PeristeriNews.gr
Διεθνή

Ο ΟΗΕ ψηφίζει αύριο την καταδίκη της Συρίας



Και προβλέπει, μεταξύ άλλων, τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ στη χώρα.

Προς ψήφιση τίθεται αύριο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το σχέδιο απόφασης που καταδικάζει την αιματηρή καταστολή στην Συρία και προβλέπει, μεταξύ άλλων, τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ στη χώρα. Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, αν και είναι μη δεσμευτική, εκτιμάται ότι θα αυξήσει τις πιέσεις προς το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Την άσκηση εντονότερων πιέσεων στη Δαμασκό ζήτησε και ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι δεν αποδέχεται την ανάμιξη ξένης στρατιωτικής δύναμης.

Το σχέδιο που θα τεθεί σε ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το επεξεργάστηκαν τις τελευταίες ημέρες η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ. Η ψηφοφορία έχει προγραμματιστεί για τις 10 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) της Πέμπτης.

Το σχέδιο απόφασης ζητεί από την συριακή κυβέρνηση τον τερματισμό των επιθέσεων εναντίον του λαού, την στήριξη των προσπαθειών του Αραβικού Συνδέσμου για τη διασφάλιση της δημοκρατικής μετάβασης στη χώρα και τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για τη Συρία.

Ανάλογο σχέδιο απόφασης, το οποίο κατήγγειλε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία, είχε ψηφιστεί από τη Γενική Συνέλευση στις 19 Δεκεμβρίου.

«Θα δούμε αν το νέο κείμενο θα πάρει περισσότερες ή λιγότερες ψήφους από τις 133 (σε σύνολο 193) που είχε πάρει το πρώτο» δήλωσε διπλωμάτης, τονίζοντας ότι «θα είναι κριτήριο επιτυχίας, αλλά αυτή τη φορά το σχέδιο έχει περισσότερο πολιτικό χαρακτήρα».

Έκρηξη στη Χομς

Επίλεκτες συριακές δυνάμεις με την υποστήριξη τεθωρακισμένων εισέβαλαν σε περιοχές της Δαμασκού, πυροβολώντας στον αέρα, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων και ακτιβιστών.

Στρατεύματα από την Τέταρτη Μεραρχία και τους Προεδρικούς Φρουρούς έστησαν οδοφράγματα στους κεντρικούς δρόμους της συνοικίας Μπαρζέχ, πραγματοποίησαν έρευνες σε σπίτια και προχώρησαν σε συλλήψεις.

Κάτοικοι της περιοχής τόνισαν πως τα στρατεύματα έψαχναν για ακτιβιστές της αντιπολίτευσης και μέλη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.

Στο μεταξύ, οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος βομβάρδισαν σήμερα το πρωί αγωγό πετρελαίου στην πόλη Χομς, την οποία πολιορκούν τα κυβερνητικά στρατεύματα εδώ και έντεκα ημέρες, ανακοίνωσαν αντικαθεστωτικοί.

«Στις έξι το πρωί δύο στρατιωτικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τον αγωγό της Χομς που βρίσκεται στην περιφέρεια της συνοικίας Μπάμπα Αμρ», δήλωσε ο Χάντι Αμπντάλα μέλος του «Συμβουλίου της Επανάστασης της Χομς», επικαλούμενος κατοίκους της
περιοχής.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως είναι η τρίτη φορά που βομβαρδίζεται ο ίδιος αγωγός, όμως τις δυο προηγούμενες φορές είχε αποτελέσει στόχο πυρών πυροβολικού.

Οι αεροπορικές αυτές επιθέσεις δεν επιβεβαιώθηκαν από ανεξάρτητη πηγή.

Η Γενική Επιτροπή της Συριακής Επανάστασης, ένα από τα κινήματα της αντιπολίτευσης επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της ότι ο αγωγός πετρελαίου που διατρέχει τη συνοικία Μπαμπα Αμρ βομβαρδίστηκε για τρίτη φορά.

Παραπομπή Άσαντ

Πριν λίγες ημέρες, η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ναβί Πιλάι ζήτησε την παραπομπή του ίδιου του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, καταγγέλλοντας ότι από τον περασμένο Μάρτιο, οπότε άρχισε η αντικαθεστωτική εξέγερση, διαπράττονται εγκλήματα πόλεμου.

Η αρμοστής ανέφερε ακόμη ότι η αδυναμία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να καταλήξει σε ένα ψήφισμα για τη Συρία έχει ενθαρρύνει την κυβέρνηση να ενισχύσει την επίθεσή της κατά της αντιπολίτευσης με επίκεντρο τη Χομς, ένα από τα κέντρα των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων τους τελευταίους μήνες.

Εν τω μεταξύ ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ) ζήτησε την Τετάρτη να ασκηθεί μεγαλύτερη διπλωματική πίεση στη Δαμασκό, ώστε να διαπραγματευτεί με την αντιπολίτευση, αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν αποδέχεται οποιαδήποτε ξένη στρατιωτική ανάμιξη.

Ο Γενικός Γραμματέας του 57μελούς οργανισμού Εκμελεντίν Ιχσάνογλου, επικαλούμενος τα παραδείγματα του Ιράκ, της Λιβύης και της Σομαλίας, τόνισε ότι μια στρατιωτική επέμβαση θα πλήξει το λαό της Συρίας.

«Όλες αυτές οι στρατιωτικές επεμβάσεις επιδείνωσαν περισσότερο την κατάσταση και δεν επέλυσαν τις κρίσεις» υπογράμμισε.

Διεθνείς δυνάμεις μαζί με τον Αραβικό Σύνδεσμο και τον ΟΙΔ θα συναντηθούν στις 24 Φεβρουαρίου στην Τύνιδα, στο πλαίσιο της ομάδας «Φίλοι της Συρίας» για να εξετάσουν τους τρόπους ειρηνικής διευθέτησης της κρίσης.

«Αυτή (η συνάντηση) θα αυξήσει την πίεση προς την συριακή κυβέρνηση για να αρχίσει συνομιλίες με την αντιπολίτευση. Πρέπει να επεξεργαστούμε ένα σχέδιο για την μελλοντική μεταβίβαση της εξουσίας» πρόσθεσε ο ίδιος.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!





Related posts

Οι Χούθι επιτέθηκαν σε ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Παναμά

Peristeri News

Σλοβακία: Σε σταθερή αλλά σοβαρή κατάσταση ο Ρόμπερτ Φίτσο

Peristeri News

Σύγκρουση τρένων στο Βελιγράδι με δεκατρείς τραυματίες

Peristeri News

Leave a Comment