PeristeriNews.gr
Οικονομία

«Μαχαίρι» στις συντάξεις δημοσίων υπαλλήλων!


Με γενναίο ψαλίδισμα των συντάξεών τους απειλούνται όσοι δημόσιοι υπάλληλοι βρουν τρόπο να… ξεγλιστρήσουν από την εφαρμογή των διατάξεων του πρόσφατου πολυνομοσχεδίου.

Με γενναίο ψαλίδισμα των συντάξεών τους απειλούνται όσοι δημόσιοι υπάλληλοι βρουν τρόπο να… ξεγλιστρήσουν από την εφαρμογή των διατάξεων του πρόσφατου πολυνομοσχεδίου, με τις οποίες απολύονται αυτοδικαίως και τίθενται σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς όλοι οι υπάλληλοι που συμπληρώνουν 35 χρόνια υπηρεσίας και το 55ο έτος ηλικίας.

Αυτό προβλέπει εγκύκλιος του υφυπουργού Οικονομικών, Φίλιππου Σαχινίδη, η οποία εκδόθηκε χθες με στόχο να… ξεκολλήσει η εφαρμογή των διατάξεων του νόμου 4024/2011, που έχουν στόχο την απομάκρυνση συνολικά 30.000 δημοσίων υπαλλήλων από τις θέσεις τους, είτε με υπαγωγή σε καθεστώς εφεδρείας είτε με την υπαγωγή σε καθεστώς προσυνταξιοδότησης.

Η εφαρμογή του νόμου προχωρά με… βηματισμό χελώνας. Και αυτό παρ’ ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί έναντι της τρόικας ότι περίπου 15.000 υπάλληλοι θα τεθούν σε εφεδρεία, λαμβάνοντας μόνο το 60% του βασικού μισθού που είχαν ως εν ενεργεία υπάλληλοι και άλλοι 15.000 θα απολυθούν και θα τεθούν σε καθεστώς προσυνταξιοδότησης, λαμβάνοντας μέχρι την κανονική τους συνταξιοδότηση επίσης το 60% του βασικού μισθού.

Η κυβέρνηση είχε υπολογίσει, μετά την απογραφή των υπαλλήλων του Δημοσίου, ότι τουλάχιστον 15.000 είναι οι υπάλληλοι του στενού δημόσιου τομέα, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, οι οποίοι μέχρι το τέλος του 2013 θα έχουν συμπληρώσει 35 χρόνια υπηρεσίας και το 55ο έτος ηλικίας, ώστε να απολυθούν και να τεθούν σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς.

Ομως, στις πρώτες εβδομάδες εφαρμογής του νόμου παρατηρείται ότι μόνο λίγες εκατοντάδες υπάλληλοι έχουν απολυθεί, ενώ υπολογίζεται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος ο αριθμός αυτών που έχουν ήδη καλύψει τα κριτήρια του νόμου.

Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εκτιμούν ότι πολλές υπηρεσίες κωλυσιεεργούν, επιτρέποντας στους υπαλλήλους να αποφεύγουν την απόλυση και τη μεγάλη μείωση αποδοχών που προκύπτει με την υπαγωγή σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς. «Οσο περισσότερο χρόνο κερδίζουν, τόσο περισσότερους πλήρεις μισθούς συνεχίζουν να λαμβάνουν» όπως τονίζει στέλεχος του Γενικού Λογιστηρίου.

Παράδειγμα για τις μειώσεις

Για να αφαιρεθεί το… κίνητρο καθυστέρησης της εφαρμογής του νόμου ο υφυπουργός Οικονομικών, Φ. Σαχινίδης, ξεκαθαρίζει με χθεσινή εγκύκλιο ότι:

– Οσοι υπάλληλοι συμπληρώνουν τον 35ο χρόνο υπηρεσίας και τα 55 έτη ηλικίας, αλλά για οποιοδήποτε λόγο δεν απολύονται για να τεθούν σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, θα βλέπουν τις συντάξεις τους να… τσεκουρώνονται στο μέλλον, ώστε να επιστρέφονται στο Δημόσιο όσα έχουν εισπράξει ως εν ενεργεία υπάλληλοι, ενώ θα έπρεπε ήδη να έχουν απολυθεί και να παίρνουν μόνο το 60% του βασικού μισθού τους.

– Για παράδειγμα: αν ένας υπάλληλος συμπληρώνει τον Δεκέμβριο 2011 τις προϋποθέσεις του νόμου για να τεθεί σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, αλλά για κάποιο λόγο παραμένει στη θέση του για τρεις επιπλέον μήνες, αυτό σημαίνει ότι λαμβάνει πλήρεις αποδοχές εν ενεργεία υπαλλήλου για ένα τρίμηνο, ενώ θα έπρεπε να είχε λάβει μόνο το 60% του βασικού μισθού του. Αν αυτή η διαφορά είναι, για παράδειγμα, 3.000 ευρώ, αυτά θα αφαιρεθούν από τη σύνταξή του. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, μπορεί να χάνει κάθε μήνα μέχρι το 25% της σύνταξης, μέχρι να καλύψει τη διαφορά των 3.000 ευρώ.

Η εγκύκλιος Σαχινίδη, όπως εκτιμούν στο υπουργείο Οικονομικών, θα υποχρεώσει τους ίδιους τους υπαλλήλους που εμπίπτουν στις διατάξεις του πρόσφατου νόμου να… ασκήσουν πίεση στην υπηρεσία τους για να απολυθούν το ταχύτερο, αφού πλέον θα γνωρίζουν ότι όσα έχουν να κερδίσουν αν καθυστερήσει η απόλυσή τους θα τα χάσουν αργότερα από τις συντάξεις τους. Με άλλα λόγια, θα δουλεύουν… τζάμπα για όσους μήνες παραμείνουν στην υπηρεσία, ενώ θα έπρεπε να έχουν απολυθεί.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Μειώθηκε η ανεργία τον Μάρτιο στο 10,2%

Peristeri News

Πότε θα κλείσουν οι τράπεζες για το Πάσχα

Peristeri News

Φορολοταρία Μαρτίου 2024 – Δείτε εάν κερδίσατε

Peristeri News

Leave a Comment