PeristeriNews.gr
Οικονομία

Ντάισελμπλουμ: Λίγες οι «κόκκινες» γραμμές για το χρέος


Οι «κόκκινες» γραμμές για το χρέος στο τελευταίο Eurogroup ήταν πολύ λίγες, ανέφερε ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ την Πέμπτη, τονίζοντας ότι το μόνο μεγάλο «όχι» αφορά στο ονομαστικό «κούρεμα» του χρέους.

Σε συνέντευξή που παραχώρησε στο Reuters στο περιθώριο της ετήσια διάσκεψης της EBRD, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι προτιμά να αποσαφηνιστεί τώρα το ζήτημα του ελληνικού χρέους, παρά να μείνει σε εκκρεμότητα, προκαλώντας αβεβαιότητα για τα επόμενα τρία χρόνια.

Παράλληλα, τόνισε ότι αναμένει ότι έως το Eurogroup στις 24 Μαΐου να έχουν οριστικοποιηθεί τα μέτρα που πρέπει να λάβει η Ελλάδα, επιτρέποντας την έναρξη των συζητήσεων για ένα πρόγραμμα ελάφρυνσης του χρέους, ενώ ζήτησε να κατατεθούν όλες οι λεπτομέρειες για τις μεταρρυθμίσεις, το φορολογικό, τις αποκρατικοποιήσεις και τον «μηχανισμό έκτακτης ανάγκης».

Επίσης, εξέφρασε τη επιθυμία να υπάρξει μία πλήρης, επίσημη συμφωνία για όλα τα εκκρεμή ζητήματα στο Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε πως η συζήτηση για την Ελλάδα κύλησε ομαλά στην συνάντηση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης τη Δευτέρα.

Επανερχόμενος στο ζήτημα του χρέους, επανέλαβε την πρόταση για εξέταση των επιλογών που υπάρχουν για ελάφρυνσή του του σε τρία στάδια – βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

«Ο δρόμος που προτείνω για την συνέχεια είναι να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε βραχυπρόθεσμα, τι μπορούμε να κάνουμε για αναδιάρθρωση του χρέους, για τη γρήγορη αντικατάσταση ορισμένων ακριβών δανείων με φθηνότερα» σημείωσε.

«Δεύτερον τι μπορούμε να κάνουμε στο τέλος του προγράμματος. Τρίτον, μακροπρόθεσμα πως μπορούμε να εγγυηθούμε ότι όλα θα παραμείνουν σε τροχιά τις επόμενες δεκαετίες. Φυσικά αυτό είναι πολύ πιο δύσκολο» πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο πρόεδρος του Eurogroup εξέφρασε επιπλέον την πεποίθηση ότι πρέπει να ξεκινήσει τώρα η συζήτηση για το 2018 εφόσον η Ελλάδα ανταποκριθεί πλήρως στο πρόγραμμα.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Λήγει αύριο η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας

Peristeri News

Μειώθηκαν δάνεια και καταθέσεις τον Ιανουάριο

Peristeri News

Φορολοταρία Ιανουαρίου 2024 – Δείτε εάν κερδίσατε

Peristeri News

Leave a Comment