PeristeriNews.gr
Πολιτική

Ν. Δένδιας: Oφείλουμε να διερευνήσουμε τα αίτια για τα Τέμπη


«Ως συντεταγμένη Πολιτεία οφείλουμε να διερευνήσουμε τα αίτια, να αποδώσουμε ευθύνες όπου υπάρχουν, αλλά και να μη μείνει τίποτα αναπάντητο», σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», αναφερόμενος στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, προσθέτοντας πως πρόκειται για μία τραγωδία που προκαλεί ανείπωτη θλίψη.

«Οφείλουμε, ως πολιτικό σύστημα συνολικά, να ασχοληθούμε με την ασφάλεια και την ανάπτυξη των σιδηροδρόμων στην Ελλάδα και για το τι φταίει διαχρονικά, όσον αφορά την υστέρησή τους ως μέσου μεταφοράς, σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά τα σημαντικά έργα υποδομής των τελευταίων δεκαετιών», επισημαίνει. «Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι ο σιδηρόδρομος είναι ένα σαφώς πιο οικολογικό μέσο μεταφοράς, με μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα».

«Οφείλουμε να εργασθούμε για τη διατήρηση του καλού κλίματος»

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ο κ. Δένδιας επισημαίνει πως μετά από τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου, καταγράφηκε μία ενθαρρυντική προοπτική, η οποία αποτυπώθηκε και κατά την εκεί επίσκεψή του στη δήλωση του ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, «που εξέφρασε την ελπίδα να καταβληθεί προσπάθεια επίλυσης των διαφορών μέσω διαλόγου». «Tο κλίμα αλληλεγγύης, που έχει δημιουργηθεί και που επιβεβαιώθηκε και με την συμπαράσταση της Τουρκίας προς τη χώρα μας μετά από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, θα μπορούσε να ευνοήσει την προσέγγιση των δύο κοινωνιών», τονίζει και προσθέτει:

«Πιθανόν, η δυναμική, που έχει τώρα διαμορφωθεί, επιτρέπει να εξετάσουμε τη δυνατότητα για επανέναρξη διερευνητικών επαφών ή συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης». «Για εμάς, κάθε κίνηση της Τουρκίας για την εξομάλυνση των σχέσεων μας και την επίλυση της μοναδικής διαφοράς μας (οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ), με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας είναι ευκταία. Οφείλουμε να εργασθούμε για τη διατήρηση του καλού κλίματος».

«Στάση αρχής»

Ο υπουργός Εξωτερικών ακόμη υπενθυμίζει ότι τέτοιες μέρες, ένα χρόνο πριν, «είχε εκκινήσει η αναίτια και βάρβαρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία». «Το πρώτο που επιθυμούμε είναι να σταματήσει ο πόλεμος άμεσα, πλήρως και άνευ όρων, για να ξεκινήσει ένας διάλογος. Αλλά, ένας διάλογος που θα εδράζεται στις θεμελιώδεις αρχές του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και του Διεθνούς Δικαίου», τονίζει.

Στην Κωνσταντινούπολη την Κυριακή

Στην Κωνσταντινούπολη θα μεταβεί την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, προκειμένου να παραστεί στην Πατριαρχική και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία για την Κυριακή της Ορθοδοξίας, η οποία θα λάβει χώρα στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου.

Θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, καθώς και των θυμάτων των πρόσφατων σεισμών σε Τουρκία και Συρία.

Κατά την παραμονή του στην Κωνσταντινούπολη, ο υπουργός Εξωτερικών θα γίνει δεκτός από την ΑΘΠ τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!Related posts

Ακυρώθηκε η επίσκεψη Μητσοτάκη στο Άγιο Όρος λόγω Covid

Peristeri News

Δημοσκόπηση: Πόσοι σκέφτονται να ψηφίσουν διαφορετικό κόμμα

Peristeri News

Ευρωκοινοβούλιο: Υπερψηφίστηκε η άρση ασυλίας για Γεωργούλη και Σπυράκη

Peristeri News

Leave a Comment