PeristeriNews.gr
Οικονομία

Μέτρα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις έναντι των ανατιμήσεων στην ενέργεια


Με ένα νέο πακέτο μέτρων ύψους 395 εκατ. ευρώ στηρίζει η κυβέρνηση για τον Ιανουάριο νοικοκυριά και επιχειρήσεις έναντι των ανατιμήσεων στην ενέργεια.

Όπως είπε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας για αυτόν τον μήνα θα επιδοτηθούν όλες οι παροχές ρεύματος κύριας κατοικίας και τον Φεβρουάριο θα επανεξεταστεί η κατάσταση. Στα νοικοκυριά η επιδότηση θα είναι κλιμακωτή και στις επιχειρήσεις οριζόντια.

Νοικοκυριά

Κλιμακωτή επιδότηση: Για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες θα επιδοτηθεί το 80% της αύξησης με 160 ευρώ/MWh, ενώ από 151 έως 300 κιλοβατώρες θα επιδοτηθεί το 60% της αύξησης με 120 ευρώ/MWh. Η μέση μηνιαία ενίσχυση για ένα μέσο νοικοκυριό θα ανέλθει στα 42 ευρώ. Για τους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου η επιδότηση θα φτάσει τα 180/MWh και η μέση μηνιαία ενίσχυση θα ανέλθει σε 54 ευρώ.

Οι επιδοτήσεις αφορούν πάνω από 4 εκατ. νοικοκυριά και το κόστος του μέτρου ανέρχεται σε 157 εκατ. ευρώ.

Αγρότες, επαγγελματίες, επιχειρήσεις

Για τους μη οικιακούς καταναλωτές, για πρώτη φορά τον Ιανουάριο θα επιδοτηθούν οριζόντια όλα οι μη οικιακοί, αγροτικοί, επαγγελματικοί, εμπορικοί και βιομηχανικοί καταναλωτές ανεξαρτήτως δικτύου (χαμηλή, μέση, υψηλή τάση) με το 50% του αυξημένου κόστους για όλη τη μηνιαία κατανάλωση ή με 65 ευρώ/MWh. Το κόστος του μέτρου ανέρχεται στα 133 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα ισχύει η αναστολή της καταβολής των ΥΚΩ για τις επιχειρήσεις της Μέσης Τάσης.

Για τον Φεβρουάριο εξετάζεται η επιδότηση να είναι προσαρμοσμένη ανά κλάδο ανάλογα με τη βαρύτητα του κόστους ρεύματος.

Φυσικό αέριο

Όσον αφορά στο φυσικό αέριο η επιδότηση από την κυβέρνηση θα ανέλθει σε 20€ ανά θερμική MWh για όλους του παρόχους, και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης. Αφορά 540.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.

Θα δοθεί και επιπλέον έκπτωση από τη ΔΕΠΑ εμπορίας ύψους 20€ ανά θερμική MWh για όλη τη μηνιαία κατανάλωση στους πελάτες της και θα ζητηθεί η αντίστοιχη στήριξη από τους υπόλοιπους παρόχους σε συνεργασία μαζί της.

Το συνολικό ύψος της επιδότησης από την Κυβέρνηση και την ΔΕΠΑ θα ανέλθει σε 54 εκατ. ευρώ για τον Ιανουάριο, όπου η χονδρική τιμή Φυσικού Αερίου εκτιμάται στα 114 €/Mwh. Το μέτρο θα επαναξιολογείται κάθε μήνα και θα προσαρμόζεται η μοναδιαία τιμή της επιδότησης.

Στα εμπορικά/βιομηχανικά τιμολόγια επεκτείνεται η επιδότηση του ΦΑ από την κυβέρνηση σε όλους τους εμπορικούς καταναλωτές και στη βιομηχανία ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων.

Για τον Ιανουάριο του 2022 η επιδότηση ανέρχεται στα 30 €/MWh. Η συνολική ενίσχυση θα ανέλθει σε 51εκ€ για το μήνα Ιανουάριο.

Σημειώνεται ότι οι πόροι των νέων μέτρων στήριξης προέρχονται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. «Με την επέκταση των μέτρων στήριξης και τον πρώτο μήνα του 2022, αποδεικνύουμε ότι στεκόμαστε πλάι σε κάθε ελληνική οικογένεια, σε κάθε ελληνική επιχείρηση ώστε να μη μείνει κανένας απροστάτευτος απέναντι στην πρωτοφανή διεθνή ενεργειακή κρίση. Τον Φεβρουάριο θα αξιολογήσουμε εκ νέου την κατάσταση και θα επανακαθορίσουμε τις τιμές επιδότησης» τόνισε ο κ. Σκρέκας.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Γ. Στουρνάρας: Αν δεν ήταν το 2015 η Τράπεζα της Ελλάδος, η χώρα ίσως να είχε βγει από την ευρωζώνη

Peristeri News

Στο 10,4% η ανεργία τον Ιανουάριο

Peristeri News

Στο 3,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 2,6% στην Ευρωζώνη το Φεβρουάριο

Peristeri News

Leave a Comment