PeristeriNews.gr
Πολιτική

Ο αγιασμός των υδάτων στην Ελλάδα


Τα Θεοφάνεια γιορτάστηκαν με λαμπρότητα σε όλη την Ελλάδα, παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στη χώρα.

Από τον Πειραιά μέχρι τη Θεσσαλονίκη, πλήθος πιστών έδωσαν το παρών στους εορτασμούς, ενώ δεν ήταν λίγοι οι τολμηροί που βούτηξαν στα παγωμένα νερά προκειμένου να πιάσουν τον σταυρό

Στην Σύρο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Παρουσία του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τέλεσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Σύρου και εν συνεχεία την ακολουθία του καθαγιασμού των υδάτων στο λιμάνι του νησιού.

Μήνυμα από «τη Σύρο, από την καρδιά του Αιγαίου, της θάλασσας του απέραντου γαλάζιου και του ανέσπερου φωτός του Ελληνικού και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού», έστειλε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, απαντώντας έμμεσα στις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Ο κ. Παυλόπουλος ευχήθηκε το Φως της Χριστιανοσύνης να φωτίζει «τον Λαό μας και το Έθνος μας ώστε, με βάση την αθάνατη Ιστορική μας Κληρονομιά, να χτίσουμε, όλοι μαζί και υπό όρους αρραγούς ενότητας, το μέλλον που μας αναλογεί και μας αρμόζει. Να το χτίσουμε υπερασπιζόμενοι, στο ακέραιο και δίχως ίχνος υπαναχώρησης, τα Εθνικά μας Θέματα και Δίκαια και υπηρετώντας τις αρχές της σταθερής και βιώσιμης ανάπτυξης, μέσα στο πλαίσιο σεβασμού της Δημοκρατίας, των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, της Δικαιοσύνης, πρωτίστως δε της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.

Την Ευρωπαϊκή μας Οικογένεια ώστε, μέσ’ από την τελική της ενοποίηση και ολοκλήρωση, να υπηρετεί, σύμφωνα με τους λόγους ίδρυσής της, την πρόοδο των Λαών της αλλά και τον πλανητικό της ρόλο. Ήτοι τον ρόλο του εγγυητή, σε διεθνές επίπεδο και κατ’ εφαρμογή του συνόλου του Διεθνούς Δικαίου, των αρχών και αξιών του Ανθρωπισμού, της Αλληλεγγύης, της Ειρήνης, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης, κατ’ εξοχήν δε της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.

Και την Διεθνή Κοινότητα ώστε, υπό συνθήκες ειρηνικής και δημιουργικής συνύπαρξης, να πορευθεί τον δρόμο που οδηγεί στην τελική καταξίωση του Ανθρώπου, τον δρόμο που του επιτρέπει να καταστεί, εν τέλει, εικόνα και ομοίωση του Δημιουργού του».

Στη Σαμοθράκη για τα Θεοφάνεια ο Αλέξης Τσίπρας

Μηνύματα εντός και εκτός της χώρας έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από την ακριτική Σαμοθράκη όπου παρακολούθησε τον εορτασμό των Θεοφανείων.

Όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός «εντός της χώρας να στείλω το μήνυμα ότι μπροστά σε αυτό που εγώ τουλάχιστον αντιλαμβάνομαι, και πιστεύω η πλειοψηφία των Ελλήνων, ως εθνικά ωφέλιμο για τη χώρα, δεν πρόκειται, ούτε το έκανα τα 3,5 αυτά χρόνια, ούτε θα το κάνω ποτέ ως πρωθυπουργός, να δειλιάσω μπροστά στο κόστος ή στο ρίσκο. Θα υπερασπιστώ και θα υπερασπιστούμε αυτό που θεωρούμε και που είναι εθνικά ωφέλιμο για τη χώρα».

