PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Μάτι – Δούρου: Η περιφέρεια δεν ήταν ανέτοιμηΣυνεχίστηκε σήμερα η απολογία της Ρένας Δούρου στη δίκη για το Μάτι, με την τότε περιφερειάρχη να τονίζει πως «δεν ειπώθηκε λέξη για νεκρούς στον πρωθυπουργό κατά την ενημέρωση στο ΕΣΚΕ».

Στη δίκη για το Μάτι η Ρένα Δούρου υποστήριξε πως το βράδυ που ξέσπασε η πυρκαγιά, πήγε στο ΕΣΚΕ ώστε να έχει ενημέρωση για την κατάσταση. Εκεί, όπως ανέφερε, όταν γύρω στις 10.30 ξεκίνησε η ενημέρωση του Αλέξη Τσίπρα, πριν τη συνέντευξη, «δεν υπήρξε εμπεριστατωμένη ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατούσε».

Συμπλήρωσε πως «η αίσθηση μου είναι ότι γνώριζαν αλλά φοβήθηκαν να περιγράψουν την τραγικότητα της κατάστασης». Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «έχουμε καταστροφή στο Μάτι και η ενημέρωση του πρωθυπουργού ξεκινά από τη φωτιά στο Ζεμενό. Δεν ειπώθηκε λέξη για νεκρούς. Από τότε μέχρι σήμερα προσπαθώ να καταλάβω γιατί υπήρξε αυτή η ενημέρωση… Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί έγινε έτσι αφού οι νεκροί ήταν θέμα χρόνου, όπως και έγινε, να αποκαλυφθούν».

Στη συνέχεια, η Ρένα Δούρου μίλησε για τη στιγμή που έφτασε στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων, τονίζοντας πως όλοι της έλεγαν. Σύμφωνα με την ίδια, έφτασε στις 8 το βράδυ και όλοι της έλεγαν πως ήταν δύσκολη η κατάσταση. «Η εικόνα που έχω και με συνοδεύει μέχρι σήμερα είναι ότι υπήρχε ένας φόβος, μία ανησυχία, μία παγωμάρα. Και ήταν εμφανέστατο στην ατμόσφαιρα πως κάτι τραγικό αν δεν είχε ήδη συμβεί, επρόκειτο να συμβεί».

Συμπλήρωσε πως «η αγωνία μου για ενημέρωση αφορούσε το πλήθος των πληγέντων που θα έπρεπε να φροντίσουμε. Γύρω στις 21.30 παρακολούθησα τη συνεδρίαση αν και δεν είναι μέλος ο περιφερειάρχης Αττικής. Ακόμα και εκείνη την ώρα δεν μπορούσε να γίνει κατανοητό ποια ήταν η πραγματική εικόνα και κατάσταση. Αν η φωτιά είχε φτάσει στη θάλασσα και αν είχε σβήσει στη θάλασσα».

Τι ανέφερε η Ρένα Δούρου για τον Νίκο Τόσκα

Στη συνέχεια, η Ρένα Δούρου υποστήριξε πως από περίπου τις 5 εκείνο το απόγευμα σε αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα από την περιφέρεια, ο αρμόδιος αξιωματικός της Πυροσβεστικής απαντούσε πως «δεν χρειάζεται η συνδρομή μας». Ειδικότερα, είπε ότι «στις 19.21 τηλεφώνησα στον Νίκο Τόσκα. Τον ρωτώ τι συμβαίνει. Μου απαντά ότι τα πράγματα είναι δύσκολα και γίνεται προσπάθεια να σώσουν τον κόσμο. Εκφράζω την ανησυχία μου για τη θολή εικόνα και τις πολλές εστίες φωτιάς. Μου είπε ότι δεν χρειάζονταν κάτι από περιφέρεια. Εγώ πήγα στα γραφεία του ΕΣΚΕ για να έχω καλύτερη εικόνα. Η κατάσταση ήταν ανεξέλεγκτη.

»Ο τότε Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής, Χαράλαμπος Χιώνης (κατηγορούμενος) με τον οποίο μίλησε υπάλληλος της περιφέρειας, όταν τον ρώτησε αν χρειάζεται κάτι από την περιφέρεια είχε απαντήσει “τι να θέλω εδώ γίνεται κόλαση”. Δεν περιμένετε από εμένα να σας πω ότι το θεσμικό πλαίσιο ορίζει τον αξιωματικό πυροσβεστικής ως υπεύθυνο. Η περιφέρεια δεν προβλέπεται ούτε μπορούσε να συνδράμει στο διασωστικό έργο. Αλλά εμείς μόνοι μας ρωτούσαμε αν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι».

«Η περιφέρεια δεν ήταν ανέτοιμη»

Αναφορικά με την κατηγορία για τη μη κινητοποίηση για οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών, η Ρένα Δούρου είπε πως «η αρμοδιότητα ανήκει αποκλειστικά στην Πυροσβεστική. Η περιφέρεια έκανε τεράστια προσπάθεια να ενημερωθεί για την πορεία και την εξέλιξη της πυρκαγιάς. Αυτοί που όφειλαν να κρατήσουν ανοιχτούς τους δρόμους έμειναν εκτός κάδρου και βρεθήκαμε της τοπικής αυτοδιοίκησης, κατηγορούμενοι.

»Σε όλα τα στάδια, προληπτικό, αυξημένης ετοιμότητας και κατάσβεση φωτιάς η περιφέρεια Αττικής επιτέλεσε το έργο της και σωστά δεν κατηγορήθηκαν άλλα αρκετά μέλη της περιφέρειας. Υπήρχε πιθανότητα να είχα εισήγηση από την Πυροσβεστική και να μην την εφάρμοζα; Η περιφέρεια δεν ήταν ανέτοιμη. Είχε σχέδιο».

Τέλος, η Ρένα Δούρου τόνισε ότι από όλη την πληγείσα περιοχή, αρμοδιότητα της περιφέρειας ήταν η συντήρηση των 5 χιλιομέτρων της λεωφόρου Μαραθώνος, της οποίας η νησίδα δεν έχει δέντρα παρά μόνο σε ελάχιστες διασταυρώσεις: «Από τα 13 χιλιάδες στρέμματα που κάηκαν, η αρμοδιότητα της περιφέρειας είναι περίπου 200 τετραγωνικά μέτρα» είπε.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!

Related posts

Πυροσβεστική: Μία σύλληψη για τη φωτιά στη Στιμάγκα Κορινθίας

Peristeri News

Πυρκαγιά στη Σαλαμίνα

Peristeri News

Η ΙΚΕΑ ανακάλεσε από την αγορά power bank

Peristeri News

Leave a Comment