PeristeriNews.gr
Απόψεις

Με τη Λαϊκή Συσπείρωση: για να μην ξεχνιόμαστε…


Άρθρο του δημοτικού συμβούλου Περιστερίου, Χρήστου Μαργανέλη.

Λίγες ημέρες προτού ανοίξουν οι κάλπες των Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών για άλλη μια φορά γινόμαστε μάρτυρες μιας χιλιοπαιγμένης και άχαρης  παράστασης, εκ μέρους της Διοίκησης του Δήμου. Όλοι οι υποψήφιοι είναι «καινούργιοι» με «φρέσκες ιδέες» και προγράμματα που θα κάνουν το Περιστέρι, «όμορφο, έξυπνο, ευτυχισμένο, λειτουργικό, καταπράσινο». Επειδή όμως τα χρόνια περνούν,  και  η πραγματικότητα δεν αλλάζει με το photoshop, όπως συμβαίνει με τα πρόσωπα των υποψηφίων μιας παρηκμασμένης  Δημοτικής Αρχής, υπάρχει η ανάγκη  προσφυγής σε  πεπραγμένα προηγούμενων δεκαετιών.

Ύστερα από τρείς θητείες στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης (δεκατρία συναπτά έτη), και επειδή γνωριζόμαστε καλά όλοι οι «παροικούντες», ας μου επιτραπεί να επαναφέρω στην μνήμη κάποιες εικόνες και καταστάσεις που αποτελούν στοιχεία τεκμηριωμένα για την συνέχεια της αντιλαϊκής πολιτικής στο Περιστέρι. Γεγονότα καταγραμμένα στην Ιστορία της πόλης  και όχι κάποιο φαντασιακό «αφήγημα» όπως επιβάλει η αστική «ιστοριογραφία» του συρμού και η προεκλογική πρεμούρα της εξαγορασμένης αγιογραφίας.  Στον βαθμό που μας επιτρέπει ό χώρος του άρθρου σταχυολογούμε δύο περιπτώσεις.

  1. Η απόπειρα αλλαγής του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου τον Απρίλη του 2007. Πρόκειται για την πρώτη ολοκληρωμένη απόπειρα εκχώρησης της δημόσιας γης στα  ιδιωτικά συμφέροντα, στην τσιμεντοποίηση και την θεμελίωση του μοντέλου: «πόλη διασκεδαστήριο». Τι προέβλεπε: α) αποχαρακτηρισμός 28 στρεμμάτων της ευρύτερης περιοχής του Άλσους (Ζουμπούλια) με την παροχή συντελεστή δόμησης.  Πρόφαση: Δημιουργία υπόγειου συνεδριακού κέντρου. Στόχος: Εγκατάσταση μεγάλων εμπορικών κέντρων β) επέκταση της  εμπορικής ζώνης του  Μπουρναζίου. Τότε παραδόθηκε μια ολόκληρη συνοικία  του Περιστερίου στην ασύδοτη δράση των επιχειρηματιών της νύχτας μετατρέποντάς την σε απέραντο ξενυχτάδικο. Συμπλήρωμα δε αυτής της ρύθμισης ήταν η αδειοδότηση ξενοδοχείων ημιδιαμονής!! στο Περιστέρι γ) επιβεβαίωση του διαχωρισμού του Ποικίλου όρους σε ζώνες ώστε να μένει ανοιχτή η πόρτα στο διαμελισμό και την εμπορευματοποίηση του βουνού δ) Κάτι που μοιάζει με ανέκδοτο αλλά αξίζει ν’ αναφερθεί ως δείγμα ενός φανφαρόνικου καισαρισμού : Η γραμμή των ορίων του Δήμου επεκτείνεται υπερπηδώντας το βουνό και καταλήγοντας στο Σκαραμαγκά. Μάλιστα. Το Περιστέρι έγινε παραθαλάσσιο!! Τουλάχιστον ως μεγαλοϊδεάτικη εξαγγελία.

