PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Μέλη του «Ρουβίκωνα» σε pet shop στο Περιστέρι


Σε pet shop στο Περιστέρι βρέθηκαν δεκάδες μέλη του «Ρουβίκωνα».

Όπως αναφέρουν σε ανάρτησή τους, ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου καταστήματος απέλυσε υπάλληλο, δεν τον πλήρωσε τα λεφτά που του χρωστούσε, και με την συνδρομή δύο μπράβων τον ανάγκασε να υπογράψει υπεύθυνη δήλωση ότι του έχει δώσει τα χρήματα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Ρουβίκωνα:

«Στις 21/11/2022 προσλήφθηκε ο Α.Κ ως εργαζόμενος διανομέας με δεκάωρη καθημερινή δουλειά και στο τέλος του μήνα ο εργοδότης αρνήθηκε να καταβάλει τον συμφωνημένο μισθό. Όταν ζήτησε -όπως δικαιούται βάση της νομοθεσίας- μία ημέρα άδεια για λόγους υγείας του παιδιού του, του την αρνήθηκαν. Όταν ζήτησε προκαταβολή μερικών δεδουλευμένων πριν το τέλος του μήνα για να μπορέσει να βγει η καθημερινότητα, του τα αρνήθηκαν και αυτά. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του ενός αυτού μήνα ο Α.Κ δούλευε χωρίς Μέσα Ατομικής Προστασίας τα οποία δεν παρείχαν καν ως το ελάχιστο που όφειλαν για έναν υπάλληλο που απασχολούν πάνω σε μηχανάκι.

Παρ’ όλη την ανοιχτά εχθρική στάση των εργοδοτών του, έκανε χρήση του δικαιώματος της άδειάς του και όταν την επόμενη μέρα επέστρεψε στη δουλειά αντιμετώπισε ενορχηστρωμένη επίθεση – εκδίκηση: Δύο «φίλοι» του αφεντικού που εντελώς τυχαία βρέθηκαν εκείνη την ημέρα στο μαγαζί, οδήγησαν τον Α.Κ σε απομονωμένο χώρο όπου του παρουσίασαν σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου με υπογραφή που έμοιαζε με τη δική του, ενώ ο ίδιος είχε πραγματικά υπογράψει σύμβαση αορίστου χρόνου όταν προσλήφθηκε. Ταυτόχρονα τον ανάγκασαν να υπογράψει υπεύθυνη δήλωση ότι έλαβε χρήματα τα οποία φυσικά δεν είχε λάβει, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις του.

Στη συνέχεια τον ακολούθησαν μέχρι το Κέντρο Εξυπηρέτης Πολιτών για να σιγουρευτούν ότι θα επικυρώσει την ψευδή υπεύθυνη δήλωση και αποχώρησαν. Ο Α.Κ. δεν επικύρωσε την ψευδή δήλωση και πήγε απευθείας στην Επιθεώρηση Εργασίας όπου και προσπάθησε να κινήσει την διαδικασία διεκδίκησης των δεδουλευμένων του.

Τα αφεντικά τεντώνουν και λίγο περισσότερο κάθε φορά τα όρια της εκμετάλλευσης. Εφευρίσκουν συνέχεια νέες μεθόδους εκφοβισμού και εξευτελισμού των εργαζομένων. Άρνηση πληρωμής δεδουλευμένου μισθού, νόμιμης άδειας, ενσήμων και δώρου, Πλαστογραφία, εκφοβισμός, υποβόσκουσα απειλή, έκθεση του εργαζομένου σε κίνδυνο χωρίς ΜΑΠ. Αυτό το περιστατικό συμπυκνώνει στυγνή εκμετάλλευση, μαζί με ισοπέδωση κάθε διάταξης του όποιου εργατικού δικαίου έχει απομείνει, έμμεση και άμεση τρομοκρατία, ό,τι κάνει μια μαφία χαμηλής κλίμακας στα όρια ενός καταστήματος.

Αυτά είχε το μενού για τον συγκεκριμένο εργαζόμενο στο συγκεκριμένο μαγαζί, και ξέρουμε πολύ καλά ότι συμβαίνουν κι άλλα τόσα που δεν μαθαίνουμε. Για όσα όμως βλέπουν μια δημοσιότητα, για όσα οι ίδιοι οι εργαζόμενοι ή τα σωματεία τους καταγγέλλουν, οφείλουμε να είμαστε παρόντες, δείχνοντας συμβολικά την αλληλεγγύη μας. Το περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό και δεν περιμένουμε από κανένα θεσμικό όργανο να σταθεί έμπρακτα στο πλευρό του αδικημένου.

Η Επιθεώρηση Εργασίας (ΣΕΠΕ) είναι ένα ξεχασμένο φάντασμα που κινεί αργά και γραφειοκρατικά κάποιες διαδικασίες που μπορεί και να καταλήξουν σε δικαστική αίθουσα με αμφίβολα αποτελέσματα και αφού έχει επιπλέον επιβαρυνθεί ο εργαζόμενος με δικαστικά έξοδα».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Πόλεμος συμμοριών από Σερβία και Μαυροβούνιο στην Ελλάδα

Peristeri News

Δήμος Αθηναίων: Διαψεύδει τον διορισμό του Ανδρέα Παπανδρέου στον Εθνικό Κήπο

Peristeri News

Ο δράστης δεν γνώριζε την κοπέλα που μαχαίρωσε στην Ερμού

Peristeri News

Leave a Comment