PeristeriNews.gr
Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ζητώ προσωπικά συγγνώμη


Συγγνώμη από τους πολίτες που ταλαιπωρήθηκαν από την κακοκαιρία ζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, αναγνωρίζοντας πως «υπήρξαν αστοχίες και ανεπάρκειες οι οποίες πρέπει να διορθωθούν».

Ανέφερε ακόμη πως υπάρχουν «σαφέστατες ευθύνες» του παραχωρησιούχου της Αττικής Οδού, οι οποίες και θα διερευνηθούν.

«Θέλω να ξεκινήσω ζητώντας μία προσωπική και ειλικρινή συγγνώμη από τους συμπολίτες μας οι οποίοι ταλαιπωρήθηκαν επί πολλές ώρες, μένοντας εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό. Υπάρχουν σαφέστατες ευθύνες στον παραχωρησιούχο για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε αυτή, την τελευταία χιονοθύελλα. Αυτές θα διερευνηθούν πλήρως με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, αλλά και τους όρους που περιλαμβάνονται στις σχετικές συμβάσεις με το Δημόσιο» σημείωσε συγκεκριμένα κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση.

Όπως είπε, ιδιωτικοί φορείς οι οποίοι διαχειρίζονται, όχι με ευκαταφρόνητο κέρδος, κρίσιμες υποδομές, έχουν υποχρεώσεις, με πρώτη, να μπορούν να κρατούν το δρόμο ευθύνης τους ανοιχτό. Αυτό έγινε στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας». «Δυστυχώς, όμως, δεν έγινε στην Αττική Οδό. Για αυτό και η απόφαση να δοθούν άμεσα 2.000 ευρώ στους οδηγούς οι οποίοι δοκιμάστηκαν εκεί. Και, όπως ανακοίνωσε και ο Υπουργός Υποδομών, αποζημίωση θα υπάρξει και για όσους ταξίδεψαν με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ταλαιπωρήθηκαν άδικα» ανέφερε.

Επισήμανε παράλληλα πως «είναι η πρώτη φορά που η πολιτεία ενεργοποιείται για να ανακουφιστούν με αυτή τη διαδικασία συμπολίτες μας οι οποίοι υπέστησαν βλάβη, θυμίζοντας ότι «με νόμο αυτής της κυβέρνησης έχει προστεθεί πλέον στις συμβάσεις παραχώρησης και η πρόβλεψη αποζημίωσης -το τονίζω αυτό- ανεξάρτητα από τις όποιες ιδιωτικές απαιτήσεις μπορεί να εγερθούν ή από τις ενέργειες που θα ακολουθήσει το Δημόσιο στο θέμα αυτό».

«Πρέπει να αναπροσαρμόσουμε τους σχεδιασμούς μας»

Συνεχίζοντας ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «προβλήματα δεν υπήρξαν μόνο στην Αττική Οδό, αλλά και σε κεντρικούς δρόμους του λεκανοπεδίου». «Είναι σαφές ότι και εκεί τα πράγματα δεν πήγαν καλά και πρέπει να εξετάσουμε τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση και να αναπροσαρμόσουμε τους σχεδιασμούς μας» τόνισε.

«Είναι αλήθεια πως οι υποδομές μιας μεσογειακής χώρας δεν είναι πάντα προσαρμοσμένες σε συνθήκες έντονων χιονοπτώσεων. Αν και παντού στον κόσμο το πολύ χιόνι φέρνει μεγάλα προβλήματα. Είναι εξίσου, όμως, αλήθεια πως ο κρατικός μηχανισμός δεν είναι ακόμα στο σημείο ετοιμότητας που απαιτούν φαινόμενα τόσο μεγάλης έντασης. Και αυτό αφορά πρωτίστως τον συντονισμό μεταξύ των εμπλεκόμενων: κράτος, Αυτοδιοίκησης, Περιφέρειας, Δήμων και ιδιωτών» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Αλλαγές ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα ασυνεννοησίας

Επισήμανε ακόμη πως «αν πρέπει να αντλήσουμε ένα μάθημα από τη μη επιτυχημένη διαχείριση αυτής της χιονοθύελλας είναι το γεγονός ότι σε συνθήκες κρίσεων τα κέντρα, οι προϊστάμενοι όλων αυτών των δομών, πρέπει να βρίσκονται μαζί, να αποφασίζουν και να δρουν αμέσως από κοινού». Στο πλαίσιο αυτό προανήγγειλε αλλαγές «ώστε να έχουμε επιτροπές διαχείρισης κρίσεων που θα φέρουν όλους τους εμπλεκόμενους με πολύ σαφή και ξεκάθαρα πρωτόκολλα στον ίδιο χώρο, ώστε να μην παρατηρούνται φαινόμενα ασυνεννοησίας, καθυστέρησης στη λήψη αποφάσεων, αλλά και ενίοτε αποποίησης ευθυνών».

