PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Κορωνοϊός-Ελλάδα: Κανένας νέος θάνατος και 21 νέα κρούσματα


Τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού που καταγράφηκαν σήμερα, Δευτέρα 22 Ιουνίου, είναι 21, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.

Η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων είναι η εξής: 9 στην Ξάνθη, 5 στη Θεσπρωτία, 5 είναι σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, ένα στην Αθήνα και ακόμη ένα στην Έδεσσα σε εργαζόμενη (μαία) του νοσοκομείου. Το σύνολο των περιστατικών ασθένειας στη χώρα μας είναι πλέον 3.287.

Με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, δεν έχει καταγραφεί νέος θάνατος εξαιτίας του Covid-19 και έτσι το σύνολο των νεκρών παραμένει στους 190.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Σήμερα ανακοινώνουμε 21 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.287, εκ των οποίων το 54.9% άνδρες αφορά άνδρες.

725 (22.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.836 (55.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

8 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 1 (12.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 118 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατους ενώ έχουμε 190 θανάτους συνολικά στη χώρα. 60 (31.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Τεστ και ιχνηλατήσεις για την εξάλειψη των τοπικών εστιών

Με στοχευμένους δειγματοληπτικούς ελέγχους και ιχνηλατήσεις προσπαθούν οι υγειονομικές αρχές της χώρας να αποτυπώσουν την επιδημιολογική εικόνα στις τοπικές εστίες του νέου κορωνοϊού και να βάλουν «φρένο» στην περαιτέρω διασπορά του.

Όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μέσα σε 50 ημέρες οι Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ έχουν πραγματοποιήσει 2.449 αποστολές λαμβάνοντας 41.785 δείγματα.

«Συνεχίζουμε εντατικά τους δειγματοληπτικούς ελέγχους, με βάση τον επιστημονικό σχεδιασμό και με στόχο την περαιτέρω εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας της υγείας όλων μας» δήλωσε σχετικά ο κ. Κικίλιας.

Κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ βρίσκεται από το πρωί στο Κέντρο Υγείας της Παραμυθιάς Θεσπρωτίας, προκειμένου να γίνουν έλεγχοι και να υποβληθούν σε τεστ συγγενείς των διαπιστωμένων κρουσμάτων, κάτοικοι, καθώς και το υγειονομικό προσωπικό της περιοχής, μετά τον εντοπισμό επτά κρουσμάτων στην περιοχή. Αύριο αναμένεται και δεύτερο κλιμάκιο καθώς κρίνεται αναγκαίο να γίνει και περαιτέρω έλεγχος στις 33 κοινότητες του δήμου Σουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι μετά από τον έλεγχο δειγμάτων που έγινε από το Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, διαπιστώθηκαν θετικά κρούσματα σε δύο αδελφές 52 και 59 χρόνων από την Παραμυθιά και άλλα πέντε θετικά κρούσματα που ανήκουν στο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον των δύο γυναικών.

Ο δήμος μετά την ανακοίνωση του πρώτου κρούσματος το Σάββατο ξεκίνησε απολύμανση σε δημόσιους χώρους καθώς και στα σχολικά κτήρια. Με απόφαση του δημάρχου Σουλίου Γιάννη Καραγιάννη, κλειστά έμειναν σήμερα τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά.

Επίσης με οδηγίες του Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη και σε συντονισμό της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου, η ιχνηλάτηση των επαφών θα συνεχιστεί εξονυχιστικά τις επόμενες ημέρες από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και της Διεύθυνσης Υγείας της Π.Ε. Θεσπρωτίας.

Την ίδια ώρα, αναστάτωση έχει προκαλέσει στην Ξάνθη η είδηση πως μία μαθήτρια δημοτικού σχολείου της πόλης βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό στη διάρκεια προεγχειρητικού ελέγχου σε ιδιωτική κλινική της Θεσσαλονίκης. Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης Αναστάσιος Καραδέδος, εμφανίστηκε πάντως καθησυχαστικός, λέγοντας πως δεν υπάρχει λόγος περαιτέρω ανησυχίας και ότι θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Η διενέργεια των δειγματοληπτικών τεστ από συνεργεία του ΕΟΔΥ, συνεχίζεται πάντως σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, για την περαιτέρω διερεύνηση και τον εντοπισμό των εστιών της διασποράς του κορωνοϊού. Ο δήμος Ξάνθης, με ανακοίνωσή του, ευχαριστεί τους πολίτες που συνεχίζουν να ανταποκρίνονται στην πρόσκλησή του για λήψη δειγμάτων ώστε να υπάρχει συνεχώς ρεαλιστική εικόνα της κατάστασης στην περιοχή, αλλά και τον ΕΟΔΥ που εργάζεται σε ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, ενώ καθημερινά γίνεται ενημέρωση για το πού θα βρίσκονται τα ειδικά συνεργεία του ΕΟΔΥ που θα πραγματοποιούν τους ελέγχους.

Ο κ. Καραδέδος, εκτίμησε ότι η κατάσταση στην περιοχή είναι πλέον ελεγχόμενη και σε αυτό βοήθησαν πολύ, όπως είπε, τα δειγματοληπτικά τεστ που γίνονται. «Τώρα πιστεύω η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, ο κρατικός μηχανισμός ήρθε, είδε, άκουσε και λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα» είπε.

Την ίδια ώρα, τόσο στην πόλη της Ξάνθης όσο και σε όμορους δήμους της Περιφερειακής Ενότητας, έχει απαγορευτεί η λειτουργία των λαϊκών αγορών, με τους πωλητές και τους παραγωγούς να εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους για τη συνεχιζόμενη κατάσταση, που έχει ως αποτέλεσμα -όπως υπογραμμίζουν με ανακοίνωσή τους- την οικονομική αποδυνάμωση των ίδιων και των οικογενειών τους.

Επίσης, από σήμερα έως και τις 15 Ιουλίου, αποφασίστηκε εκ νέου η προσωρινή αναστολή των δικών ενώπιον των ποινικών δικαστηρίων της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης λόγω της εμφάνισης των νέων κρουσμάτων Covid-19.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Δήμος Αθηναίων: Διαψεύδει τον διορισμό του Ανδρέα Παπανδρέου στον Εθνικό Κήπο

Peristeri News

Ο δράστης δεν γνώριζε την κοπέλα που μαχαίρωσε στην Ερμού

Peristeri News

Επίθεση με μαχαίρι σε γυναίκα στην Ερμού

Peristeri News

Leave a Comment