PeristeriNews.gr
Δημοτικά

Οδοιπορικό: Υλοποίηση παρεμβάσεων πρόληψης στο 10ο Λύκειο Περιστερίου



Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Δήμου Περιστερίου «Οδοιπορικό», ανταποκρινόμενο στο αίτημα του 10ου Λυκείου Περιστερίου, υλοποίησε παρεμβάσεις πρόληψης στην Α’ και Β’ τάξη του σχολείου.

Πραγματοποιήθηκαν στο χώρο του σχολείου δύο Ομάδες Μαθητών, διάρκειας οκτώ συναντήσεων η καθεμία, κατά το χρονικό διάστημα Νοέμβριος 2023 –Απρίλιος 2024.

Συντονίστρια των Παρεμβάσεων ήταν το Μέλος της Επιστημονικής Ομάδας του Οδοιπορικού, κα Άννα Τζάκου, Κοινωνιολόγος.

Κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και να μοιραστούν τις αγωνίες τους σχετικά με ζητήματα που προκύπτουν κατά την ευαίσθητη περίοδο της εφηβείας.

Θέματα όπως: η αναγνώριση και η διαχείριση συναισθημάτων, τρόποι ουσιαστικής επικοινωνίας τόσο μέσα στην οικογένεια όσο και μεταξύ φίλων, βάζοντας όρια σε συμπεριφορές που μας ενοχλούν, διεκδίκηση όσων μας αξίζουν, βήματα προς την αυτογνωσία, καλλιέργεια της πίστης στις δυνάμεις και τα ταλέντα μας αποτέλεσαν τον κορμό των παρεμβάσεων. Με βιωματικό τρόπο, με ομαδικό παιχνίδι και διάθεση συνεργασίας οι μαθητές συμμετείχαν ενεργά, αντάλλαξαν απόψεις και ιδέες, διασκέδασαν, προβληματίστηκαν και τελικά αλληλεπίδρασαν κοινωνικά με στόχο μέσω της δύναμης της ομάδας να έρθουμε και σε καλύτερη επαφή με τον εαυτό μας.

Στη συνέχεια ακολούθησε παρέμβαση στη Β’ Λυκείου με θέμα «Παραβατικότητα ανηλίκων- αναγνώριση και διαχείριση περιστατικών». Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων υπήρχε η ευκαιρία να συζητηθούν τα αυξανόμενα περιστατικά παραβατικότητας και βίας μεταξύ ανηλίκων και να προβληματιστούν σχετικά με τα αίτια που οδηγούν τους εφήβους  σε έντονα επιθετική συμπεριφορά. Περιστατικά όπως υλικές καταστροφές, κλοπές, άσκηση βίας, παρενοχλήσεις, καταγραφή σε βίντεο τέτοιων στιγμών και διαμοιρασμός τους, απασχόλησαν τους μαθητές σε μεγάλο βαθμό. Η ομάδα επικεντρώθηκε στην ευθύνη που έχουμε όλοι στην προστασία παιδιών που βρίσκονται σε ευάλωτη θέση και στους τρόπους αντίδρασης όταν γινόμαστε μάρτυρες τέτοιων βίαιων επιθέσεων.

Η υλοποίηση τέτοιων παρεμβάσεων είναι εξαιρετικά σημαντική για την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των εφήβων ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο που το σχολικό περιβάλλον χρειάζεται στήριξη και ενίσχυση με κάθε δυνατό τρόπο.

Η συνεργασία με το 10ο Λύκειο Περιστερίου ήταν εξαιρετική, το ενδιαφέρον και η αγωνία του Σχολείου για την ολόπλευρη φροντίδα των μαθητών έκδηλη, γεγονός που οδηγεί αυτές οι παρεμβάσεις πρόληψης να είναι ουσιαστικές.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!





Related posts

Συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη στο Δημοτικό Συμβούλιο Περιστερίου (15η)

Peristeri News

Εκδήλωση-Ομιλία: «Το Περιστέρι που θέλουν να ξεχάσουμε»

Peristeri News

10 ακόμα πρόσωπα τίμησε ο Δήμος Περιστέριου στη δεύτερη εκδήλωση για τα 90 χρόνια

Peristeri News

Leave a Comment