• Τετάρτη, 21 Απρ, 2021

Μαξίμου: Επιβεβλημένη η δημιουργία χώρων προσωρινής υποδοχής προσφύγων

Peristeri News
Peristeri News
Οκτ27/ 2015

Επιβεβλημένη θεωρεί η κυβέρνηση την δημιουργία δύο χώρων προσωρινής υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων σε Αττική και βόρεια Ελλάδα καθώς απορρέει από την συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, ενώ θα χρηματοδοτηθεί από κοινοτικούς πόρους.

Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές οι δύο χώροι είναι αναγκαίοι για να διεξάγεται ομαλά η διαδικασία της ταυτοποίησης και την μετεγκατάστασης των προσφύγων στις χώρες υποδοχής καθώς και για ανθρωπιστικούς λόγους, εν όψει και του επερχόμενου χειμώνα.

Σημειώνουν δε ότι με τη διαδικασία μετεγκατάστασης συνδέεται και το πρόγραμμα φιλοξενίας άλλων 20.000 προσφύγων με επιδότηση ενοικίου. Αυτό το πρόγραμμα, πέραν του ότι διασφαλίζει ικανοποιητικές συνθήκες διαβίωσης – ειδικά σε οικογένειες προσφύγων με μικρά παιδιά, είναι βοηθητικό και για τους ιδιοκτήτες κενών διαμερισμάτων, καθώς και για την οικονομία συνολικά.

Υπογραμμίζεται ότι το πρόγραμμα αυτό, πέραν του ότι προβλέπει διαφορετικό τύπο φιλοξενίας, σχετίζεται άμεσα με τις διαδικασίες ταυτοποίησης και μετεγκατάστασης, όπως και τα hot spots.

Οι ίδιοι κύκλοι υπενθυμίζουν ότι η Ελλάδα έχει ξεκαθαρίσει ότι κάθε σχεδιασμός για την διαχείριση του ζητήματος μπορεί να είναι αποτελεσματικός μόνο στον βαθμό που εμπλέκει αποτελεσματικά την Τουρκία ως πύλη εισόδου των προσφυγικών ροών στην ΕΕ.

Για τον σκοπό αυτό, πρέπει να δημιουργηθεί μηχανισμός ταυτοποίησης και επανεγκατάστασης μετεγκατάστασης προσφύγων από την γειτονική χώρα, καθώς και να ενισχυθεί η φύλαξη των συνόρων της Τουρκίας, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για το ζήτημα αυτό, η Δήλωση της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής προβλέπει την οριστικοποίηση και άμεση εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης ΕΕ – Τουρκίας για την διαχείριση του προσφυγικού, καθώς και την πλήρη ενεργοποίηση της Συμφωνίας Επανεισδοχής ανάμεσα στα δύο μέρη.