PeristeriNews.gr
Οικονομία

«Λευκός καπνός» στη συνάντηση Σκουρλέτη – θεσμών


«Λευκός καπνός» βγήκε από τη σημερινή συνάντηση του υπουργού Ενέργειας, Πάνου Σκουρλέτη, με τους εκπροσώπους των θεσμών, καθώς οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ και την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

  • Η συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ προβλέπει τη μεταβίβαση της πλειοψηφίας των μετοχών (51%) στο Δημόσιο από τη ΔΕΗ, η οποία θα αποζημιωθεί. Το υπόλοιπο 49% θα διατεθεί σε επενδυτή (που θα είναι διαχειριστής δικτύου και θα μπορεί να αποκτήσει ποσοστό τουλάχιστον 20% των μετοχών) και στο ευρύ επενδυτικό κοινό. Το Δημόσιο θα ελέγχει την πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου και θα ορίζει τον διευθύνοντα σύμβουλο, με τη σύμφωνη γνώμη του μετόχου μειοψηφίας. Η διαδικασία για την πώληση του 20% τουλάχιστον αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούνιο.
  • Για τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ (ΝΟΜΕ) θα εκπονηθεί Κανονισμός με βάση τα στοιχεία του Λειτουργού της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ) και εισήγηση της ΡΑΕ προς το υπουργείο, από τον οποίο θα προκύπτουν οι ποσότητες της ενέργειας που θα δημοπρατείται καθώς και η τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών. Οι πρώτες δημοπρασίες αναμένονται στο δεύτερο εξάμηνο του έτους και δεν θα υπάρχει περιορισμός ως προς τον τρόπο διάθεσης της ενέργειας από τους αγοραστές.

Εντός της ημέρας θα υπάρξουν νέες διαβουλεύσεις – σε τεχνικό επίπεδο – μεταξύ των δύο πλευρών, προκειμένου να διευθετηθεί κάθε λεπτομέρεια.

Ο κ. Σκουρλέτης διευκρίνισε ότι δεν έγινε καμία μνεία στις ιδιωτικοποιήσεις του ενεργειακού κλάδου, καθώς αυτές θα εξεταστούν στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το νέο Ταμείο.

Πάντως, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση επιμένει ότι οι μετοχές των ΔΕΗ, ΔΕΠΑ και ΕΛΠΕ θα αξιοποιηθούν και δεν θα ιδιωτικοποιηθούν.

 

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Μειώθηκε η ανεργία τον Μάρτιο στο 10,2%

Peristeri News

Πότε θα κλείσουν οι τράπεζες για το Πάσχα

Peristeri News

Φορολοταρία Μαρτίου 2024 – Δείτε εάν κερδίσατε

Peristeri News

Leave a Comment