PeristeriNews.gr
Οικονομία

Ο Προϋπολογισμός εκτός ορίων – Έρχονται νέα μέτρα;


Έντονη οσμή πρόσθετων μέτρων άρχισε να αναδύει ο Προϋπολογισμός, αφού με τη συμπλήρωση του 4μηνου η «τρύπα» στα έσοδα άρχισε να διευρύνεται.

Έντονη οσμή πρόσθετων μέτρων άρχισε να αναδύει ο Προϋπολογισμός, αφού με τη συμπλήρωση του 4μηνου η «τρύπα» στα έσοδα άρχισε να διευρύνεται, ενώ η φαινομενικά καλή εικόνα του Κρατικού Ελλείμματος αποδίδεται στη συγκράτηση των επιστροφών φόρου και στη «παύση» πληρωμών του ΠΔΕ.

Είναι ενδεικτικό ότι το Ελλειμμα διαμορφώθηκε στα περίπου 9 δισ. ευρώ έναντι στόχου 11 δισ ευρώ, αλλά πέρσι βρισκόταν στα 7,4 δισ ευρώ, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι κάτι δεν πάει καλά με τα μέτρα που υιοθετήθηκαν όλους αυτούς τους μήνες.

Το πιο σοβαρό πρόβλημα είναι ότι τα έσοδα προ επιστροφών φόρου εμφανίζουν υστέρηση 404 εκατ. ευρώ από το στόχο και είναι 521 εκατ. ευρώ λιγότερα από πέρσι, ενώ θα περίμενε κανείς ότι κυρίως το χαράτσι της ΔΕΗ θα είχε δώσει… φτερά.

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει, όμως, ότι η βαθιά ύφεση και το ξεχαρβάλωμα του ελεγκτικού μηχανισμού, δεν μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη τη πορεία των εσόδων.

Στο άλλο μέτωπο, οι πρωτογενείς δαπάνες είναι 924 εκατ. ευρώ λιγότερες από το στόχο και 446 εκατ. ευρώ λιγότερες από πέρσι, εξέλιξη που χαρακτηρίζεται θετική αλλά δεδομένων των περικοπών που έχουν προηγηθεί σε μισθούς και συντάξεις, θα περίμενε κανείς ακόμα καλλίτερη εικόνα.

Όσον αφορά στο ΠΔΕ, οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είναι 929 εκατ. ευρώ μικρότερες από το στόχο και 372 εκατ. ευρώ μικρότερες από πέρσι, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι για μια ακόμα φορά επιλέχθηκε η εύκολη λύση του “ψαλιδίσματος” του ΠΔΕ, παρά τις υφεσιακές πιέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει κι ένα “κρυφό” βάρος για τον Προϋπολογισμό, που είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, οι οποίες σωρρεύονται από την αρχή του έτους και ήδη έχουν ξεπεράσει τα 600 εκατ. ευρώ…

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Μειώθηκε η ανεργία τον Μάρτιο στο 10,2%

Peristeri News

Πότε θα κλείσουν οι τράπεζες για το Πάσχα

Peristeri News

Φορολοταρία Μαρτίου 2024 – Δείτε εάν κερδίσατε

Peristeri News

Leave a Comment