PeristeriNews.gr
Πολιτική

Ν. Ξυδάκης: Οι προτάσεις της Τουρκίας ήταν ιδιαίτερα ριζοσπαστικές για την πλειονότητα των κρατώνΓια κοινή προσέγγιση πάνω σε πρακτικά θέματα έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκος Ξυδάκης, αναφερόμενος στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, ενώ – όπως είπε – το γεγονός ότι δεν υπήρξε τελική συμφωνία οφείλεται στο γεγονός ότι «οι προτάσεις της Τουρκίας ήταν ιδιαίτερα ριζοσπαστικές για την πλειονότητα των κρατών» και υπήρχαν αντιδράσεις. 

«Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, υπάρχει μια πρόοδος σε σχέση με την Τουρκία για τις επιστροφές που μπορούν να γίνουν, επιταχυνόμενες και γρήγορες, ώστε να δοθεί και ένα μήνυμα στους παράτυπους μετανάστες να μην ακολουθούν αυτή την οδό. Νομίζω ότι θα υπάρξει πρόοδος και με αντικαταστάσεις απευθείας από το έδαφος της Τουρκίας. Το υπόλοιπο εξαρτάται πάλι από τη θέληση των Ευρωπαίων, αν μπορούν να σεβαστούν τη συμφωνία για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων από το έδαφος της Ελλάδας…», είπε ο κ. Ξυδάκης μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9.84».

Όπως σημείωσε ο ίδιος, η Ευρώπη πιέζει ώστε να αλλάξει κάτι μέχρι τις 17 Μαρτίου, αλλά το νομικό, θεσμικό πλαίσιο βασίζεται σε μια διμερή συμφωνία Ελλάδας – Τουρκίας, για την εφαρμογή και την επιτάχυνση της οποίας γίνονται διμερείς επαφές. «Δεν είναι εύκολο η Τουρκία να ανταποκριθεί σε όλο αυτό, αλλά φαίνεται ότι γίνονται κάποια βήματα. Επιτέλους, για πρώτη φορά, τους τελευταίους δύο μήνες είχαμε και κάποιες επιστροφές που είχαν αξία. Η Τουρκία έδειξε ότι, όταν θέλει, συνεργάζεται» συμπλήρωσε ο κ. Ξυδάκης.

Ερωτηθείς εάν ειναι διαχειρίσιμη η αναλογία «επιστρέφουμε έναν παράτυπο και δεχόμαστε έναν νόμιμο που δικαιούται άσυλο» απάντησε: «Όχι. Με τους παρόντες ρυθμούς δεν γίνεται. Φτάνουν 1.500 – 2.000 άνθρωποι και οι επιστροφές δεν είναι αντίστοιχες… Άρα, υπάρχει ένα θετικό, επιβαρυντικό ισοζύγιο…».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επισήμανε πως «σε αυτή τη φάση χρειάζεται ένα ορισμένο χρονικό διάστημα για να προχωρήσει όλο αυτό». «Έχει κατατεθεί σχέδιο αναγκών από την ελληνική κυβέρνηση και αυτό περιμένουμε να απαντηθεί και να υλοποιηθεί με χρονοδιαγράμματα και εξειδικεύσεις. Δεν έχουμε ακόμα εικόνα για την κατεπείγουσα οικονομική βοήθεια που θα δοθεί στην Ελλάδα…», είπε.

Για την απόφαση επιστροφής των θεσμών, ο κ. Ξυδάκης ανέφερε ότι «οι θεσμοί έρχονται εδώ για να συζητήσουμε και φαίνεται ότι βαίνουμε προς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης». «Πολιτικά και κυρίως οικονομικά και ανθρωπιστικά, δεν αντέχεται αυτή η παράταση… Έχω την αίσθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να συνεννοηθεί πολύ πιο εύκολα με την Ευρώπη, διότι η Ευρώπη αντιλαμβάνεται και το πολιτικό ζήτημα που απασχολεί όλη την ήπειρο. Δεν αντιμετωπίζει μόνο η Ελλάδα προβλήματα στασιμότητας, ύφεσης ή χρέους… Ακόμα και σε ό,τι αφορά στις αριθμητικές μετρήσεις, υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ», κατέληξε.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!

Related posts

Δημοσκόπηση: Ανοίγει την διαφορά η ΝΔ με 15,4 μονάδες

Peristeri News

Β. Κικίλιας: Οι φωτιές στο όρος Αιγάλεω είναι εγκληματική συμπεριφορά

Peristeri News

Μ. Συρεγγέλα: Με κυβέρνηση Μητσοτάκη οι νόμοι εφαρμόζονται

Peristeri News

Leave a Comment