Κομοτηνή με την προκλητική δήλωση για τουρκική μειονότητα και την αυστηρή απάντηση του υπ. Εξωτερικών.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ για μία ακόμα φορά έθεσε θέμα μειονότητας, καθώς σε tweet με αφορμή την επίσκεψή του στο τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή γράφει: «Στην Ελλάδα για να συναντήσουμε μέλη της τουρκικής μειονότητας» και «να συζητήσουμε τις διμερείς μας σχέσεις».

Την άμεση και αυστηρή αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσαν οι προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου: «Η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία αναφέρεται ρητά και ξεκάθαρα σε Μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη» τονίζει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Αλέξανδρος Παπαϊωάννου και καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τους θεμελιώδεις κανόνες αυτούς, συμπεριλαμβανομένης της συνθήκης της Λωζάννης την οποία επίσης υπέγραψε και έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει.

Ο Τούρκος υπ. Εξωτερικών αναχώρησε οδικώς για την Αλεξανδρούπολη και από εκεί αεροπορικώς για την Αθήνα όπου θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Το βράδυ ο κ. Δένδιας θα παραθέσει ιδιωτικό δείπνο στον κ. Τσαβούσογλου και αύριο ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών θα συναντηθεί με τον κ. Μητσοτάκη και αμέσως μετά με τον Έλληνα ομόλογό του.

Στις αυριανές συζητήσεις, στις 10.30 θα γίνει δεκτός από τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου και στις 11.15 θα πραγματοποιηθεί η κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ν. Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών, θα αποδειχθεί εάν η επίσκεψη οδηγήσει σε βελτίωση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων και δημιουργία ηπιότερου κλίματος.

Στην ατζέντα της αυριανής συνάντησης θα τεθούν τα διμερή θέματα, οι περιφερειακές εξελίξεις, και οι προοπτικές συνεργασίας στον οικονομικό-εμπορικό τομέα, ενώ θα εξετασθούν οι προϋποθέσεις για μια πιθανή συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο περιθώριο της συνάντησης κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Στο μειονοτικό γυμνάσιο και στον τάφο του Σαδίκ

Ο κ. Τσαβούσογλου στη διάρκεια της τετράωρης παραμονής του στην Κομοτηνή επισκέφθηκε το τουρκικό προξενείο, το Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο «Τζελάλ Μπαγιάρ», όπου συνομίλησε με μέλη της Σχολικής Επιτροπής και αντιπροσωπεία μαθητών. Στη συνέχεια γευμάτισε με εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας στον οικισμό Θάμνα και επισκέφθηκε τον τάφο του πρώην βουλευτή Ροδόπης β, όπου κατέθεσε στεφάνι, τελέστηκε προσευχή και φύτεψε ένα πλατάνι.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ταξίδεψε αεροπορικώς στην Αλεξανδρούπολη και από εκεί μετέβη οδικώς στην Κομοτηνή με πομπή 16 οχημάτων. Στο τουρκικό προξενείο έγινε δεκτός από τον πρόξενο Μουράτ Ομέρογλου και τους δύο ψευδομουφτήδες, Ιμπραήμ Σερίφ της Κομοτηνής, και Αχμέτ Μετέ της Ξάνθης. Σε αυτή τη συνάντηση παρίστατο ο Λεβέντ Σαδίκ, γιος του πρώην βουλευτή Αχμέτ Σαδίκ ο οποίος θεωρείται πρόσωπο με ιδιαίτερη σημασία για την Τουρκία στην περιοχή.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Μ. Βορίδης: Τα ονόματα πρέπει να σβηστούν από το Σύνταγμα

Peristeri News

Χρ. Σταϊκούρας: Χρειαζόμαστε μια διετία για την οριστική αποκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου

Peristeri News

Νέα δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα 20 μονάδων στη Νέα Δημοκρατία

Peristeri News

Leave a Comment