PeristeriNews.gr
Διεθνή

Νέα κατρακύλα για την τουρκική λίρα


Η τουρκική λίρα συνεχίζει με αργά και σταθερά βήματα τη βουτιά της, καθώς την Τετάρτη το πρωί η αξία του δολαρίου ξεπέρασε τις 31 λίρες, κινούμενη με απώλειες 0,32% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα.

Πριν από ακριβώς έναν μήνα η τουρκική λίρα έσπασε για πρώτη φορά το φράγμα του 30 έναντι του δολαρίου, κινούμενη με απώλειες 0,17% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα.

Η εξατμισμένη λίρα έχει υποχωρήσει περίπου 37% έναντι του δείκτη αναφοράς των ΗΠΑ τον περασμένο χρόνο, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής προσπαθούν να καταπολεμήσουν τον διψήφιο πληθωρισμό αυξάνοντας σταθερά τα επιτόκια. Η πιο συμβατική προσέγγιση υιοθετήθηκε έπειτα από αρκετά χρόνια ανορθόδοξης πολιτικής κατά τη διάρκεια της οποίας η Άγκυρα αρνήθηκε να αυστηροποιήσει τα επιτόκια παρά τον αυξανόμενο πληθωρισμό, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκαλούσε συνήθως τις αυξήσεις των επιτοκίων “μητέρα κάθε κακού”.

Ο πληθωρισμός στη χώρα των 84 εκατομμυρίων περίπου αυξήθηκε στο 64,8% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο, από 62% τον Νοέμβριο, τουλάχιστον σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η κρατική TÜİK (Στατιστική Υπηρεσία Τουρκίας). Παραμένει βελτιωμένη σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αφότου ο τουρκικός πληθωρισμός έφτασε στο ανώτατο όριο του 85,5% τον Οκτώβριο του 2022 και πάλι σύμφωνα με την TÜİK, καθώς οι ανεξάρτητοι οικονομολόγοι της ENAG είχαν εκτιμήσει τον πληθωρισμό σχεδόν τρεις φορές πάνω.

Η αποδυνάμωση της λίρας έρχεται καθώς τα κορυφαία οικονομικά στελέχη της Τουρκίας συγκεντρώνονται στα κεντρικά γραφεία της JP Morgan στη Wall Street στη Νέα Υόρκη για παρουσιάσεις επενδυτών που επικεντρώνονται στη νομισματική πολιτική, τις τράπεζες, τα περιουσιακά στοιχεία και τις χρηματοπιστωτικές αγορές της χώρας.

Η Κεντρική Τράπεζα Τουρκίας (TCMB) θα διατηρήσει την αυστηρή νομισματική πολιτική της έως ότου ο πληθωρισμός φτάσει στο στοχευμένο επίπεδο, είχε δηλώσει στις αρχές του μήνα ο νέος διοικητής της, Φατίχ Καραχάν, ο οποίος αντικατέστησε την αποπεμφθείσα για νεποτισμό Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν, την πρώτη γυναίκα που ανέλαβε τα ηνία της κεντρικής τράπεζας.

Αναλυτής “βλέπει” πιθανότητα ανάκαμψης της τουρκικής λίρας το 2024

Η τουρκική λίρα θα μπορούσε να επανέλθει το 2024 καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και άλλες κεντρικές τράπεζες της Δύσης μειώνουν τα επιτόκια και καθώς ο πληθωρισμός της χώρας υποχωρεί. Αυτή είναι η πρόβλεψη που κάνει ο Πιοτρ Μάτις, αναλυτής της InTouch Capital και στηρίζει αυτή την εκτίμηση στην τοποθέτηση στην αγορά options.

Η ισοτιμία δολαρίου/λίρας παραμένει στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί, καθιστώντας την τουρκική λίρα ένα από τα νομίσματα με τις χειρότερες επιδόσεις στον κόσμο. Έχει χάσει σχεδόν το 500% της αξίας του τα τελευταία πέντε χρόνια και το 2.690% από το 2008. Αυτή η απόδοση οφείλεται στο ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντιπαθεί τα υψηλά επιτόκια, αλλά και στην έλλειψη ανεξαρτησίας της Κεντρικής Τράπεζας Τουρκίας (ΤCΜΒ).

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Μάτις, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η τουρκική λίρα θα ανακάμψει αργότερα εντός του έτους. Αναμένει ότι η ΤCΜΒ θα διατηρήσει έναν επιθετικό τόνο και θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια φέτος. Η τράπεζα ήταν η πιο επιθετική πρόσφατα καθώς ώθησε τα επιτόκια από το 8,5% τον Μάιο στο 42,5%. Οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η τράπεζα, υπό την ηγεσία της Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν και την καθοδήγηση του υπουργού Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια αργότερα φέτος.

Οι τουρκικές αυξήσεις επιτοκίων θα συμπέσουν με μια περίοδο κατά την οποία η Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες αναμένεται να αρχίσουν να τα μειώνουν. Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια μόλις τον Μάρτιο. Το Εργαλείο παρακολούθησης επιτοκίων της Fed δίνει 90% πιθανότητα να μειώσει τον Ιούνιο.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Η σορός του Αλεξέι Ναβάλνι παραδόθηκε στη μητέρα του

Peristeri News

Leave a Comment