PeristeriNews.gr
Πολιτική

Μηνύματα συνεργασίας και ειρήνης από Μητσοτάκη και Ερντογάν


Πάνω από μία ώρα διήρκησε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι δύο ηγέτες μετά το τέλος της συνάντησης τους υπέγραψαν την Κοινή Διακήρυξη Φιλίας και Καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών.

Κατόπιν τούτου, ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος προχώρησαν σε κοινές δηλώσεις. Στην αρχή τον λόγο πήρε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ανέφερε «Βιώσαμε και βιώνουμε περιφερειακές συγκρούσεις που εγείρουν σοβαρή ανησυχία όταν γίνονται στην ευρύτερη περιοχή μας. Αλλά και οι διμερείς μας σχέσεις πέρασαν διακυμάνσεις. Ελλάδα και Τουρκία οφείλουν να ζουν ειρηνικά.»

Μητσοτάκης: «Οι δυο χώρες μας οφείλουν να ζουν ειρηνικά»

Στην συνέχεια, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι «Σήμερα πράγματι είναι μια ημέρα ξεχωριστή καθώς μετά από 7 χρόνια συνέρχεται το ανωτατο συμβούλιο συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας καθώς σηματοδοτεί την πρόθεση των δυο χωρών να χαράξουν νέους δρόμους στις σχέσεις τους τόνισε ο πρωθυπουργός στις κοινές δηλώσεις με τον Ταγίπ Ερντογάν αμέσως μετά την συνάντησή τους η οποία κράτησε περισσότερο από όσο είχε προγραμματιστεί στο Μέγαρο Μαξίμου.»

«Βρισκόμαστε για τρίτη φορά τους τελευταίους έξι μήνες. Κάναμε σήμερα αποτίμηση των κοινών προσπαθειών. Έχουμε κάνει πολλά βήματα μπροστά σε πολλούς τομείς. Το διμερές εμπόριο έχει ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ. Μπορεί να φτάσει και τα 10», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Έχουμε πολύ καλύτερη συνεργασία στο μεταναστευτικό που πρέπει να βελτιωθεί. Η Ελλάδα στηρίζει τη διευκόλυνση χορήγηση θεωρήσεων για να αναπτύσσουν οι Τούρκοι στενότερες σχέσεις με την Ευρώπη», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η γεωγραφία και η ιστορία μας έταξαν να ζούμε στην ίδια γειτονιά. Γνωρίζω ότι υπάρχουν φωνές σε Ελλάδα και Τουρκία που δεν συμφωνούν με αυτή την προσέγγιση. Να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία να φέρουμε κοντά τα δύο κράτη. Να χτίσουμε ένα αύριο ειρήνης, προόδου και συνεργασίας», κατέληξε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Αναφορικά με την σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας για την ευρωπαϊκή ένταξη της Τουρκίας η χώρα μας στηρίζει την χορήγηση θεωρήσεων έτσι ώστε να μπορούν οι νέοι άνθρωποι να αναπτύξουν σχέσεις με την Ευρώπη.

Η Ελλάδα επίσης ζήτησε και πέτυχε Τούρκοι πολίτες να μπορούν να επισκέπτονται 10 νησιά μας είναι μια πρωτοβουλία με ισχυρό μήνυμα ότι τα ελληνικά νησιά αποτελούν γέφυρα φιλίας όπως και οι μειονότητες των δυο χωρών γιατί η ισονομία βοηθά στην αλληλοκατανόηση και τον σεβασμό.»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι «σήμερα 100 χρόνια μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης υπογράφεται συνθήκη διακήρυξης φιλίας και καλής γειτονίας την οποία είχε οραματιστεί ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Υπογράψαμε την συνθήκη σεβόμενοι τα κυριαρχικά δικαιώματα κάθε χώρας και ορίζει τα ορόσημα του διαλόγου μας. Με βάση αυτές τις παραδοχές θα προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα. Θα διευρύνουμε την ατζέντα μας και τα ΜΟΕ.

Όταν οι συνθήκες ωριμάσουν μπορεί να έρθει η προσέγγιση για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας. Είναι η μόνη διαφορά που μπορεί να τεθεί ενώπιον διεθνούς διαιτησίας. Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τις επαφές μας και θα επισκεφθώ την Άνοιξη την Τουρκία. Η Γεωγραφία και η ιστορία μας έταξαν να ζούμε στην ίδια γειτονιά και υπάρχουν φωνές που δεν συμφωνούν με αυτή την προσέγγιση αλλά αισθάνομαι χρέος να φέρουμε τα κράτη δίπλα δίπλα όπως είναι τα σύνορα μας.»

Στο τέλος της ομιλίας του τόνισε «Θα επισκεφτώ την άνοιξη την Άγκυρα».

Ερντογάν: «Δεν υπάρχει κανένα μεγάλο πρόβλημα που δεν μπορεί να επιλυθεί»

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ανέφερε αρχικά «Επισκέφθηκα την Ελλάδα τελευταία φορά το 2017. Αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση που βρίσκομαι ξανά στην Αθήνα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Μητσοτάκη για την υποδοχή».

«Είχαμε ωφέλιμες συζητήσεις με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό. Με την διακήρυξη επιβεβαιώνεται η βούλησή μας για την ανάπτυξη των σχέσεων μας. Αισθανόμαστε ικανοποίηση. Με τον κ. Μητσοτάκη αποφασίσαμε να ανεβάσουμε στα 10 δισ. δολάρια το διμερές εμπόριο», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Πρέπει η συνάντηση να πραγματοποιείται μία φορά το χρόνο», είπε για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Επιθυμούμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας τις τουριστικές. Ανταλλάξαμε απόψεις για την Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο. Θα επιλύσουμε τα προβλήματα με κοινές προσπάθειες», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ακόμη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη Γάζα και στον πόλεμο εκεί. «Δεν εγκρίνουμε να στοχοποιούνται άμαχοι», είπε ο Τούρκος πρόεδρος και μίλησε για σφαγή 17.000 αμάχων.

«Χρειάζεται η επίτευξη της μόνιμης εκεχειρίας και η απρόσκοπτη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας», ενώ στη συνέχεια έκανε λόγο για τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967. «Να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας. Δεν υπάρχει κανένα μεγάλο πρόβλημα που δεν μπορεί να επιλυθεί», τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στο τέλος της ομιλίας του, ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επισκεφθεί την Άγκυρα, όπου θα χαρεί να τον φιλοξενήσει.

Το σχόλιο του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη Θράκη

Μετά το τέλος των δηλώσεων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξαναπήρε τον λόγο και σχολίασε για το ζήτημα της Θράκης ότι: «Η Θράκη αποτελεί παράδειγμα συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων».

Στην συνέχεια, ο Έλληνας πρωθυπουργός πρόσθεσε πως «Ο προσδιορισμός της μειονότητας ως μουσουλμανικής καθιερώνεται από τη συνθήκη της Λωζάννης. Διαβεβαιώνω ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα δουλεύουμε».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στ. Κασσελάκης: Βγήκα ενισχυμένος, όλο το στάδιο φώναζε το όνομά μου

Peristeri News

Δεν πάνε σε εκλογές για νέο πρόεδρο στον ΣΥΡΙΖΑ

Peristeri News

Νάντια Γιαννακοπούλου: Συμφωνώ με το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Peristeri News

Leave a Comment