Απέναντι σε τούτο το έκτρωμα αντέδρασε σύσσωμη η αντιπολίτευση του δημοτικού συμβουλίου και αναπτύχθηκε από τους μαζικούς φορείς κίνημα υπεράσπισης των ελεύθερων χώρων και της ποιότητας ζωής. Στην σχετική συνεδρίαση του ΔΣ  που παραβρέθηκε πλήθος κόσμου η διοίκηση αποχώρησε και συνεδρίασε μόνη της!! σε διπλανή αίθουσα όπου και ψήφισε το ΓΠΣ με την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων και «φουσκωτών».

Οι αγώνες συνεχίστηκαν και αυτό το ΓΠΣ έμεινε στα χαρτιά. Η διοίκηση Παχατουρίδη όμως τιμώρησε τον λαό για την στάση του. Τα Ζουμπούλια ουδέποτε έγιναν πράσινο ως προβλέπεται αλλά παρέμειναν τα tolls.  Αλήθεια για ποια ενοποίηση του Άλσους μιλάνε αφού έχουν παραχωρήσει τις κατασκευές των Ζουμπουλίων σε εταιρίες εκθέσεων με μακροχρόνιες συμβάσεις;

  1. Τα δάνεια και οι καταπατητές. Αφού απετράπη η «εξ εφόδου» εκχώρηση της δημόσιας  γης η διοίκηση επέλεξε την μέθοδο της «σαλαμοποίησης». Το 2008 η Διοίκηση προχώρησε στη απευθείας  αγορά επτά (7) ακινήτων από δήθεν ιδιοκτήτες.  Επρόκειτο για χώρους χαρακτηρισμένους   για πράσινο, παιδικές χαρές, βρεφονηπιακούς σταθμούς, σχολεία κλπ. (Ιωαννίνων-Δημητροκάλλη-Επταλόφου,  Αίγλης-Ηρακλειδών-Ιωαννίνων,  Πελοπίδα-Ναυτίλου-Φρίξου, Πελοπίδα-Ναυτίλου-Ηφαίστου, Κοσμά Αιτωλού,  Τηλεμάχου, Δωδεκανήσου και Αντιπάρου). Ανάμεσα στους φερόμενους  ιδιοκτήτες φιγουράριζαν γνωστά ονόματα καταπατητών. Η Διοίκηση Παχατουρίδη αρνήθηκε πεισματικά ν’ ακολουθήσει την πρόταση της παράταξης μας για τη  διαδικασία αναγκαστικής απαλλοτρίωσης που ήταν ο μόνος σύννομος τρόπος  για να διασφαλιστούν  τα συμφέροντα του Δήμου και να καταδειχτούν  οι πραγματικοί ιδιοκτήτες. Κοστολόγησε με καθαρά υποκειμενικά κριτήρια την αξία  και έδωσε ζεστό χρήμα  συνάπτοντας δάνειο άνω των 4.000.000 ευρώ, πράγμα που  επιβάρυνε ακόμη περισσότερο τα λαϊκά νοικοκυριά της πόλης μας.

Ο λαός πληρώνει ακόμα στις τράπεζες για να αποκτήσει περιουσία που ήδη του ανήκε.  Ας μην κομπάζει η δημοτική αρχή για τις πλατείες. Ο λαός έχει χρυσοπληρώσει κάτι που του ανήκει και το χαίρεται στα κενά που μεσολαβούν ανάμεσα στις ατέλειωτο «ράβε ξήλωνε» των εργολάβων.  Με βάση αυτό το μοντέλο φτάσαμε σήμερα να φορτώνεται νέα δάνεια ο Δήμος (βλέπε οι δημότες) για να αγοραστούν χώροι που είναι ήδη δημόσια περιουσία. Όπως το γήπεδο του Αγίου Ιεροθέου, το κτήμα Πουλή και δεκάδες άλλοι ελεύθεροι χώροι και πλατείες, για τους οποίους η Διοίκηση Παχατουρίδη έχει επιλέξει να πληρώσει εταιρίες και καταπατητές επίσης με δάνεια. Όλοι αυτοί απέκτησαν δικαιώματα σε χώρους δεσμευμένους για πράσινο, με ευθύνη της διοίκησης και τις μεθοδεύσεις του αντιδραστικού ΓΠΚ.  Χώροι που κατοχυρώθηκαν ως λαϊκή περιουσία, μετά από αγώνες της Διοίκησης Φωλόπουλου μαζί με τον λαό,.

