• Τετάρτη, 21 Απρ, 2021

Ν. Δένδιας: Να συμφωνήσουμε και με την Τουρκία για τις ΑΟΖ

Peristeri News
Peristeri News
Ιουν10/ 2020

«Όλοι μαζί μεγαλώσαμε την Ελλάδα» δήλωσε σήμερα o υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, αναφερόμενος στη χθεσινή υπογραφή της συμφωνίας για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών Ελλάδας και Ιταλίας, ενώ τόνισε πως η Ελλάδα έχει τη φιλοδοξία «μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, να συμφωνήσει με όλους τους γείτονές της -και με την Τουρκία -και να καθορίσει τις οικονομικές ζώνες προς όφελος των κοινωνιών και των λαών».

«Κάτι που προσπάθησαν πάρα πολλοί άνθρωποι για τέσσερις δεκαετίες, έγινε τώρα. Το να μεγαλώνεις τον τόπο σου και τα δικαιώματά του και να το αφήνεις στις επόμενες γενιές, είναι κάτι το εξαιρετικό», πρόσθεσε, μιλώντας το πρωί στον «ΣΚΑΪ».

Ο κ. Δένδιας έκανε γνωστό πως ‪στις 18 Ιουνίου θα επισκεφθεί την Αίγυπτο, με στόχο να υπάρξει ανάλογη συμφωνία, ενώ η Ελλάδα θέλει άμεσα να συζητήσει πάλι το θέμα της ΑΟΖ και με την Αλβανία, με την οποία είχε υπάρξει συμφωνία το 2009 και την ακύρωσε το αλβανικό συνταγματικό δικαστήριο.

Όσον αφορά την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως είναι δικαίωμα της χώρας μας, το οποίο μπορεί να ασκηθεί όπου και όποτε θέλει η Ελλάδα. Ερωτηθείς δε σχετικά με το τουρκικό casus belli, απάντησε πως «απειλή πολέμου δεν νοείται στον σύγχρονο κόσμο».

Αναφερόμενος στο τουρκο-λιβυκό σύμφωνο, το χαρακτήρισε «κατασκεύασμα, το οποίο σε νομική σχολή δεν θα πέρναγε τον πρώτο μήνα, όχι το πρώτο έτος» και συμπλήρωσε πως μία συμφωνία με την Αίγυπτο «θα του δημιουργούσε τεράστιο πρόβλημα λογικής ύπαρξης, γιατί νομική ύπαρξη δεν έχει, είναι ανυπόστατη».

Ο κ. Δένδιας υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή το σενάριο να καθίσουν Ελλάδα και Τουρκία στο ίδιο τραπέζι «δεν φαίνεται να υπάρχει».

Όπως σημείωσε, το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας θα συζητηθεί στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, μετά από αίτημα της Ελλάδας, κατά τη διάρκεια του οποίου, μάλιστα, ο ίδιος θα βρίσκεται στο Παρίσι μαζί με τον Γάλλο ομόλογό του. «Θα είμαστε μαζί στην ίδια οθόνη, τοποθετούμενοι για το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας. Η σημειολογία δεν πρέπει να διαφεύγει από καμία πλευρά» επισήμανε.

«Είναι κρίμα δύο γειτονικές χώρες, οι οποίες θα μπορούσαν να αναπτύξουν μία θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας, να είναι δύο χώρες οι οποίες δεν μπορούν να συνεννοηθούν. Και σ’ αυτό υπάρχει μία υπευθυνότητα, η Τουρκία δεν συνεργάζεται» τόνισε και συμπλήρωσε: «Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται κατ’ ελάχιστο να επιτρέψει την αμφισβήτηση των εθνικών δικαιωμάτων. Αν η Τουρκία θεωρεί ότι μπορεί να πιέσει την Ελλάδα να υποχωρήσει από δεδομένα, νόμιμα κατά το διεθνές δίκαιο, εθνικά συμφέροντα, κάνει πολύ μεγάλο λάθος» ξεκαθάρισε.

Ο κ. Δένδιας κάλεσε τη γειτονική χώρα να μη βάζει διαρκώς θέματα στο τραπέζι, γιατί το ίδιο θα μπορούσε να κάνει και η Ελλάδα. Για παράδειγμα, η συνθήκη της Λωζάνης ορίζει ότι το απώτατο όριο τουρκικής κυριαρχίας στο Αιγαίο είναι τα 3 ναυτικά μίλια όσον αφορά τις νήσους. «Υπάρχουν κάποια νησάκια έξω από τα τρία μίλια που η Τουρκία λέει ότι είναι δικά της» υπογράμμισε και συνέχισε: «Υπάρχει το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου, η Τουρκία δεν έχει μιλήσει με κανέναν στην περιοχή. Αν εκραγεί το εργοστάσιο ‪αύριο το πρωί, μόνο η Τουρκία θα το πληρώσει;».

Όσον αφορά την Αγία Σοφία, ανέφερε ότι «αποτελεί μία κιβωτό για τον χριστιανισμό και την ορθοδοξία, αλλά και μία κιβωτό συνολικά του ανθρώπινου πνεύματος και των κατακτήσεων του… Είναι ένα τεράστιο όφελος για την Τουρκία που αυτό το μνημείο είναι στο έδαφός της» είπε.

«Ο Ατατούρκ είχε μία αντίληψη των πραγμάτων, πώς θα φέρει την Τουρκία πιο κοντά στη Δύση και τον σύγχρονο κόσμο κι αυτό υπηρέτησε με το να κάνει μνημείο την Αγία Σοφία. Το έκανε γιατί αυτό υπηρετούσε τα καλώς ευνοούμενα συμφέροντα της Τουρκίας. Με τον ίδιο τρόπο υπηρετούνται τα συμφέροντα της Τουρκίας σήμερα» ανέφερε.

Σχετικά με τον Έβρο, τέλος, ο κ. Δένδιας επισήμανε πως η προσπάθειά της Τουρκίας να δημιουργήσει μεταναστευτικές ροές ήταν μία «μεγάλη αποτυχία και μεγάλο της λάθος και τελικά δεν απέδωσε τίποτα», ενώ «αναγκάζει την Ελλάδα να κάνει φράχτη, γιατί δεν είμαστε καθόλου βέβαιοι ότι η Τουρκία δεν θα το επιχειρήσει και πάλι».

 

Πηγή: ΑΜΠΕ