«Διδασκόμαστε από τα λάθη»

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε επίσης ότι «μέσα σε 30 μήνες δύσκολα λύνονται προβλήματα δεκαετιών και πολύ περισσότερο όταν συνδυάζονται με αλλεπάλληλες και ταυτόχρονες προκλήσεις σε πολλά και διαφορετικά μέτωπα» αλλά όπως έσπευσε να προσθέσει «έχουμε βάλει τον πήχη των προσδοκιών ψηλά και η σύγκριση δεν μπορεί να γίνεται με τις αδυναμίες του χθες, γίνεται με τις ανάγκες του σήμερα». «Αντιλαμβάνομαι πάντα τις αιτιολογίες. Ναι, είχαμε μια πρωτοφανή χιονόπτωση, ναι το χιόνι μπορεί να ήρθε λίγο πιο γρήγορα από ότι είχαν προβλέψει οι μετεωρολόγοι, όμως δεν πρόκειται, δεν πρόκειται αυτό να το επικαλεστώ ως δικαιολογία» είπε, συμπληρώνοντας πως ««Υπήρξαν αστοχίες και ανεπάρκειες οι οποίες πρέπει να διορθωθούν».

Αναφερόμενος στον ρόλο του υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας είπε: «Για όλους αυτούς τους λόγους δημιουργήσαμε το νέο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης. Εγώ θα εξακολουθώ να στηρίζω αυτή την επιλογή, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τις δομές και τις δυνατότητές του. Και φροντίζοντας η λειτουργία του Υπουργείου να γίνει αποτελεσματικότερη με την καλύτερη συνεργασία όλων των άλλων Υπουργείων. Έχουμε αποδείξει ότι έχουμε το θάρρος να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας και τη διάθεση να μαθαίνουμε από αυτά και να γινόμαστε καλύτεροι. Διδασκόμαστε λοιπόν και προχωράμε» κατέληξε.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης αντί να παραιτήσει υπουργούς να τους πάρει και να φύγουν

Ευθείες βολές κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, εξαπολύει για ακόμη μια φορά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με αφορμή τη ταλαιπωρία που υπέστησαν οι πολίτες τις δυο τελευταίες ημέρες λόγω κακοκαιρίας, ενώ επιρρίπτει ευθύνες και στους αρμόδιους υπουργούς.

«Επειδή αν παραιτήσει υπουργούς ο κ. Μητσοτάκης θα μείνει χωρίς υπουργικό συμβούλιο, ας τους πάρει και να φύγουν μια ώρα αρχύτερα», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

«Μετά από δύο ημέρες silver alert για τον κ. Μητσοτάκη για το χάος που δημιούργησε το επιτελικό του κράτος, στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο το ελάχιστο που θα περίμεναν οι πολίτες είναι να σταματήσει να κρύβει τις ευθύνες του πίσω από επιθέσεις σε άλλους, μέχρι και στους πολίτες, και να ζητήσει τις παραιτήσεις», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Του κ. Οικονόμου που έφτασε να τα βάλει μέχρι και με τους μετεωρολόγους για να δικαιολογήσει το μπάχαλο. Του κ. Στυλιανίδη, της χρυσής μεταγραφής που έκανε προσωπικά ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης για την πολιτική προστασία, μετά το φιάσκο των πυρκαγιών του καλοκαιριού ο οποίος κατάφερε το πρωτοφανές να κλείσουν όλες οι κεντρικές λεωφόροι της Αθήνας από τα πρώτα χιόνια, αφήνοντας χιλιάδες οδηγούς για ώρες στο έλεος της κακοκαιρίας», προσθέτει.

«Του κ. Καραμανλή αρχιτέκτονα του χάους στις Μεταφορές και βασικού υπευθύνου της ταλαιπωρίας δεκάδων χιλιάδων επιβατών σε Ηλεκτρικό, Προαστιακό και τρένα. Του κ. Σκρέκα που τρεις μέρες μετά έχει αφήσει ολόκληρες περιοχές της Αττικής χωρίς ρεύμα και θέρμανση. Των κ. Θεοδωρικάκου και Βορίδη για την «άψογη» λειτουργία του κρατικού μηχανισμού», συμπληρώνει.

«Επειδή ωστόσο είναι πάρα πολλοί και θα μείνει χωρίς υπουργικό συμβούλιο, προτείνουμε στον εξαφανισμένο κ. Μητσοτάκη να τους πάρει όλους μαζί και να φύγουν μια ώρα αρχύτερα, μήπως και ανασάνει η χώρα», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Κίνημα Αλλαγής: Επιτελική αδράνεια και ανικανότητα από την κυβέρνηση

Για «επιτελική αδράνεια και την ανικανότητα» της κυβέρνησης και έλλειψη συντονισμού των συναρμόδιων υπουργείων, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση κάνει λόγο η γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και Τομεάρχης Εσωτερικών Ευαγγελία Λιακούλη, με φόντο τα προβλήματα από την κακοκαιρία.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των Δήμων και των Περιφερειών που επλήγησαν, με μπροστάρηδες τους αξιέπαινους εργαζομένους τους, πάσχισαν σε αντίξοες συνθήκες και με ίδιες δυνάμεις, να σταθούν στο πλευρό των συμπολιτών μας. Αφέθηκαν, όμως, ξανά στην τύχη τους. Στο πεδίο της πολιτικής προστασίας, οι μεμονωμένες προσπάθειες, για να είναι άμεσες και αποτελεσματικές, προϋποθέτουν ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο συνεργειών μεταξύ φορέων. Η απουσία κεντρικού ολοκληρωμένου σχεδιασμού, ετοιμότητας και βεβαίως ελέγχου, που θα το διασφάλιζε, υπήρξε δραματικά εκκωφαντική» σημειώνει η κ. Λιακούλη.