Άρα η σημερινή πολίτική της Διοίκησης Παχατουρίδη έχει συνέχεια. Απόρροια τέτοιων πρακτικών και αντιλήψεων είναι η πρόσφατη προσπάθεια μετατροπής δύο πλατειών σε γκαράζ (Εθνικής Αντίστασης και γήπεδο Πρόνοιας) με αποχαρακτηρισμούς, ανταποδοτική λειτουργία,  καταστροφή του υψηλού πράσινου και  κυκλοφοριακή επιβάρυνση.

Αποτελεί επιλογή το γεγονός της εγκατάλειψης των συνοικιών: Ανύπαρκτα πεζοδρόμια, αδιάβατοι δρόμοι με την παραμικρή βροχή, οδικοί άξονες επικίνδυνοι για πεζούς Αγ. Ιεροθέου, Αγ. Βασιλείου, Αίγλης, Πελοπίδα, Πελασγίας κλπ. σε αντιδιαστολή με τους εξωραϊσμούς του κέντρου που δημιουργούν συνθήκες δράσης του κεφαλαίου, «σπρώχνουν» χρήμα στους εργολάβους, φτιασιδώνουν την εικόνα του δημάρχου.

Πότε απαίτησε δημόσια ο υπερπροβεβλημένος δήμαρχος των μεγάλων ποσοστών την κρατική χρηματοδότηση για ένα έστω αντιπλημμυρικό έργο; Πότε άσκησε πίεση σε οποιαδήποτε κυβέρνηση;

Ποια παρέμβαση έκανε ο δήμαρχος των μεγάλων ποσοστών στο Υπουργείο Συγκοινωνιών για την άθλια συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση; Στα δρομολόγια Α13, 748, 823,  οι άνθρωποι είτε στοιβάζονται σαν σαρδέλες, είτε περιμένουν στην στάση έως και μία ώρα.

Η τρικομματική στήριξη της ΝεοΔημοκράτικης  Διοίκησης από  ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ διαγράφει και απαξιώνει  αγώνες του περιστεριώτικου λαού. Η Λαϊκή Συσπείρωση Περιστερίου τιμά τους κοινούς αγώνες ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της διοίκησης Παχατουρίδη και καλεί τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες της πόλης να ξανασυναντηθούν μαζί μας στην κάλπη της 8 Οκτώβρη.

Ας συμπορευτούμε μαζί για να γεμίσουν οι κάλπες με το ψηφοδέλτιο του  γαρύφαλλου. Για να εκλέξουμε περισσότερους αγωνιστές δημοτικούς συμβούλους, που θα είναι δίπλα στον λαό και τους αγώνες του, και όχι χειροκροτητές της κυβερνητικής πολιτικής  και των τοποτηρητών της.

Για ν’ ανοίξουμε τον δρόμο σε μια φιλολαϊκή διοίκηση του Δήμου όπως εκείνη που γνώρισε στο παρελθόν η πόλη μας με επικεφαλής τον Δημήτρη Φωλόπουλο και απολαμβάνει σήμερα η Πάτρα με τον Κώστα Πελετίδη. Στηρίζουμε Λαϊκή Συσπείρωση Περιστερίου με υποψήφιο δήμαρχο το Γιώργο Σιδέρη.

 

Χρήστος Μαργανέλης

Δημοτικός σύμβουλος Περιστερίου,

μέλος της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου,

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης γύρω από τον θεσμό του «προσωπικού γιατρού» και την κατάργηση του «αγροτικού»

Peristeri News

Δικαιώματα και Νομιμότητα στις ελληνικές παραλίες

Peristeri News

Από το «Ωσαννά στο Σταύρωσον Αυτόν» και η αλήθεια στην πολιτική

Peristeri News

Leave a Comment