«Προς τα έξω, επίσης, θέλω να στείλω το μήνυμα ότι παρά τις διαφορές στο εσωτερικό μας, οι Ελληνίδες και οι Ελληνες θα είναι ενωμένοι για να υπερασπιστούν την κυριαρχία και την ακεραιότητα της πατρίδας», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ. Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα έχει εμπιστοσύνη στις Ένοπλες Δυνάμεις της και πως είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την ειρήνη και την εδαφική της ακεραιότητα.

«Άκουσα τον φίλο πρόεδρο Ερντογάν που διάβασε στίχους ενός ποιήματος που υμνεί τον πόλεμο», είπε ο πρωθυπουργός λέγοντας πως εκείνος επιλέγει τους στίχους του Μπέρτολ Μπρεχτ που αναφέρει: «Στρατηγέ ο άνθρωπος είναι πολύ χρήσιμος ξέρει και να πετάει ξέρει και να σκοτώνει έχει όμως και ένα ελάττωμα, ξέρει να σκέφτεται».

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως η ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη Σαμοθράκης «δεν είναι μια τυπική, αλλά μια πάρα πολύ ουσιαστική, διότι γίνεται στην εσχατιά της Ελλάδας, όπου οι κάτοικοι της 365 μέρες το χρόνο υπερασπίζονται Θερμοπύλες και ταυτόχρονα δίνουν την καθημερινή μάχη της επιβίωσης».

«Το 2019, είναι για την Ελλάδα ένα έτος ορόσημο. Η αφετηρία της μεγάλης ανάκαμψης. Μιας χώρας που για σχεδόν μια δεκαετία βίωσε τις ανυπολόγιστες συνέπειες μιας πρωτοφανούς κρίσης», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στη Ραφήνα για τα Θεοφάνεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στη Ραφήνα παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία για τον εορτασμό των Θεοφανίων και τον Αγιασμό των Υδάτων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σε δήλωσή του χαρακτήρισε λαμπρή τη σημερινή μέρα για την Ορθοδοξία και μια μέρα γεμάτη σημαντικούς συμβολισμούς.

«Είναι μια μέρα φώτισης, μια μέρα ελπίδας, μια μέρα χαράς. Και, καθώς είμαστε στις πρώτες μέρες του 2019 εύχομαι πραγματικά μετά από μια πολύ δύσκολη περίοδο, το 2019 να είναι μια χρονιά φώτισης και χαράς για όλες τις Ελληνίδες και για όλους τους Έλληνες. Και να είναι η χρονιά εκείνη την οποία θα τη θυμόμαστε ως την απαρχή της πορείας αναγέννησης της πατρίδας μας. Χρόνια πολλά σε όλες και σε όλους» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Απαντώντας σε ερώτηση για την υπόθεση της Novartis αλλά και για τις καταγγελίες της ΝΔ για σενάρια θεσμικής εκτροπής από την πλευρά της κυβέρνησης ο κ. Μητσοτάκης είπε πως το 2019 θα είναι μια φωτεινή χρονιά γιατί έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στην κρίση των Ελληνίδων και των Ελλήνων
.

«Να είναι μια φωτεινή χρονιά διότι η Νέα Δημοκρατία είναι η δύναμη εκείνη η οποία εγγυάται τη σταθερότητα, την ασφάλεια, και την ευημερία όλων των Ελλήνων» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος κληθείς να σχολιάσει τα όσα έγραψε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Πάνος Καμμένος ο Πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε πως «φώτιση και Καμμένος είναι δύο έννοιες οι οποίες δεν πηγαίνουν μαζί».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την τελετή αγιασμού επισκέφτηκε Δομή του δήμου Ραφήνας, η οποία μοιράζει καθημερινά τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στους πυρόπληκτους.

