PeristeriNews.gr
Διεθνή

Ομπάμα: Παράδειγμα ευημερούσας κοινωνίας η Γερμανία


Παράδειγμα ευημερούσας κοινωνίας χαρακτήρισε τη Γερμανία ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, στην κοινή του συνέντευξη Τύπου με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, στο Βερολίνο, μετά τη συνάντησή τους.

«Δε θα μπορούσα να έχω καλύτερη και πιο σταθερή εταίρο τα τελευταία οκτώ χρόνια», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος για την κ. Μέρκελ, τονίζοντας ότι στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν ζητήματα όπως η ανταγωνιστικότητα και η δημιουργία θέσεων εργασίας και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

«Είναι σημαντικό να παραμείνουν οι δίαυλοι επικοινωνίας στον εμπορικό τομέα, καθώς το εμπόριο βελτιώνει τις ζωές των ανθρώπων», είπε ο κ. Ομπάμα, αναφερόμενος στην προοπτική της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ (TTIP).

O πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε την ελπίδα μιας ομαλής αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. μετά την απόφαση για Brexit, ενώ χαρακτήρισε την Ε.Ε. ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στη σύγχρονη ιστορία, καλώντας να προστατευθεί το κεκτημένο της.

Στη συζήτηση, σύμφωνα με τον κ. Ομπάμα, τέθηκαν και τα ζητήματα του Ιράν και των εξελίξεων στην Ουκρανία και στη Συρία, με τον κ. Ομπάμα να ξεκαθαρίζει η Ρωσία πρέπει να συμμορφωθεί με το πλαίσιο του Μινσκ στο ουκρανικό, αλλιώς οι δυτικές κυρώσεις θα παραμείνουν στη θέση τους.

Για το ερώτημα κατά πόσο θεωρεί ότι η κ. Μέρκελ θα πρέπει να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για καγκελάριος, ο Μπαράκ Ομπάμα σημειώσε ότι δεν συνηθίζει να εμπλέκεται στα εσωτερικά των εταίρων των ΗΠΑ, ωστόσο θα μπορούσε να την ψήφιζε εάν ήταν Γερμανός, εάν και δεν γνωρίζει εάν αυτό που λέει την βοηθά ή της κάνει κακό.

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τη Ρωσία «στρατιωτική υπερδύναμη», με επιρροή σε όλο τον κόσμο, ενώ σημειώσε ότι για τη λύση προβλημάτων ανά τον κόσμο, χρειάζεται συνεργασία με τη Ρωσία. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να παραμερίστούν οι αξίες της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, ενώ εξέφρασε την ελπίδα μου ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αντιμετωπίσει τη Ρωσία εκεί που εκείνη παρεκκλίνει από αυτές τις αξίες και να μην καταφύγει απλώς στη «ρεάλπολιτίκ» των συμφωνιών έξω από αρχές με τη Μόσχα.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Leave a Comment