PeristeriNews.gr
Οικονομία

Μικρότερο θα είναι το «κούρεμα» στα ομόλογα της ΕΚΤ


Την Τετάρτη αναμένεται οι ηγέτες της ευρώπης να καταλήξουν σε ιστορική συμφωνία για το μέλλον της Ευρζώνης καθώς νέα σενάρια εκτιμούν πως θα περάσει τελικά η πρόταση της Γερμανίας.

Την Τετάρτη αναμένεται οι ηγέτες της ευρώπης να καταλήξουν σε ιστορική συμφωνία για το μέλλον της Ευρζώνης καθώς νέα σενάρια εκτιμούν πως θα περάσει τελικά η πρόταση της Γερμανίας.

Πληροφορίες θέλουν την Γερμανία να επιβάλλει τις θέσεις της για μεγάλο κούρεμα στα ελληνικά αλλά να ζητά ως αντάλλαγμα να αποδέχεται υπό προϋποθέσεις να αναλάβει το ΕΤΧΣ (EFSF) το βάρος των 110 δις. περίπου που απαιτείται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Συγκεκριμένα, κατά το σενάριο που κυκλοφόρησε στις αγορές, το «κούρεμα» στα ομόλογα των ιδιωτών θα είναι 60% ενώ θα συμπεριληφθούν και τα ελληνικά ομόλογα της ΕΚΤ με μικρότερο όμως ποσοστό, της τάξεως του 20-30%, στο επίπεδο δηλαδή των τιμών που τα αγόρασε από τη δευτερογενή αγορά, ώστε η κεντρική τράπεζα να μην εγγράψει κεφαλαιακές ζημίες. Οι ανάγκες επανακεφαλαιποίησης των τραπεζών οι οποίες προσδιορίζονται στα 110 δις. ευρώ θα καλυφθούν από το ΕFSF.

Προκειμένου να αποδεχθούν οι τράπεζες σε εθελοντική βάση το κούρεμα κατά 60% ώστε να μην αποτελεί πιστωτικό γεγονός, το EFSF θα αναλάβει να καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες των ευρωπαϊκών τραπεζών με προνομιούχες μετοχές. Οι τράπεζες θα καταβάλλουν ετησίως στο EFSF τόκους για την κεφαλαιακή ενίσχυση που έλαβαν. Παράλληλα αν δεν είναι σε θέση να επιστρέψουν στο ΕFSF τα κεφάλαια με τα οποία ενισχύθηκαν εντός συγκεκριμένης χρονικής προθεσμίας που θα τεθεί, τότε οι μετοχές θα μετατρέπονται σε κοινές και το EFSF θα μπορεί να τις πουλήσει.

Τέλος σύμφωνα με έγγραφο που κατατέθηκε στο γερμανικό κοινοβούλιο η Ευρωζώνη εξετάζει δύο πιθανότητες για την ενίσχυση της δυναμικότητας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) μέσω μόχλευσης, που θα μπορούσαν να τεθούν σε εφαρμογή γρήγορα σε συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η μία από αυτές τις πιθανότητες προβλέπει το ΕΤΧΣ να εγγυάται εν μέρει τα ομόλογα των χωρών-μελών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα ενώ η δεύτερη προϋποθέτει τη δημιουργία ενός ξεχωριστού “επενδυτικού οχήματος ειδικού σκοπού” που θα αποτελείται από δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια.

Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό, δεν αποκλείεται ο συνδυασμός αυτών των δύο προτάσεων. Οι ηγέτες της ευρωζώνης θα κληθούν να επιλέξουν την προσέγγιση που θεωρούν καλύτερη στην έκτακτη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, την Τετάρτη.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Μειώθηκε η ανεργία τον Μάρτιο στο 10,2%

Peristeri News

Πότε θα κλείσουν οι τράπεζες για το Πάσχα

Peristeri News

Φορολοταρία Μαρτίου 2024 – Δείτε εάν κερδίσατε

Peristeri News

Leave a Comment