PeristeriNews.gr
Οικονομία

Λογαριασμοί ρεύματος: Οι νέες επιδοτήσεις για τον Μάρτιο


Τις νέες επιδοτήσεις στα τιμολόγια για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος που θα ισχύσουν τον Μάρτιο, ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας.

Η επιδότηση για τους οικιακούς καταναλωτές:

● Για μηνιαία κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες, η επιδότηση διαμορφώνεται στα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα (στα ίδια επίπεδα με το Φεβρουάριο). Η κατηγορία αυτή αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

● Την ίδια επιδότηση θα λάβουν όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 κιλοβατώρες εφόσον μειώσουν κατά 15% την μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.

● Για τα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, η επιδότηση διαμορφώνεται στα 84 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

● Για τους αγρότες η επιδότηση είναι διπλάσια και ανέρχεται στα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η αξία της επιδότησης του ρεύματος για τα νοικοκυριά και τους αγρότες, τον μήνα Μάρτιο, ανέρχεται στα 58,5 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με την ενεργοβόρο βιομηχανία, σχεδιάζεται σχήμα ενίσχυσης σε συμφωνία με το προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων για την στήριξη της οικονομίας.

Δικαιούχοι είναι ενεργοβόρες επιχειρήσεις σύμφωνα με το Παράρτημα 1 του προσωρινού πλαισίου στο οποίο περιλαμβάνονται τομείς και υποτομείς που θεωρούνται ιδιαίτερα εκτεθειμένοι σε απώλεια ανταγωνιστικότητας λόγω της ενεργειακής κρίσης. Ενδεικτικά αφορά χαλυβουργίες, τσιμεντοβιομηχανίες, βιομηχανίες αλουμινίου, κεραμουργίες, υφαντουργίες, βιομηχανίες παραγωγής χαρτιού, υαλουργίες κλ.

Οι βιομηχανίες αυτές δεν θα πρέπει να έχουν συνάψει συμβάσεις σταθερών τιμολογίων άνω των 12 μηνών και δεν θα συνάψουν διμερή συμβόλαια φυσικής παράδοσης με παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Προϋπόθεση της επιδότησης είναι η αύξηση του κόστους του ρεύματος να οδηγεί σε μείωση του λειτουργικού περιθωρίου κατά 40% ή σε αρνητικό λειτουργικό περιθώριο για αυτές τις δραστηριότητες.

Η επιδότηση για όλο το 2023 θα είναι σταθερή και ανέρχεται στα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

«Πολιτική επιλογή η στήριξη των καταναλωτών»

Η κυβέρνηση συνεχίζει τη στήριξη των καταναλωτών, σημείωσε ο κ. Σκρέκας προσθέτοντας ότι παραμένει η δέσμευση για θωράκιση της κοινωνίας απέναντι στην τεράστια ενεργειακή κρίση που πλήττει ολόκληρη την Ευρώπη».

«Η πολιτική επιλογή μας είχε αποτέλεσμα οι Ελληνίδες και οι Έλληνες να μείνουν μακριά από τις επώδυνες επιπτώσεις της κρίσης που δοκίμασαν τις αντοχές άλλων οικονομιών. Για αυτό το χειμώνα διασφαλίσαμε την επάρκεια της χώρας, οικοδομήσαμε νέες ενεργειακές συμμαχίες, δημιουργήσαμε εργαλεία και μηχανισμούς ανάσχεσης όπως το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Παράλληλα, ενισχύουμε την πολιτική για μετάβαση στην πράσινη ενέργεια που θα είναι διαθέσιμη σε προσιτές τιμές. Επιταχύνουμε την διείσδυση των Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στο ενεργειακό μας μίγμα, πολλαπλασιάζουμε τις υποδομές σε όλη τη χώρα και προωθούμε την ενεργειακή δημοκρατία με καινοτόμα προγράμματα επιδότησης φωτοβολταϊκών στις στέγες κατοικιών και αντικατάστασης ηλεκτρικών θερμοσιφώνων με σύγχρονους ηλιακούς θερμοσίφωνες που ξεκινούν άμεσα. Η κρίση έχει αμβλυνθεί, αλλά είναι σαφές πως δεν έχει τελειώσει», είπε τονίζοντας ότι μόνιμο μέλημα της κυβέρνησης είναι ο λογαριασμός να παραμείνει σε προσιτά επίπεδα.

Οι χρεώσεις των παρόχων για τον Μάρτιο

ΔΕΗ: 195 ευρώ/MWh

Protergia: 248 ευρώ/MWh (188 με έκπτωση συνέπειας)

Ήρων: 256 ευρώ/ΜWh (204,8 ευρώ/MWh με έκπτωση συνέπειας)

Elpedison: 262 ευρώ/MWh (202,7 ευρώ/MWh με έκπτωση συνέπειας)

Φυσικό Αέριο: 247 ευρώ/MWh (185 ευρώ/MWh με έκπτωση συνέπειας)

NRG: 199 ευρώ/MWh (169 ευρώ/MWh με έκπτωση συνέπειας)

Watt&Volt: 245 ευρώ/MWh

ZeniΘ: για κατανάλωση έως 270 κιλοβατώρες, 194 ευρώ/MWh Η υπερβάλλουσα κατανάλωση χρεώνεται με 204 ευρώ/MWh

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στο 10,4% η ανεργία τον Ιανουάριο

Peristeri News

Στο 3,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 2,6% στην Ευρωζώνη το Φεβρουάριο

Peristeri News

Μείωση τιμών σε επτά κατηγορίες προϊόντων – Οι αυξήσεις τον Ιανουάριο

Peristeri News

Leave a Comment