«Ένας από τους λόγους που επέλεξα να παραστώ στην τελετή αγιασμού εδώ στη Ραφήνα ήταν για να εκφράσω το σταθερό ενδιαφέρον μου προκειμένου να επωλουθούν οι πληγές από την πρόσφατη καταστροφή, γιατί ακούσαμε πολλές υποσχέσεις» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Ο αγιασμός των υδάτων στο λιμάνι του Πειραιά

Με κάθε λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε ο καθαγιασμός των υδάτων, στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, τον Πειραιά, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Πειραιά και Φαλήρου κ.κ. Σεραφείμ. Στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στην προβλήτα απέναντι από τον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Πειραιώς, πήραν μέρος τρία πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, τα «Καλυψώ», «Καλυστώ» και «Ευρώπη», τα οποία είχαν σχηματίσει ένα «π». Από το πλοίο «Ευρώπη», μέλη του Συνδέσμου Ελλήνων Βατραχανθρώπων Υποβρυχίων Καταστροφών, απόστρατοι και εν ενεργεία, βούτηξαν στη θάλασσα και ανέσυραν το σταυρό.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης που παραβρέθηκε στην τελετή αγιασμού των υδάτων ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλους και «ο τόπος να περπατήσει σε καινούριους δρόμους προκοπής και ευημερίας. Τις ευχές μου προς όλους». Ευχές απηύθυνε επίσης προς «τη Ναυτιλία και τους ανθρώπους της που αγωνίζονται, που προσπαθούν, που συντελούν σημαντικά στην ανάπτυξη της χώρας».

«Εύχομαι το φως των ημερών να μας φωτίσει όλους, πολίτες και πολιτικούς γιατί το 2019 είναι χρονιά αποφάσεων. Μπορούμε να γυρίσουμε σελίδα, μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα, ενωμένοι οι Έλληνες να πάμε την Ελλάδα μπροστά», δήλωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ‘Αδωνις Γεωργιάδης ευχήθηκε καλή φώτιση και «το 2019 να είναι το έτος που η Ελλάδα θα απαλλαγεί από όλα τα δεινά και θα ξεκινήσει μια νέα πορεία προς τα μπρος για να ευημερήσει ο ελληνικός λαός».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλους και δήλωσε: «Η Ένωση Κεντρώων καλεί το λαό σε μια πανστρατιά, εναντίον αυτών που είναι πρόθυμοι να προδώσουν τη Μακεδονία και εναντίον όλων εκείνων που δεκαετίες τώρα με ρουσφέτια, με διαφθορά, κατέστρεψαν τη χώρα. Η νεολαία ας καταλάβει ότι οι αλλαγές δεν γίνονται με λόγια, αλλά με απόφαση, πολιτική βούληση και αγώνα».

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Δημήτρης Καμμένος σε δηλώσεις του, τόνισε πως σήμερα το μήνυμα από το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας είναι ένα: «Το άγιο πνεύμα να φωτίσει όλους τους Έλληνες, εμάς όλους στη Βουλή, να φωτίσει τους νέους και όλο τον κόσμο έτσι ώστε αυτή η χρονιά που μπαίνει να είναι η καλύτερη χρονιά από αυτές που έχουν περάσει μέχρι σήμερα. Για να γίνει αυτό ένα είναι το μήνυμα, ότι η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική. Θα πρέπει αυτή η κυβέρνηση να καταλάβει ότι δεν έχει καμία νομιμοποίηση να περάσει η «Συμφωνία των Πρεσπών» και πρέπει να βγούμε όλοι στους δρόμους και να αντιδράσουμε γι’ αυτό. Το «πατρίδα, θρησκεία, οικογένεια» δεν είναι κάτι το μεμπτό, είναι η ουσία και το ζητούμενο.»

Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος ανέφερε: «Τα Άγια Θεοφάνεια να φωτίσουν όλους τους εφήμερους βουλευτές που ετοιμάζονται να προβούν στη μεγαλύτερη προδοσία σε βάρος της πατρίδας μας, της Μακεδονίας. Ευχόμαστε το 2019 με τις 4 εκλογικές αναμετρήσεις να φωτίσει όλους τους Έλληνες και να πράξουν επιτέλους το σωστό».

Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλους τους Πειραιώτες και όλους τους Έλληνες. «Θα ευχηθώ όπως κάθε χρόνο, το φως της ημέρας να φωτίσει όλους τους Έλληνες, όλους εμάς να ξεπεράσουμε τα πολλά προβλήματα που εδώ και χρόνια μας ταλαιπωρούν».

Ο υποψήφιος δήμαρχος για τον δήμο Πειραιά Νίκος Βλαχάκος ανέφερε: «Σήμερα γιορτάζει η χριστιανοσύνη και η ορθοδοξία, γιορτάζει η πόλη του Πειραιά, η πόλη που γεννηθήκαμε, η πόλη της ναυτοσύνης, της εργατιάς και η πόλη της ελπίδας. Καλή φώτιση σε όλους και πάμε όλοι μαζί για έναν καλύτερο Πειραιά».

Ο αγιασμός στη Θεσσαλονίκη

Αψηφώντας το τσουχτερό κρύο περισσότεροι από είκοσι γενναίοι κολυμβητές βούτηξαν στα παγωμένα νερά του Θερμαϊκού για να πιάσουν τον Τίμιο Σταυρό, κατά την τελετή Καθαγιασμού των υδάτων που έγινε στην παλιά παραλία της Θεσσαλονίκης, παρουσία εκπροσώπων από το χώρο της πολιτικής και της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και πλήθος κόσμου.

Ο τυχερός που ανέσυρε πρώτος τον Σταυρό ήταν ο 35χρονος Μιχάλης Αποστολίδης, ο οποίος δήλωσε ότι τον έπιασε “για τη Μακεδονία”. “Είναι η 15η φορά που βουτάω, από το 1996 όταν ξεκίνησα, και δεύτερη στο Θερμαϊκό Κόλπο” επισήμανε ο τεχνικός υπολογιστών από τη Νεάπολη Θεσσαλονίκης, ο οποίος ευχήθηκε υγεία σε όλους.

Η υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας και Θράκης) και υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Νοτοπούλου, εκτός από υγεία και ευτυχία, ευχήθηκε “το ιδιαίτερο Φως των Θεοφανίων να λάμψει κάθε ανθρώπινο πρόσωπο, να κοσμήσει τις καρδιές μας με αγάπη, αλληλεγγύη, δύναμη για να ανταπεξέλθουμε και να πετύχουμε τους στόχους μας, προσωπικούς και εθνικούς”. “Ιδιαίτερα εδώ, από τη Μακεδονία μας και τη Θράκη” πρόσθεσε η ίδια “να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα αγάπης, ένα μήνυμα αδελφοσύνης. Οι πολιτικές μας πράξεις να πορεύονται πάντα με γνώμονα να υπηρετούν τον άνθρωπο και την αγάπη”.

Ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης αφού επισήμανε ότι η σημερινή μέρα επιβεβαιώνει ότι “Ελληνισμός και Χριστιανοσύνη πάνε μαζί”, ευχήθηκε χρόνια πολλά και καλή φώτιση, ώστε “οι επόμενες μέρες που θα συναντήσουμε με τη βοήθεια του Θεού και πίστη στην πατρίδα να είναι καλύτερες για μας και τα παιδιά μας”. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στη Συμφωνία των Πρεσπών την οποία χαρακτήρισε “εθνικά επιζήμια”, συμπληρώνοντας ότι όσοι “σκοπεύουν να παίξουν παιχνίδια στην πλάτη των Ελλήνων με βάση αυτό το σημαντικό εθνικό ζήτημα είναι βαθιά γελασμένοι και βαθιά νυχτωμένοι”.