Όπως σημειώνει «παρά τις μακροχρόνιες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού και των υπουργών του, τα γιγάντια θεσμικά, οικονομικά και λειτουργικά προβλήματα που μαστίζουν τους Δήμους και τις Περιφέρειες όχι μόνο παραμένουν άλυτα, αλλά πολλαπλασιάζονται».

«Η μεταρρύθμιση των αρμοδιοτήτων, που υποσχέθηκαν προεκλογικά και επαναλαμβάνουν διαρκώς από το 2019 μέχρι σήμερα, ακόμα αγνοείται. Ένα χρόνο μετά τη ‘Μήδεια’, έχουν πράξει το απόλυτο μηδέν, αρκούμενοι απλώς σε επικοινωνιακά ‘πυροτεχνήματα’. Η μακροχρόνια αδράνεια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών, καθίσταται πλέον επικίνδυνη» συνεχίζει η τομεάρχης Εσωτερικών του ΚΙΝΑΛ. Επισημαίνει παράλληλα πως για το Κίνημα Αλλαγής «η πολύπλευρη ενίσχυση των Δήμων και των Περιφερειών με τολμηρή αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και με τη συνοδεία των αναγκαίων πόρων, είναι επιτακτική προτεραιότητα».

«Απέναντι στην ‘επιτελική’ αδράνεια και την ανικανότητα, συνεχίζουμε στο πλευρό των τοπικών κοινωνιών με τεκμηριωμένες προτάσεις και έμπρακτες πρωτοβουλίες» καταλήγει.

Βελόπουλος: Από τότε που βγήκε η «συγγνώμη» χάθηκε το «πολιτικό φιλότιμο»

Αρνητικά σχολιάζει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, κάνοντας λόγο για υποκρισία, τις σημερινές δηλώσεις του πρωθυπουργού, μετά το υπουργικό Συμβούλιο, ο οποίος ζήτησε συγγνώμη από τους πολίτες για την ταλαιπωρία που υπέστησαν κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Ελπίς».

«Έκπληκτοι σήμερα παρακολουθήσαμε το νέο ‘διάγγελμα’ του πρωθυπουργού έπειτα από το υπουργικό συμβούλιο, με το οποίο ζητούσε ‘συγνώμη’ από τον ελληνικό λαό, ισχυριζόμενος ότι αυτός και κυβέρνηση του «διδάσκονται» από τις καταστροφές», αναφέρει ο κ. Βελόπουλος.

«Η υποκριτική ‘συγνώμη’ του πρωθυπουργού στους Έλληνες πολίτες ήταν άλλη μία απόπειρα μετάθεσης των εγκληματικών ευθυνών της κυβέρνησης του», προσθέτει.

«Όσο η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι ‘διδάσκεται’ από τις συνεχείς αποτυχίες της, τόσο η Ελλάδα καταρρέει και καταστρέφεται. Η ΝΔ αποδεικνύεται ‘ανεπίδεκτη μαθήσεως’.

Όποιος όμως ‘συγχωρεί’ το (επαναλαμβανόμενο από τη Νέα Δημοκρατία) έγκλημα, καθίσταται συνένοχος. Διότι, παραφράζοντας την ρήση του Βολταίρου, με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση επιχειρεί να καταστήσει άπαντες συναυτουργούς στα εγκλήματα της», συμπληρώνει.

«Άλλωστε, από τότε που βγήκε η ‘συγγνώμη’, χάθηκε το φιλότιμο. Και η κυβέρνηση δεν διαθέτει το απαραίτητο ‘πολιτικό φιλότιμο’ ώστε να οδηγήσει άμεσα τη χώρα σε εκλογές», υποστηρίζει ο κ. Βελόπουλος, ενώ καταλήγει λέγοντας ότι «Η Ελληνική Λύση λοιπόν, δεν πρόκειται να δώσει ‘συγχωροχάρτι’ και ζητά άμεσα την παραίτηση της κυβέρνησης καθώς η παραμονή της, μόνον δεινά επιφέρει στην Ελλάδα και τους Έλληνες».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

«Δημοκράτες» το όνομα του κόμματος του Ανδρέα Λοβέρδου

Peristeri News

Πιερρακάκης: Πάνω από δέκα ξένα πανεπιστήμια ενδιαφέρονται για την Ελλάδα

Peristeri News

Αλ. Χαρίτσης: Η Αριστερά στον τόπο μας δεν είναι εφήμερη μόδα

Peristeri News

Leave a Comment