PeristeriNews.gr
Διεθνή

Ο Φρανσουά Ολάντ νικητής και στις βουλευτικές εκλογές του πρώτου γύρου



Με 46% των ψήφων οι γάλλοι σοσιαλιστές και οι Πράσινοι αναδεικνύονται νικητές του χθεσινού πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών ενώ το κόμμα του Νικολά Σαρκοζί κέρδισε 34%.

Με 46% των ψήφων οι γάλλοι σοσιαλιστές και οι Πράσινοι αναδεικνύονται νικητές του χθεσινού πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών ενώ το κόμμα του Νικολά Σαρκοζί κέρδισε 34%. Ο Φρανσουά Ολάντ είναι ο μεγάλος νικητής της χθεσινής ημέρας αφού εξοστράκισε στις 6 Μαΐου τη δεξιά από το Μέγαρο των Ηλυσίων έπειτα από πολυετή διακυβέρνηση.

Δεύτερη νικήτρια των γαλλικών εκλογών ήταν η ακροδεξιά ηγέτης Μαρίν Λεπέν η οποία απέσπασε το 14% των ψήφων, σε σχέση με το 4% που είχε λάβει στις βουλευτικές εκλογές του 2007.

«Έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα σήμερα, όμως πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση για τον δεύτερο γύρο» δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.

Ο γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό ζήτησε από τους Γάλλους να εξασφαλίσουν σε εκείνον και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ μια πλειοψηφία «ευρεία, στέρεη και συγκροτημένη» στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών την ερχόμενη Κυριακή.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων CSA, οι Σοσιαλιστές αναμένεται να κερδίσουν 283 ως 329 έδρες από τις συνολικά 577 της Εθνοσυνέλευσης και οι Πράσινοι 12 έως 18.

Αυτό σημαίνει ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ολάντ θα μπορέσει να συγκεντρώσει τις 289 έδρες που χρειάζονται για την απόλυτη πλειοψηφία μετά τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών την ερχόμενη Κυριακή.

Με νέο αέρα αναμένεται πλέον ο Φρανσουά Ολάντ στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής ενώ θεωρείται ότι έχει πλέον τα χέρια λυμένα να διαπραγματευτεί με την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ το μέλλον της ευρωζώνης και της Ευρώπης γενικότερα.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!





Related posts

Mε απόφαση Ερντογάν νέοι υφυπουργοί Εξωτερικών

Peristeri News

Καταγγελία οργανώσεων καταναλωτών εναντίον της Temu

Peristeri News

Συνάντηση Σι Τζινπίνγκ με Πούτιν

Peristeri News

Leave a Comment