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ευχήθηκε “καλή φώτιση” στην κυβέρνηση και την κάλεσε “να καταλάβει επιτέλους το λάθος της, να σταματήσει να επιμένει σ’ αυτό” και “να μην κυρώσει την απαράδεκτη και εθνικά επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών”. Μία Συμφωνία που, όπως είπε, θα δημιουργήσει “τεράστια προβλήματα στη σταθερότητα τόσο της χώρας μας όσο και της ευρύτερης περιοχής”. Ευχήθηκε δε με αφορμή το σημερινό εορτασμό των Θεοφανίων χρόνια πολλά και καλή φώτιση σε όλους “για να μπορέσουμε να βγάλουμε τη χώρα μας από την κρίση και να την οδηγήσουμε σε ασφαλές λιμάνι”.

Την ευχή το 2019 να είναι καλύτερο από την προηγούμενη χρονιά, διατύπωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ενώ αναφέρθηκε στη σημασία του Αγιασμού των υδάτων για τη χώρα μας.

Για μία “δύσκολη χρονιά που αρχίζει” έκανε λόγο ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Νίκος Ταχιάος, ευχόμενος “να την αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο και τον πιο φωτισμένο εαυτό μας”, ενώ καλύτερες μέρες για τη Θεσσαλονίκη, τους Έλληνες και την Ελλάδα, ευχήθηκε ο επίσης υποψήφιος δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Νωρίτερα, τελέστηκε η Θεία Λειτουργία των Θεοφανίων στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, και μετά το πέρας αυτής ακολούθησε η καθιερωμένη τελετή κατάδυσης του Τίμιου Σταυρού, στην παλιά παραλία της Θεσσαλονίκης (επί της Λεωφόρου Νίκης, στο ύψος της οδού Αγίας Σοφίας). Με λαμπρότητα γιορτάστηκαν τα Θεοφάνια σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης αλλά και στις πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο αγιασμός στην Πάτρα

Περισσότερα από 30 άτομα αψήφησαν τις χαμηλές θερμοκρασίες και βούτηξαν σήμερα στα παγωμένα νερά του βόρειου λιμανιού της Πάτρας, για να πιάσουν τον σταυρό.

Τελικά, τον σταυρό τον έπιασε ένα 19χρονος, ο οποίος σε δηλώσεις που έκανε, είπε ότι είναι ευτυχής που τα κατάφερε, προσθέτοντας ότι τα τελευταία χρόνια πέφτει στην θάλασσα, ανήμερα των Θεοφανείων.

Νωρίτερα, είχε γίνει ο αγιασμός των υδάτων από τον μητροπολίτη Πατρών Χρυσόστομο, ενώ στο μόλο της Αγίου Νικολάου είχε συγκεντρωθεί πλήθος πιστών, για να παρακολουθήσει την τελετή του αγιασμού.

«Κατάπιε» τον σταυρό η θάλασσα του Ιονίου στην Κέρκυρα

Στα βάθη της θάλασσας του Ιονίου Πελάγους. Μπροστά από το παλιό λιμάνι της Κέρκυρας χάθηκε ο ξύλινος σταυρός, που έριξε ο μητροπολίτης Κερκύρας Νεκτάριος, κατά τη διάρκεια του αγιασμού των υδάτων.

Είκοσι δύο τολμηροί κολυμβητές, μεταξύ αυτών και δύο γυναίκες προσπαθούσαν για περισσότερο από 15 λεπτά, κάνοντας βουτιές στα παγωμένα νερά του Ιονίου, να βρουν τον σταυρό για να πάρουν την ευλογία.

Τελικά ο μητροπολίτης έριξε και δεύτερο σταυρό δεμένο αυτή τη φορά με κορδέλα.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στ. Κασσελάκης: Βγήκα ενισχυμένος, όλο το στάδιο φώναζε το όνομά μου

Peristeri News

Δεν πάνε σε εκλογές για νέο πρόεδρο στον ΣΥΡΙΖΑ

Peristeri News

Νάντια Γιαννακοπούλου: Συμφωνώ με το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Peristeri News

Leave a Comment